fbpx
bíróság, igazságszolgáltatás, bíró

Útmutatót készített a bírósági tárgyalásokról tudósító újságíróknak a TASZ

A koronavírus-járvány miatt bevezetett speciális szabályokra is kitér a Társaság a Szabadságjogokért tájékoztatója.  

A bírósági tárgyalások nyilvánossága elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás elszámoltatható legyen: védi az eljárásokban részt vevő felek jogait, és a bírókat is az esetleges politikai nyomásnak való kiszolgáltatottságtól. A tárgyalások nyilvánossága azonban nem korlátlan, és azoknak, akik megjelennének egy tárgyaláson, és akár felvételeket is készítenének ott, gyakran meg kell tenniük bizonyos lépéseket ennek érdekében – figyelmeztet a TASZ, mely emiatt készítette el tájékoztatóját.

A TASZ jogi szakértőinek közreműködésével összeállított információs csomag nem csak újságírók számára lehetnek érdekes, hanem bloggerek, civil szervezetek és minden olyan személy számára, akik valamilyen formában bírósági tárgyalásokról szoktak tudósítani.

A TASZ tájékoztatójából kiderül, milyen szabályokat alkalmaznak a bíróságokon.  Ilyen szabály például, hogy a bírósági tárgyalásokon való részvétel jelenleg, a koronavírusra hivatkozva sok bíróságon előzetes regisztrációhoz kötött, és a regisztráció sok helyen 24 órával a tárgyalás előtt lezárul. Ezzel a tömegek kialakulását akarják elkerülni.

A TASZ szerint egyébként a különféle korlátozások igazolhatók lehetnek, amennyiben nem túlzóak vagy nem sértenek egyéb jogszabályt.

Magyarországon jelenleg nincs egységes szabályozás arra nézve, hogy ki és milyen feltételek mellett vehet részt hallgatóságként, tudósítóként egy bírósági tárgyaláson. Bíróságonként is változó a feltételrendszer, de az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiadott a bíróságoknak egy ajánlást ezzel kapcsolatosan. Mivel csak ajánlásról van szó, érdemes tájékozódni előre az adott bíróság honlapján.

Többek között olyan kérdésekre kaphatunk választ az útmutatóból mint például:

  • Honnan derül ki, milyen ügyeket tárgyal egy bíróság, és mikor?
  • Kell-e engedély a felvételkészítéshez egy bírósági tárgyaláson?
  • Mikor lehet valakit kizárni a tárgyalásról?
  • Mit lehet tenni, ha nem engedélyezték a felvételkészítést?
  • Megírható-e, kik a vádlottak?
  • Ha nem készíthető felvétel, azért készülhet-e tudósítás?

A teljes útmutató itt érhető el.

További hírek olvasható a Media1.hu-n!

Borító: Stock Images by Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások