fbpx
A Klubrádió jelenlegi és régi frekvenciáját népszerűsítő reklám a rádió épülete előtt Budapesten

Megmenekülhet a Klubrádió? A Médiatanács megpályáztat még egy ingyenes budapesti frekvenciát

A Médiatanács e heti ülésén úgy határozott, végre meghirdeti a Klubrádió évekkel ezelőtt visszaadott, évek óta üres Budapest FM 95,3 MHz-es, egykori kereskedelmi rádiós frekvenciáját, méghozzá közösségi, azaz ingyenes felhasználásra. Ha a Klubrádió a folyamatban lévő 92,9 MHz pályázat mellett ezen a pályázaton is elindul, esélyei megkétszereződhetnek a túlélésre, bár valószínűleg versenyeznie itt is kellene.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén elfogadta a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvenciára szóló pályázati felhívás tervezetét közösségi jelleggel – tudatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága a Media1.hu-hoz is eljuttatott mai, szerdai közleményében. A közlemény szerint a pályázati felhívás tervezete december 18-án, pénteken válik elérhetővé a médiahatóság honlapján.

A hírnek azért van óriási jelentősége, mivel ez a frekvencia az elmúlt években parlagon hevert, kihasználatlan volt. Mivel az eddigiekkel ellentétben nem kereskedelmi, hanem közösségi frekvenciaként fogja hasznosítani az NMHH, a 95,3-at a győztes pályázó ingyenesen használhatja majd.

Ezt a frekvenciát évekkel ezelőtt használta a Klubrádió, amikor ez a frekvencia még fizetős volt, azaz kereskedelmi jellegű.

Megnövelt esélyek a Klubrádió túlélésére

Így a 92,9 MHz mellett akár erre a frekvenciára is pályázhat a Klubrádió, amelynek esélyei ezzel megkétszereződnek egy majdani ingyenes frekvencia elnyerésére, feltéve, hogy ezt a frekvenciát is megpályázzák.

Klubrádió
A Klubrádió keverőpultja

Az persze nem zárható ki, hogy más pályázók is lesznek a frekvenciára, tehát versenyeznie kell a médiaszolgáltatónak, de mindenképp plusz esélyről van szó a 92,9 MHz mellett. (A mostanáig használt 92,9-re a Klubrádión kívül még két másik jelentkező is van: az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM, valamint egy kormányközeli ügyvéd, az erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező és a korábban a Rádió 1-nek frekvenciákat nyerő dr. Biró Balázs idén tavasszal létrehozott médiacége, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.)

A Klubrádió jelenlegi, 92,9 MHz-es frekvenciájára a jogosultsága 2021. február 14-én jár le.

Egy harmadik frekvenciát is pályáztat egyébként az NMHH Médiatanács, méghozzá az egykoron a Civil Rádió által használt FM 98,0 MHz-et. Utóbbiért a Spirit FM szintén versenybe száll, de azt még nem tudni, hogy a többi pályázó ki lesz. Ha valaki mindenképp ingyenesen frekvenciát szeretne Budapesten, három frekvenciáért is pályázhat. Ez utóbbi frekvencia, a Civilé azonban gyengébb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik mint az előbbi kettő, a 92,9 MHz és a 95,3 MHz.

További rádiós pályázatok és más rádiós döntések

A Médiatanács  egyébként e heti ülésén véglegesítette a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségek pályázati felhívásait is. A berettyóújfalui ajánlatokat január 25-én, a székesfehérváriakat január 27-én lehet majd benyújtani.

A tanács elvégezte a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki és a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi frekvencia ugyancsak közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbinél nyilvántartásba vette az FM 4 Rádió Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál pedig felvilágosítást kért az egyedüli pályázótól, a Mária Rádió Frekvencia Kft.-től.

Ráér késve kezdeni a Karc FM és a Zemplén TV a sugárzást az elnyert rádiós frekvenciákon

Hozzájárult a testület, hogy a Karc FM Média Kft. a vállalásával szemben 2020. december 29. helyett csak legkésőbb 2021. február 27-ig kezdje meg KARC FM 97,7 nevű, közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Kecskemét 97,7 MHz körzeti frekvencián.

A grémium hozzájárult ahhoz is, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. 2021. január 6. helyett március 7-ig indítsa el Zemplén FM 104,9 állandó megnevezésű, kereskedelmi szolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

Jogsértést talált a Médiatanács a HírTV-nél, de figyelmeztetéssel megúszta a tévécsatorna

Az NMHH tájékoztatása szerint a  Hír TV-n júliusban öt esetben a reklámok átlagos hangereje túllépte a környezetében mért egyéb műsorrészek átlagos hangerejét, ezért a testület felszólította a televízió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, továbbá arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértésektől.

A grémium a Magyar Katolikus Rádió 102,6 MHz szolgáltatóját is felszólította a jogszerű magatartásra, amiért szerződéses vállalásaihoz képest a szolgáltató kevesebb saját műsort tett közzé.

Az NMHH közölte: a Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A Való Világ-barométer ismét hétről hétre vizsgálja a valóságshow-t

A Médiatanács megbízta az NMHH hivatalát, hogy idén is működtesse a valóságshow-barométerét, amelynek elsődleges célja, hogy a gyermekek védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel elemezze, valamint az internetes publikáción keresztül szemléltesse a műfajban megjelenő aggályos tartalmak változásait. A hatóság a november közepén elindult Való Világ powered by Big Brother 10 című műsorban megjelenő káros magatartásmintákat számszerűsítve heti rendszerességgel jelenteti meg.

Az előző kilenc évad tapasztalatai alapján a „VV-barométer” az adott műsort hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – segítségével kvantitatív módszerekkel elemzi. Az NMHH a barométerrel a tudatos médiafogyasztás fontosságát és az aggályos, káros tartalmak jogszabályokon túlnyúló, ártalmas hatását kívánja bemutatni. Az idei adatok már böngészhetők az NMHH oldalán.

Pályázati támogatások odaítéléséről is döntött a Médiatanács

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat újabb fordulójában a nyertesek összesen 33,8 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Szentes Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a berceli Gólya TV, a budakeszi BKTV, a Mezőtúri Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a Kiskőrös Televízió, a Kistelek Városi Televízió, a pécsi Pannon Televízió és a városi TV Mohács, míg a közösségi rádiók közül a Halas Rádió és a budapesti Klasszik Rádió 92.1 fejlesztheti technikai berendezéseit. A kisközösségi rádióknál a szombathelyi CREDO Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és az Első Pesti Egyetemi Rádió kap támogatást.

A Médiatanács üléseiről csak később töltik fel a jegyzőkönyvet, ezért nem garantálható, hogy az NMHH közleményében említetteken túl nem került sor más fontos ügyek megvitatására is.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: A Klubrádió jelenlegi (92,9) és régi frekvenciáját (95,3) népszerűsítő reklám a rádió épülete előtt Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások