fbpx
MTI

Nem vizsgálja a Médiatanács az MTI-s „fotócenzúrát”

Hiába érkezett bejelentés Ujhelyi Istvántól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához, amiért a Magyar Távirati Iroda úgy közölt fotókat a Velencei Filmfesztiválon díjazott magyar alkotókról, hogy nem látszódott a képeken, hogy ők Free SZFE feliratú pólóban jelentek meg.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„Az állami hírügynökség korábban nyilvánvalóan politikai okokból cenzúrázta az SZFE mellett kiálló Mundruczó Kornélról készült fotókat. Ez nemcsak, hogy etikátlan és botrányos, de szembemegy a közszolgálatiságról szóló törvénnyel is. Az ügyben bejelentéssel éltem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Nemrég megjött a válasz az állami hatóságtól. Nem leptek meg…”

– írja ma reggel Facebook-oldalán Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, felháborodásának hangot adva, amiért a Médiatanács nem hajlandó fellépni az állami hírügynökségnél történtek kapcsán.

Az ügy kapcsán az Ujhelyi által belinkelt hírben a 444 felidézte: még tavaly szeptemberben történt, hogy a Velencei Filmfesztiválon több magyar alkotó, köztük maga Mundruczó Kornél is Free SZFE feliratú pólóban jelent meg, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat a Színművészeti Egyetem, az SZFE hallgatóival, akik akkoriban kezdték tiltakozásukat az intézmény átalakítása miatt, az egyetemi autonómia helyreállítása érdekében.

A magyar alkotókról több képet kiadott az MTI is, amikor Mundruczó Kornél filmjét díjazták, csakhogy olyan képkivágásokat közöltek, amelyeken nem látszódott a pólójukon lévő tiltakozó felirat. Ujhelyi ezután tett bejelentést az NMHH Médiatanácsánál cenzúra és a közszolgálati szabályok vélt megsértése miatt.

A Médiatanács a 444 szerint azzal indokolta a vizsgálat elutasítását, hogy nem tartja magát illetékesnek az ügyben.

A vizsgálat elutasítása azért is érdekes, mert mint arról mi is beszámoltunk, épp a napokban jelent meg a Szabad Európa Magyarország internetes oldalán egy újabb cikk, melyben volt MTI-s fotósok számoltak be arról, hogy az intézményben milyen súlyos, a kiegyensúlyozott és korrekt tájékoztatás szempontjából súlyosan aggályos korlátozásokat vezettek be 2010 után az állami médiavállalat fotóosztályánál. Állításuk szerint például egyre többször csak tőlük a Miniszterelnökségtől vehettek át képeket Orbán Viktor miniszterelnökről. Bizonyos érzékenyebb témákról a volt MTI-sek szerint nem, vagy csak hosszas engedélyeztetés után jelenhetnek meg fotók.  Elmondásuk szerint a menekültválság kapcsán is korlátozták, hogy nőkről és gyerekekről ne jelenhessen meg fotó.

Az SZFE-vel függ össze az is, hogy nemrég Kiss Norbert, a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezete) országos alelnöke aljasnak és bolseviknak nevezte a National Geographic című lapot, amiért a 2020 fontos eseményeit közlő fotósorozatához kapcsolódóan címlapjára tette az egyik egyetemista tiltakozót Free SZFE maszkban ábrázoló, a Pesti Hírlap által elkészített, ikonikussá vált fotót. Kissből további indulatos mondatokat is kiváltott, hogy az egyetemi hallgatót ábrázoló kép megjelenhetett a magazin borítóján.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!