fbpx
A Project029 médiavállalat honlapjának egy részlete

Egy szokatlan helyen lévő új szlovák cég válik a magyar PC World, a ComputerWorld és a GameStar című médiumok tulajdonosaként megismert egykori IDG Magyarország, a Project029 Media and Communications Kft. jogutódjává

Egy újonnan létrehozott, elsőre mindenképpen bizarrnak tűnő környezetben létrejött kassai céget jelöltek meg a megszűnő Project029 Media and Communications Kft. jogutódjaként, miközben egy új magyar vállalkozás is létrejött nagyon hasonló névvel, de önálló jogi entitással. A fejlemény egyes vélemények szerint a Project029-et megszerző, a politikai életben is szerencsét próbáló Csák Ambrus és Hadzisz Lázár, illetve a volt tulajdonos, Tóth Marcell közötti, várhatóan bíróságra kerülő háborújával függhet össze, de Csák Ambrus a Media1-nek azt mondta, más áll a háttérben, majd ismertette a maga narratíváját is.

Jogutódlással megszűnik a magyar Computerworld, a PC World és a GameStar című médiumok közös kiadója, a Project029 Media and Communications Kft. – értesült a Media1 hivatalos forrásból, a vállalat nyilvános hirdetményéből, ami a project029.com oldalon jelent meg.

A Project029 Media and Communications Kft. jogutódjaként egy újonnan létrejövő szlovák céget, a P029-sk sro-t jelöltek meg az erről szóló hivatalos hirdetményben.

A Project029 Media and Communications Kft. jogutódlással történő megszűnését tartalmazó közlemény
A Project029 Media and Communications Kft. jogutódlással történő megszűnését tartalmazó közlemény

A szlovák jogutód, a P029-sk sro címét (Rázusova 3764/49 04001 Kassa) a Google Utcakép (Streetview) szolgáltatásába beírva egy nem éppen bizalomgerjesztő környezetet árasztó utca és egy raktár képe tárul elénk, ahová aligha egy több évtizedes múlttal rendelkező médiavállalatot, a valamikori IDG Magyarország Kft. utódvállalatát képzeli el az ember.

Közben létrejött egy új magyar cég is, hasonló névvel

Ha el is tekintünk ettől a Google Utcaképben tanulmányozható látványtól, a történetet különösen érdekessé teszi, hogy miközben épp megszűnik Magyarországon jogutódlással a Project029 Media and Communications Kft. (cjsz: 01-09-075275 adószám: 10517703-2-41), a céginformációs rendszerek (Opten, Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálat) tanúbizonysága szerint épp pár hete, július elején létrejött az eddigi céggel azonos székhelyen (1132 Budapest, Visegrádi utca 31.) egy Project029 Magyarország Kft. nevű új cég is (cjsz: 01-09-357277 adószám: 27922965-2-41), melynek többségi tulajdonosa ugyanaz a korábban a csongrádi politikai életben is szerencsét próbáló, tavaly magát polgármesternek is jelöltető Csák Ambrus Pál, valamint kisebbségi tulajdonosa Hadzisz Lázár, akik nemrégiben egy tulajdonosi háború során, mindössze néhány millió forintért jutottak hozzá a most jogutódlással megszűnő másik Project029 Media and Communications Kft.-hez egy végrehajtásból. (A tulajdonosi háborúról és a szintén nem szokványos ügyletről ITT található korábbi írásunk.)

Csák Ambrus, a Story TV volt vezetője, polgármester-jelölt
Csák Ambrus, a Story TV volt vezetője, egykori csongrádi polgármesterjelölt, jelenleg a jogutódlással megszűnő Project029 Media and Communications Kft., valamint a szlovák cég, a P029-sk sro tulajdonosa és az újonnan létrehozott Project029 Magyarország Kft. tulajdonosa

Egy lehetséges magyarázat

Egyes feltételezések szerint a régi Project029 jogutódlással való megszüntetése azzal lehet összefüggésben, hogy annak volt tulajdonosa, Tóth Marcell épp bíróság elé próbálja citálni Csák Ambrusékat a tulajdonosváltással összefüggésben. Az egyik újságírótól a Media1 megtudta, hogy a Computerworld, a PC World és a Gamestar stábjának munkavállalói átkerülnek a régi Project029 Media and Communcations Kft.-ből az újonnan létrehozott magyarországi cégbe, ami alapján felmerül, hogy

ha Tóth Marcell esetleg sikerrel is szerezné vissza a „régi” Project029 kft.-t, akkor abban az egykori munkatársait már nem találná meg.

A szlovákiai cégben egyébként a nyilvántartás szerint 85 százaléka van Csák Ambrusnak, míg Hadzisz Lázárnak 15%-a. A szlovák céget, a P029-sk sro-t 2020. május 21-én jegyezték be a szlovák nyilvántartásba, miközben Magyarországon már április elején megjelent egy hirdetmény a régi Project029 jogutódlással történő megszűnéséről, és már ebben ezt az akkor még be sem jegyzett szlovák céget jelölték meg jogutódnak.

A PC World aktuális lapszáma
A PC World egy korábbi lapszáma

És egy másik narratíva: indul a nemzetközi terjeszkedés

A Media1 kereste Csák Ambrust, a jogutódlással megszűnő Project029 Media and Communications, valamint az újonnan létrejött szlovák P029-sk sro és a szintén új alapítású Project029 Magyarország Kft. többségi tulajdonosát és ügyvezetőjét, de ő a változásokat máshogyan magyarázta:

„Társaságunk egy nemzetközi terjeszkedés részeként tette át a székhelyét Kassára (koronavírus okozta nehézségek miatt hétfőn találtuk meg a megfelelő székhelyet Kassa főtere melletti irodában). Egyelőre országokat nem mondhatok, de a nyár folyamán még további 3 országban jelenik meg a P029 csoport, így reményeink szerint már idén 5 országot átívelő működésünk lesz, mely fontos lépése stratégiánknak. A társaság nem szűnik meg, változatlan formában történt jogutódlással tette át székhelyet Kassára. Augusztusban további fontos bejelentést teszünk, mely nagyban megerősíti a portfólió piaci pozícióját.”

Pártközeli személyek mozgásai a Project029 körül

Mint arról a Media1 beszámolt, a Project029 Kft.-t nem olyan régen megpróbálták megvásárolni Puch László, az MSZP egykori pénztárnokának (és a Népszava volt tulajdonosának) közvetlen környezetéből, amiről Puch a Media1-nek azt mondta, csak meg akarták nézni, milyen érték van a cégben. Végül a céget a Csák Ambrus- Hadzisz Lázár páros vette meg. Nem sokkal később távozott Mester Sándor, a Computerworld lapigazgatója, aki a konkurens IT Businessnél folytatta karrierjét.

Majd a Computerworld lapigazgatója lett a Deutsch Tamás fideszes képviselő nevéhez fűződő Digitális Jóléti Program koordinátatoraként is megismert, illetve a Fidelitasnál (a Fidesz ifjúsági szervezeténél) is megforduló Bozsóki Dániel. Ennek ellenére a cégnél visszautasítják, hogy a szakkiadó Fidesz-közelivé vált volna az elmúlt időszakban, és Bozsóki kiválasztását szakmai okokkal, Bozsóki rátermettségével magyarázzák. Virágh Márton, a Computerworld szaklapot megjelentető Project029 Media and Communications Kft. akkori ügyvezető igazgatója a Media1-nek Bozsóki érkezésekor így nyilatkozott:

„Az elmúlt évek szakmai együttműködései során világossá vált, hogy Bozsoki Dániel ugyanolyan szakmai célok – digitalizáció népszerűsítése, informatikai utánpótlásnevelés, startupok erősítése, digitális médiaműveltség és információs társadalom – iránt elkötelezett, mint amelyek kiadónk számára is kiemelt fontosságúak. Szakmai tudása és innovatív gondolkodása elősegítheti, hogy a Computerworld magas minőségű szakmaiságát megőrizve új utakra léphessen, szélesebb és fiatalabb közönséget szólíthasson meg, és tovább erősíthesse pozícióját a magyar ICT-piacon.”

Nemrég egyébként a szaklapok piacán más változás is volt: a Project029 piactársa, a PC Guru tulajdonost váltott.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS csatornánkra ITT lehet feliratkozni, Facebook-oldalunk ITT található. Feliratkozhat ITT napi hírlevelünkre is. A Media1 működéséhez ITT lehet hozzájárulni.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások