fbpx
Deutsche Welle, DW

Nem tévében gondolkodnak – íme a részletek a Deutsche Welle magyarországi terveiről

A Media1 információi szerint a DW április elsejével tervezi a hivatalos magyarországi nyitást, és egyáltalán nem gondolkodik hagyományos, lineáris televíziós csatornában, mivel más országokban szerzett tapasztalatai alapján úgy véli, tartalmai más úton is hatékonyan eljuttathatók az érdeklődőkhöz.

Mint arról a napokban a Media1 is beszámolt, a német közmédia, a bonni központú Deutsche Welle úgy tervezi, hogy különféle magyar tartalmakkal bővíti kínálatát. Peter Limbourg, a DW főigazgatója egy podcastinterjúban már említést is tett róla, hogy javítani szeretnének a magyar médiapiac sokszínűségén, szavai szerint ugyanis Magyarország olyan európai ország, ahol a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, csakúgy mint Lengyelországban. Azt is mondta, hogy fel vannak készülve arra, hogy lesznek, akik nem örülnek a megjelenésüknek, hiszen ez például Oroszországban is így történt.

Megírtuk azt is, hogy bár Fidesz-közeli médiavállalkozók, köztük a piac egyik legnagyobb szereplője, a TV2 Csoport is nagyszabású külföldi terjeszkedésbe kezdett, és a magyar közmédiának is van angol, német, orosz és kínai híradója, ahogyan az MTI-nek is vannak idegen nyelvű tartalmai, a magyar kormány – ahogy arra számítani lehetett – nem fogadta örömmel a DW intendánsának a magyarországi nyitással kapcsolatos néhány nappal ezelőtti bejelentését, sőt kifejezetten ellenségesen reagált a fejleményre. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebookon és a kormány által finanszírozott abouthungary.hu elnevezésű, a kormány üzeneteit közvetítő oldalon angol nyelvű bejegyzésben kezdte el támadni a német médiaszolgáltatót. Az államtitkár a Facebookon még egy bohócot is közzétett, nyilvánvalóvá téve ezzel, fideszes körökben egyáltalán nem örülnek a fejleménynek.

YouTube, Facebook és partnermédiumok

A Media1 DW-s forrásból azt tudta meg, hogy a Deutsche Welle hivatalosan április elsején megnyitja a DW Magyar nevű YouTube csatornát, valamint hasonlóan Facebook-oldalt is indítanak, és mindkettőn magyar nyelven videós és egyéb tartalmaikat terjesztik majd. Az egyáltalán nem szerepel a terveikben, hogy az egyébként Magyarországon műholdas szolgáltatással is elérhető Deutsche Welle tévécsatornát magyar nyelvűre alakítsák át, illetve nem gondolkodnak új lineáris tévécsatorna indításában sem.

A hagyományos TV-adás sokkal több erőforrást igényelne, és a jövő úgyis az internetes terjesztésben van – vélekednek a bonni központban.

A DW-nél elmondták, hogy bár a DW mintegy 30 nyelven szolgáltat tartalmakat, de lineáris tévécsatornájuk 4 nyelven érhető el: angolul, németül, spanyolul és arabul.

Deutsche Welle, DW, terjesztés
Lineárisan 4, neten 30 féle csatornán terjesztik a DW tartalmait. Fotó: DW-sajtószoba

El lehet jutni a YouTube-on is tömegekhez

A Deutsche Welle a magyarországihoz hasonló módon jelent más országokban is, így például gyűjtésünk szerint 709 ezer követővel rendelkezik a DW Russia (orosz változat), 2,12 millió feliratkozóval rendelkezik a DW English (DW News), 581 ezerrel a DW Deutsch(német), 1,35 millió követővel a DW Espanol (spanyol), 1,34 millióval a DW Arabia, a lengyel videók a 24 ezer követővel rendelkező DW Polsi YouTube-csatornán keresztül láthatók, míg a DW Romana (román nyelvű csatorna) egyelőre 2 ezer feliratkozóval rendelkezik, de aktívan dolgoznak ennek a felfuttatásán is.

Egyébként 2,63 millió követője van a YouTube-on a DW Documentary nevű dokumentumfilmes Youtube-csatornának, és 629 ezer DW német nyelvű oktatócsatornának. Van még több más YouTube csatornájuk, akit érdekel, a közösségi videómegosztón megtalálja ezeket.

A magyarországi nyitás kapcsán a DW-nél megemlítették, hogy a Deutsche Welle egyes szövegeit és videóit partnermédiumok, például a 24.hu, a hvg.hu, a Telex, az ATV és mások is terjeszteni fogják. Több további médiummal is tárgyalásban vannak.

Nem az elsők

A Deutsche Welle egyébként nem az első olyan külföldi médiaszolgáltató, amely Magyarország felé nyit. Az Euronewsnak például 2009 óta lineáris adása is van, sőt a világon elsőként nemrégiben nálunk kezdtek el sugározni helyi gyártású, magyarok által készített magazint. Igaz, a TV2 terjeszkedésekor pár éve több jelentős műsorterjesztő szolgáltató is kivette az Euronewst a kínálatából, így sok nézőt elvesztettek, de néhány szolgáltatónál azért megmaradt a csatorna, illetve a DW-hez hasonlóan szintén az interneten érhetők el a tartalmai. Idén februárban egy weboldal azt terjesztette, hogy teljesen lekapcsolják a magyar Euronewst, de az Euronews magyar igazgatója lapunknak azt mondta, ez nem igaz. Tavaly ősszel az amerikai Szabad Európa is megjelent Magyarországon, és ők a DW-hez hasonlóan szintén csak weben terjesztik tartalmaikat.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 RSS csatornájára, Facebook-oldalára, a Twitterünkre és a hírlevelünkre!

Borító: DW-sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások