fbpx
Kovács Zoltán

Ellenségesen fogadta a magyar kormány a Deutsche Welle bejelentését

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár bohócos fotóval gúnyolódik a német közmédia azon döntésén, hogy magyarországi tartalmakkal bővíti kínálatát és nyit a magyar fogyasztók felé. Az Orbán-kormány által finanszírozott és a kormány üzeneteit közvetítő Abouthungary-oldalon angol nyelvű cikkben is támadni kezdték a Deutsche Wellét.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint a napokban nyilvánossá vált, a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati tartalomszolgáltató úgy döntött, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarország felé is nyit, és fokozatosan egyre több magyar tartalommal bővíti kínálatát. Peter Limbourg, a DW főigazgatója a lépést főleg azzal indokolta, hogy Magyarországon veszélybe került a média sokszínűsége:

„Egy olyan európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is” – mondta.

Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója
Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója
Fotó: Deutsche Welle

A Deutsche Welle tényekre alapuló információközlést tervez.

Erre a hírre reagált Kovács Zoltán a nyilvános közösségi médiás felületén, amit a 444.hu vett észre. A kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára (egyben az állam által megszerzett vadászati újság, a Nimród főszerkesztője) bejegyzésében kifejezetten ellenséges a tartalmait a jövőben egyre többször magyarul is közzétenni kívánó  médiaszolgáltatóval szemben.

Deutsche Welle
Deutsche Welle. Fotó: DW sajtószoba

Idézőjelbe tett közmédia és a bohóc

Kovács a német közmédiát idézőjelek közé téve emlegeti, a bejegyzése mellé pedig egy bohócot tett. Kovács összefüggést vél felfedezni aközött, hogy a Deutsche Welle tervezett magyarországi fejlesztése közül az egyik a 2022-es országgyűlési választások előtt nagyjából egy évvel valósul meg, valamint az államtitkár a Deutsche Wellét bírálja, amiért a ZDF nevű német tévécsatornán egy szatirikus műsorban Orbán Viktort kigúnyolták és Hannibal Lecterként ábrázolták 2020 májusában.

Állami weboldal is támadja a Deutsche Wellét

Az államtitkár a Deutsche Welle érkezéséről a kormánypénzből működő abouthungary.hu-ra angol nyelven is közzétett egy, a DW-t hasonlóan támadó írást, lényegében mindenki tudtára adva, hogy kormánya nem örül a Deutsche Welle lépésének, bár ezt szó szerint nem írta le, de a leírtak alapján egyértelmű a mögöttes üzenet, pláne egy, a kormány álláspontját visszhangozó oldalon.

Pedig Kovács Zoltán főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök korábban még azt állította, kormánya nem kommentálja médiapiai szereplők különféle lépéseit.

Peter Limbourg, a DW főigazgatója egyébként a napokban már előre jelezte: fel vannak készülve arra, hogy lesznek, akik nem örülnek a megjelenésüknek, ez például Oroszországban is így történt.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Kovács Zoltán a HírTV-ben korábban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!