fbpx
Illés Boglárka, Illés Boglárka, a Fidelitas elnök

Elvesztette a Fidelitas elnöke az Azonnali ellen indított sajtóperét

A jogerős ítélet tanulsága, hogy egy politikus nem használhatja arra a sajtó-helyreigazítás eszközét, hogy neki tetsző tudósítás szülessen egy kampányeseményéről.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke azt állította, hogy az Azonnali munkatársai úgymond valótlanul tudósítottak a tavaly júniusi, nyilvános szabadkai fórumról, ahol részt vett a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) kampányolva.

A politikus ezért pert indított az internetes újság ellen, de a február 18-án született, immáron másodfokú jogerős ítélet szerint nem bizonyosodott be, hogy a lap valótlanul számolt volna be az ott elhangzottakról, így az Azonnali megnyerte a pert  – számolt be a pernyertes lap.

A cikk megjelenése után Illés Boglárka azért indított sajtó-helyreigazítási pert az Azonnali ellen, mivel a lap anyagában szerepelt, hogy

  • Illés azért késett a rendezvényről, mert alaposan meg akarta nézni a magyar állami pénzekkel kitömött topolyai labdarúgó-akadémiát
  • Illés előadásában megemlítette a „Számok – a baloldali hírek ellenszere” nevű fideszes Facebook-oldalt, és hogy az milyen jó dolgokat tesz közzé a baloldal ellen.
  • Illés szerint a sajtótámadásokat tűrni kell, és több fidelitasos kiválóan tűri is mint például Szijjártó Péter külügyminiszter

Az első két állítással a keresetlevél szerint az volt a baja Illésnek, hogy szerinte az újságíró a szájába adta, hogy a vajdasági labdarúgó-akadémia magyar állami pénzekkel kitömött, illetve, hogy a „Számok – a baloldali hírek ellenszere” nevű Facebook-oldal fideszes lenne. A harmadik állítás miatt pedig azért járt volna Illés szerint a helyreigazítás, mert ő nem a sajtótámadásokkal összefüggésben emlegette a külügyminisztert, hanem a gazdasági kapcsolatok vonatkozásában.

Schiffer András, az Azonnali ügyvédje amellett érvelt, hogy a szöveg kontextusából kiderült, hogy ezeket nem Illés mondta a beszédében, hanem az újságíró saját elemzéséről van szó, és ezt az is bizonyítja, hogy ezek a mondatok nem voltak idézőjelbe téve.

Illés Boglárka ügyvédje  viszont azzal érvelt, hogy az olvasók nem tudták megkülönböztetni, hogy mit mondott az újságíró és mit a politikus.

Az Azonnali ezután azzal érvelt, hogy az olvasóik nem hülyék, és nem fogják azt hinni, hogy a Fidelitas elnöke maga nevezné állami pénzekkel kitömöttnek az egyik vajdasági fociakadémiát vagy fideszesnek az egyik fideszes Facebook-oldalt. A jogvita további részletei az Azonnalin olvashatók, a perelt írás itt található.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke a Magyarország élőben 2020.08.12-i adásában. Forrás: YouTube/ Hír TV
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások