fbpx
fotós

Az MTI a fotókat is cenzúrázza, a Miniszterelnöki Kabinetiroda beavatkozik

Több, korábban az állami hírügynökségnek dolgozó fotós is beszámolt arról, miként érezték saját bőrükön a cenzúrát az MTI fotószerkesztőségében. Elárulták azt is, milyen szempontok szerint jelenhet meg fénykép manapság Orbán Viktorról, vagy hogy milyen elvek mentén kellett bemutatniuk fotóikon keresztül a 2015-ös menekültválságot.

Akárcsak az MTI-nél dolgozó újságírók esetében, az elmúlt évek során a fotósokat is egyre inkább irányítása alá vonta a Magyar Távirati Iroda vezetősége, és egyre több konkrét utasítást kaptak a fotóriporterek arról, hogy milyen fényképeket várnak tőlük – írja a Szabad Európa volt MTI-s fotósokra hivatkozva.

A megszólaltatott források egybehangzóan arról számoltak be, hogy 2010 előtt a fotóriporterek csak beküldték a képeiket, majd a fotószerkesztő kiválogatta, leellenőrizte a képaláírásokat, és már meg is jelenhettek a felvételek. Egy évvel később, 2011-2012 között azonban már a fotószerkesztőség vezetőjének (vagy a napi munkát irányító turnusvezetőnek) is rá kellett bólintania a képekre. A volt fotósok szerint a következő nagy változás a 2014-es választást követően volt érzékelhető, amikor Virágvölgyi István, az MTI fotószerkesztőségének vezetője felmondott, mert felsőbb körökből megtiltották neki, hogy egy nyilvános eseményről, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, fotókat készítsenek a nemzeti hírügynökség munkatársai.

 „Érzékeny téma esetén az MTI főszerkesztőjének, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodának is el kell küldeni ellenőrzésre a fotókat és a képaláírásokat”

– számolt be a lapnak az egyik fotós, aki ezekben az években az MTI-nél dolgozott.

Ilyen érzékeny témának nevezte meg a forrás a kormányközeli eseményeket és az Orbán Viktorral kapcsolatos témákat. Továbbá azt is mondta a korábban hírügynökségénél dolgozó fotós, hogy amikor az MTVA-ban megindultak a nagy pénzek, akkoriban a MTI-nél is megjelentek a Fidesz emberei.

A menekültválsággal érkezett a legnagyobb fordulópont

A források azt mesélték, hogy a 2015-ben kirobbanó menekültválságról szóló hírek kapcsán a vezetőség úgy rendelkezett, hogy a fotósok ne készítsenek képeket nőkről és gyermekekről, azok nem jelenhetnek meg. Ezenkívül a vezetőség azt is utasításba adta, hogy a képaláírásokban nem szerepelhet a „menekült” szó, helyette a „határsértő”, „illegális bevándorló” és a „migráns” szavakat kell használniuk.

A Szabad Európa szerint ez a tendencia továbbra is folytatódik, ami jól nyomon követhető a napjainkban megjelent MTI-s fotókon és képaláírásokon. Erről árulkodik az is, hogy 2010 óta szinte alig találni az ellenzékről készült képeket az MTI Fotóbank archívumában.

2010 előtt ugyanúgy feladatunk volt ellenzéki politikusokat és kormányellenes megmozdulásokat dokumentálni mint a kormánypártiakat. Ez azonban mára teljesen kikopott az MTI kínálatából a kormányváltást követő években

– mondta az egyik fotós.

A források azt is elárulták, hogy korábban kifejezetten feladata volt az MTI fotósainak, hogy fotózzák a miniszterelnök környezetét is, azonban manapság hasonló fotókat nem látni, aminek az az oka, hogy kifejezetten tilos Orbán Viktor környezetét fotózniuk.

Főleg a Miniszterelnökség fotósainak képeit használhatják

Többnyire egyébként a Miniszterelnökség fotósának anyagait kell átvennie az MTI-nek is, hogy megelőzzék, hogy esetleg olyan kép jelenjen meg a miniszterelnökről és embereiről, amit nem tartana előnyösnek.

A Szabad Európa megemlítette, hogy a kormányellenes tüntetésekről szintén nagyon kevés kép érhető el az MTI fotóadatbázisában, valamint említést tett a hírügynökségnél történt leépítésekről is.

Az MTI-t is kérdezték a témáról, de az állami hírügynökség nem válaszolt.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n! Ha feliratkozna hírlevelünkre, itt teheti meg. Ott vagyunk a Facebookon is.

Borítókép: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások