fbpx
Metropol újságot olvas egy utas a metrón

Felfüggesztette a Kúria a Fővárosi Közgyűlés rendeletét, azonnali jogvédelmet kapnak az ingyenes napilapok

A Kúria ugyan egyelőre csak átmenetileg, de megtiltotta azon, tavaly elfogadott fővárosi rendelet alkalmazását, amely előírta, hogy csak akkor lehet terjeszteni Budapest közterületein napilapot, ha a városháza az adott médiumtól néhány oldalnyi szabad helyet kap cserébe.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Fővárosi Közgyűlés által tavaly hozott rendelt alkalmazását addig függesztette fel az azonnali jogvédelem keretében, amíg az érdemi, jogerős határozat meg nem születik a jogvita kapcsán, tehát még nem jelenti az ügy végső lezárását.

A hvg.hu szerint a Kúria Budapest Főváros Kormányhivatala kérelmére járt el. A kormányhivatal még 2020 novemberében törvénysértőnek minősítette a nagy vitát kavaró rendelet említett részét.

A Kúria az ingyenes napilapok szempontjából kedvező döntését azzal indokolta, hogy

„az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelésének elmaradása, súlyosabb hátrányt okozna, mint az alkalmazási tilalomra irányuló kérelem elutasítása.”

Egyébként a fővárosi rendelet a Pesti Hírlap illetve a Metropol című lapokat érintette. Egyik napilapnál sem értettek egyet annak bevezetésével. A Metropol terjesztői ellen közterület-felügyelők is felléptek tavaly, mivel a kormányközeli Mediaworks kiadványa nem szerzett be közterület-használati engedélyt a lap terjesztéséhez. A Media1 észlelése szerint a Pesti Hírlap egyébként az elmúlt időszakban már el is kezdte biztosítani az ingyenes oldalakat Budapest számára.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Metropol újságot olvas egy utas a metrón. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!