fbpx
újságok

Látványosat zuhantak a Fidesz-közeli-lapok a választások óta, de idén szinte mindenki más is zuhant

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség, a MATESZ adataiból kiderül, ki mekkorát vesztett.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) legújabb adatai alapján gyakorlatilag minden auditált hazai nyomtatott sajtótermék példányszáma csökkent az elmúlt kilenc hónapban – írja a Hang.hu.

Látványosan csökkent a centrálmédiás Nők Lapja című hetilap példányszáma, mely tizennyolcezerrel csökkent, de számottevő visszaesést produkált a Fidesz-közelbe került Szabad Föld című lap is, amelynek példányszáma négyezerrel csökkent. Ezenkívül a HVG nagyjából kétezer, a 168 óra közel ezerötszáz és a Magyar Demokrata nyolcszáz példánnyal esett vissza.

Az auditált országos napilapok közül a Nemzeti Sport négyezer, a Népszava értékesített példányszáma két és fél ezerrel csökkent. A friss számok alapján elmondható, hogy így az egyetlen sportnapilapból átlagosan naponta már csak huszonháromezer példány fogy, a Népszavából pedig tizenhétezer. A Magyar Nemzet című kormánypárti napilapot nem auditálják, így annak eladásairól nem tudni pontosat, de piaci háttér-információk alapján jelenleg 10 ezer körüli példányszámról lehet szó.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő megyei napilapok számai a következőképpen változtak: a legtöbbet, 2821 vevőt a Kisalföld című legnagyobb vidéki napilap veszítette, de még így is átlagosan 36.500 volt a példányszáma. Arányaiban a legtöbbet idén a Komárom-Esztergom megyében terjesztett 24 óra című napilap csökkent, mivel ezen újság esetében a példányszám 10 százalékkal csökkent.

Az adatokból látható, hogy a megyei napilapok olvasottságának zuhanása továbbra sem lassul, összesítésben március óta, tehát alig fél év alatt több mint 18 ezer előfizetőt-vásárlót veszítettek el. Az auditált KESMA-lapok 2018 áprilisa óta, azaz a választások óta korábbi példányszámukhoz képest több mint negyedével kevesebben fogyott: 94.500 példánnyal fogyott belőle kevesebb. Szeptember végén még így is naponta 274.822 példány ment el a kormányközeli médiaholding lapjaiból.

A Magyar Hangból 797 példánnyal nyomtattak kevesebbet 2019-hez képest. Ezzel a Magyar Hang átlagos példányszáma 2020 második felében meghaladta a 12 ezret. Ezt azonban csak a lap saját állítása alapján tudhatjuk, ugyanis példányszámát pénzügyi, takarékossági okokra hivatkozva szintén nem auditáltatta a MATESZ-nél.

A MATESZ egyébként a kiadók közös döntése miatt, a járvány helyzetre való tekintettel, nem adott ki az idén második negyed éves jelentést. Ennél fogva a jelentés az elmúlt kilenc hónap médiapiacon történő változásairól ad információt.

Az adatok alapján egyébként a Ringier Axel Springer Magyarországhoz tartozó Blikk című bulvárnapilapból a harmadik negyedévben 83.997 darabot nyomtattak, értékesíteni 58.305 darabot sikerült. A kesmás Borsból eleve jóval kevesebbet, 52.891 darabot nyomtattak, és csak 33.911 fogyott el belőle.

Akiket további adatok is érdekelnek, a matesz.hu-n talál további adatokat.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Sajtótermékek az egyik élelmiszerlánc boltjában. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások