fbpx
e-kereskedelem, online vásárlás

Itthon is egyre többen vásárolnak divatcikkeket online

Az online kereskedők helyzeti előnye egyértelművé vált a fizikai üzlettel rendelkezőkkel szemben. A közösségi média a kereskedelemben is térhódító útra indult, és egyre többen fektetnek a mesterséges intelligencia eszközeibe. A közép- és kelet-európai régió lett az egyik leggyorsabban növekvő divatkereskedelmi piac Európában.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

A régióban a divatcikkek forgalma 2020-ban elérte a 4 milliárd eurót, ami az európai divatkereskedelemből származó bevételek közel negyedét tette ki – derül ki a Glami legújabb kutatásából.

A járványhoz kapcsolódó üzletbezárások és az online vásárlásra való igény megugrása során rengeteg olyan ember is vásárolt az interneten divatcikket, akik ezelőtt még sosem.

Az e-kereskedelem alakulása a divat területén a közép-kelet-európai régióban 2020-ban
Az e-kereskedelem alakulása a divat területén a közép-kelet-európai régióban 2020-ban
Fotó: Glami / GMV Index

Magyarországon a kutatás szerint a válaszadók 13 százaléka vásárolt először az interneten divatárut tavaly.

Divat és e-kereskedelem a magyar piacon
Divat és e-kereskedelem a magyar piacon. Forrás: Glami kutatás

A kutatás szerint várható, hogy az új vásárlási minták tartóssá válnak a jövőben is. A felmérésben résztvevő országok fogyasztóinak 41 százaléka nyilatkozta azt, hogy a pandémiát követően is elsősorban az interneten fog divatcikket vásárolni.

A közösségi média elsődleges vásárlási platformmá válik

A Facebook és az Instagram üzletek indulása óta már a kisvállalkozások is létrehozhatnak termékkatalógusokat a közösségi portálokon. Mostantól lehetőség van a termékek címkézésére Facebook videókban, vagy Instagram Reelekben, ahol rövid videókat lehet létrehozni vizuális és hangi effektekkel az alkalmazáson belül. A TikTok már teszteli az élő közvetítés során történő termékvásárlást, és partneri megállapodást jelentett be a Shopify e-kereskedelmi platformmal.

Mindennek köszönhetően már a kisvállalkozásoknak is lehetősége nyílik a digitális csatornákon és a közösségi médián keresztül történő értékesítésre. A felmérés szerint a régióban működő e-kereskedelmi vállalkozások vezetőinek 49 százaléka mondta azt, hogy a közösségi média elsődleges értékesítési csatornává fog válni a jövőben.

A mesterséges intelligenciában már a kisvállalkozók is bíznak

Az online üzletek egyre nagyobb arányban hajlandók gépi tanulásba és olyan MI eszközökbe fektetni, amelyek hozzájárulnak az ügyfelek elégedettségének növeléséhez és a magasabb ügyfélhűség kialakításához.

Míg korábban csak az e-kereskedelem óriásai használták a gépi tanulás algoritmusait az értékesítési trendek megismerésére, mára már a kisebb webshopokat üzemeltető vállalkozások is használják a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségeket.

Ilyen például az ajánlatok személyre szabása, az intelligens keresés és az ügyfélszolgálati funkciók automatizálása.

A fenntarthatóságé a jövő

A gazdasági válság pénzügyi nehézségei ellenére a fenntarthatóságot az e-kereskedelem vezetőinek negyede kulcsfontosságú növekvő trendnek tartja. A kutatásban megkérdezett webáruházak 58 százaléka gondolja úgy, hogy a következő években a fenntarthatóság lesz a legfőbb fogyasztói trend a divatiparban.

A teljes tanulmány elérhető itt.

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon!

Borítókép: Karolina Grabowska/ pexels
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások