fbpx
Szabad Európa Magyarország

Megkezdte működését a Szabad Európa Magyarország

Kedd reggel, nem sokkal ezelőtt elindult Magyarország legújabb, híreket, cikkeket, audio és videós tartalmakat közlő oldala. Felfedték az állandó stábtagok névsorát is, melyben felbukkan Kerényi György, a Pesti Hírlap volt főszerkesztőjének és Szalai Bálint múlt hónapban távozó indexesnek is a neve.

Nem sokkal ezelőtt elérhetővé vált a publikum számára a szabadeuropa.hu, rajta máris számos hírrel, cikkel, tartalommal.

Csák Gyula, a Szabad Európa magyar szerkesztőségének igazgatója beköszöntőjében ezt írja:

„A Szabad Európa visszatért Magyarországra. Nem rádióként, hanem egy modern, XXI. századi, multimédiás honlapként, amelyen egyként megtalálható szöveg, videó, podcast és infografika. Miért nem rádió? Mert noha büszkék vagyunk a múltunkra (ennek jegyében folyamatosan feldolgozzuk majd a Szabad Európa hatalmas magyar archívumát), előretekintünk, és új hangot, Magyarországon új vagy kevéssé ismert formátumokat szeretnénk meghonosítani.

A Szabad Európa újraindulásának oka, hogy noha létezik független média Magyarországon, rengeteg az el nem mesélt történet. Mi ezeket az (akár politikai
elfogultságból; akár a szűkös anyagi források miatt; akár az esetleges következményektől tartva) el nem mondott történeteket is feltárjuk – írásban, videón és hangban honlapunkon és közösségi oldalainkon egyaránt.

Arra vállalkozunk, hogy a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket kiegyensúlyozott, független és szakmailag megalapozott módon, alaposan utánajárva, politikai ideológiáktól mentesen, a tényekre összpontosítva tárjuk a nyilvánosság elé.

Minderre nemcsak saját újságírói hitvallásunk, hanem az RFE/RL, azaz a Szabad Európa szigorú közszolgálati szerkesztőségi elvei és a ránk vonatkozó amerikai törvények is köteleznek minket.

A magyar tartalmak mellett megmutatjuk a régió és a nagyvilág legfontosabb eseményeit, a hétköznapi sorsokat, kihasználva, hogy 23 országban vagyunk jelen. Magyarországon ma járatlan utakon indulunk el – tartsanak velünk!”

Ilyen aloldalakkal indult el az oldal:

 • belföld,
 • külföld,
 • Európai Unió,
 • gazdaság,
 • egészségügy
 • oktatás
 • korrupció
 • kultúra
 • történelem
 • podcastok
 • videók

A Szabad Európa stáblistájában távozó indexes és a Pesti Hírlap volt főszerkesztője is ott van

A lap impresszumából az is kiderül, hogy az oldal stábjához összesen 9 fő csatlakozott törzsgárdatagként, de mint arról Vovesz Tibor nyilatkozott a napokban, rajtuk kívül további személyekkel, külsősősokkel is dolgoznak.). Belsősként a következő személyek csatlakoztak.

 • Báthory Róbert
 • Csák Gyula
 • Hegyi Tímea
 • Keller-Alánt Ákos
 • Kerényi György
 • Németh Dóra
 • Szalai Bálint
 • Rippel Veronika
 • Vovesz Tibor

Báthory Róbert korábban a HírTV Célpont című oknyomozó című műsorának volt a riportere, Keller-Alánt Ákos a Magyar Narancs Tarnói Gizella-emlékdíjjal kitüntetett volt munkatársa.

Kerényi György legutóbb a Pesti Hírlap című napilapnak volt az alapító főszerkesztője idén márciusig, egyébként 2006 és 2010 között a Kossuth Rádió főszerkesztője volt, később a vs.hu-nál volt alapító-főszerkesztő, majd 2015-től a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál dolgozott tanácsadóként és műsorkészítőként, illetve 2017 tavaszán Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt és szegedi polgármester invitálására Botka jelöltségének időszakában az MSZP-nél volt kommunikációs igazgató, majd fél éven át a szegedi városházán volt kommunikációs vezető, de ezután Kerényi visszatért Szlovákiába a Pátria Rádióhoz.

Szalai Bálint az Indexnél volt újságíró: múlt hónapban a tömegesen távozókkal egyidejűleg mondott fel az Index.hu-nál.

Rippel Veronika az Euronewsnál dolgozott korábban.

Vovesz Tiborról korábban már írtunk: ő szintén az Euronewsnál volt korábban, illetve pályája korábbi szakában a Kossuth Rádiónál dolgozott. Ő a Szabad Európa szerkesztőségének vezetője lett.

Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, illetve több könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre.

Hegyi Tímea adminisztratív ügyekben segíti a szerkesztőséget.

Az amerikai kongresszus által finanszírozott Szabad Európa 27 év kihagyás után kezdte meg ma újbóli tartalomszolgáltatását Magyarországon, ahonnan 1993-ban vonult ki.

Napi 15-20 hírt terveznek

Néhány napja már hangzóinterjút közöltünk Csák Gyulával, az igazgatóval, ami ITT hallgatható meg. Az igazgató elmondta a Media1-nek, hogy olyan tartalom-szolgáltató fórum szeretnének lenni, ahol teljesen normális dolog, hogy eltérő véleményű emberek leülnek egymással beszélgetni, vitázni. Megpróbálnak egyfajta híd szerepet betölteni, ez egy fontos feladata lesz a Szabad Európának.

Arra, hogy hogyan kell érteni, hogy a Szabad Európa nem akar beszállni a hírversenybe, miközben hírek mégis lesznek náluk az oldalon, Csák azt mondta a Media1-nek: a kezdeti időkben napi 15-20 hírt terveznek feldolgozni. Ennek a kis stábon túl az is oka, hogy a szerkesztőség egyfajta szűrőként is funkcionál, tehát csak a legfontosabb híreket írják majd meg, azokat viszont úgy dolgozzák fel, hogy teljes képet kapjanak az emberek az adott témában.

Hogy milyen ügyeket választanak ki, annak legfontosabb szempontja az lesz, hogy az adott téma mennyire érinti az emberek mindennapjait. Azt pedig majd az adott téma alapján döntik el, hogy milyen mélységig és milyen formában dolgozzák fel azt.

Azokban az országokban, ahol valami gond van a médiával

A Szabad Európa Magyarország igazgatója elmondta: a Szabad Európa azokban az országokban jelenik meg, ahol az amerikai kongresszus szerint gond van a média- és sajtóhelyzettel. Hogy hol milyen formában működnek, azt az adott országban lévő viszonyok döntik el, hiszen mindenhol más a helyzet. Hogy Magyarországon munkájukra mennyi ideig lesz szükség, azt nem tudta megmondani.

Konkrét elvárások nincsenek az új oldal látogatószámára vonatkozóan: az igazgató akkor lenne elégedett, ha egy év múlva olyan oldal lenne a szabadeuropa.hu, ami hangsúlyosan jelen van, és olyan híreket, történeteket dolgoz fel, amelyeket mások nem. Ki akarják használni azt is, hogy egy olyan nagy szervezet részei, amelynek más országok tudósítói is részei, így sokszor első kézből szerezhetnek információkat.

A Szabad Európa az 1950-es évektől 1993-ig működött Magyarországon, akkor rádióként jelentős szerepet töltött be a rendszerváltás bekövetkeztében. 1993-ban azért állították le a sugárzást, mivel úgy érezték, már nincs szükség effajta médiumokra.

A Szabad Európával kapcsolatos korábbi anyagaink itt találhatók, míg az új multimédiás weboldal ide kattintva érhető el.

További hírek találhatók a Media1-en! Facebook-oldalunkat itt, RSS-csatornánkat itt találják. Feliratkozhat hírlevelünkre is. Ha hozzájárulna a Media1 működési költségeihez, azt itt teheti meg a legegyszerűbben.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások