fbpx
Dancing with the Stars

Rés a kormányzati COVID-pajzson? A TV2 és az RTLII szerint nem vonatkozik a nagyszabású élő showműsoraikra a rendezvénytilalom és a kijárási korlátozás

Hogyan lehetséges, hogy míg Magyarországon kijárási tilalom van életben minden este 20 órától másnap reggel 5 óráig, rendezvények pedig a nap bármely szakában és bármekkora létszámmal sem tarthatók meg, az Orbán-kormány a COVID-19 védekezésre szolgáló néhány hete bevezetett új rendelete ellen vétkezőket pedig tettenéréskor súlyosan szankcionálják, a TV2 szombat este is nagyszabású élő tévéműsort tudott sugározni közönség jelenlétében? Hozzánk érkező felháborodott olvasói levelek nyomán fordultunk kérdéseinkkel a csatornához, így derült ki a koronavírus elleni védekezés egyik újabb furcsa ellentmondásossága. Aztán kiderült, az RTLII is hasonlóan gondolkodik, mint a TV2.

November 11-től különféle újabb korlátozóintézkedésekkel próbálja az Orbán-kormány lassítani a Magyarországon hivatalosan már több mint 4500 ember halálát és 205.000 ember megfertőződését okozó koronavírus világjárvány magyarországi terjedését. Az intézkedéssorozat részeként be kellett zárniuk a szabadidős létesítményeknek és az éttermeknek, általános rendezvénytilalmat vezettek be, a középiskolai és felsőoktatás egységesen internetes távtanításra állt át, le kellett állniuk a szállodáknak (csak üzleti célból érkezőket, illetve a védekezésben résztvevőket fogadhatnak), illetve 20 óra és reggeli 5 között kijárási tilalom van érvényben, ami alól csak azokat mentik fel, akik munkába mennek vagy onnan érkeznek, vagy épp a kórházba sietnek ellátásért.

A hivatalos kormányzati oldalon ezekre a korlátozásokra az alábbi képpel külön is felhívják a figyelmet.

A 2020. november 11-től életbe léptetett korlátozó intézkedések egy része
A 2020. november 11-től életbe léptetett korlátozó intézkedések egy része. Forrás: Koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal

A napokban további korlátozóintézkedéseket is bevezettek: bár a 65 évesek bármikor vásárolhatnak, az ennél fiatalabb korosztály az arra kijelölt vásárlási idősávban nem léphet be például élelmiszerboltba, üzlethelyiségbe, ők nem szolgálhatók ki, ha pedig valahol mégis megteszik, az adott üzletek akár súlyos szankciókkal is számolhatnak és büntetést kaphatnak a vásárlók is.

De hogyan lehetséges, hogy miközben ilyen, komplett iparágak (például rendezvényszervezők) működését jelentősen befolyásoló kormányzati korlátozó intézkedések vannak érvényben a meglehetősen kedvezőtlen hazai COVID-19 helyzet miatt, a TV2 szombat este 20 órától, azaz a kijárási tilalom kezdetétől sugárzott Dancing with the Stars (DWTS) című táncos tévéshowjában, mégis viszonylag nagy létszámban lehettek ott emberek, sőt egymáshoz közel még tegnap is?

Az adás alatt időnként látható volt, hogy a közönség soraiban is ülnek emberek. A kamera időnként láttatta is őket, amikor például Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójának fia, Győrfi Dániel és Stana Alexandra rumbázott.

Olvasóink kiakadtak, megkérdeztük a TV2-t

A Media1 a hozzá érkező felháborodott olvasói levelek nyomán a TV2 Sajtóosztályától azt kérdezte, hogyan tudják a showt élőben a kijárási tilalom alatt sugározni, hogyan ülhetnek emberek a nézőközönségben, másrészt hogyan lehetséges az, hogy miközben még néhány fős rendezvények sem tarthatók Magyarországon, a TV2 mégis megszervezhette a zenés-táncos showját, viszonylag nagy számú résztvevő jelenlétében. Kérdeztük a médiavállalattól, mi ennek a jogi háttere, azaz ők miért számítanak kivételnek.

A TV2 táncos showjának egyik jelenete 2020.11.28-án
A TV2 táncos showjának egyik jelenete 2020.11.28-án
Fotó: TV2 sajtószoba

A TV2 szerint mindez jogszerű

A TV2 Sajtóosztályától meglehetősen szűkszavú, egy mondatból álló válasz érkezett lapunkhoz. Ebben az áll:

„A TV2 Dancing with the Stars műsora a hatályos előírásoknak megfelelően készül.”

Arra is rákérdeztünk, nem gondolják-e úgy, hogy rossz példát mutatnak a tévénézőknek, amikor ilyen sok a COVID-os megbetegedés és jelentős egy főre eső COVID-os halálesetek száma (tegnap is 154 koronavírusos haláleset történt az országban), ők mégis megszervezik a showt, nem érzik-e úgy, hogy egy ilyen forgatás, ennyi ember egy légtérbe helyezése kétségeket ébreszthet a nézőkben, hogy nekik be kell-e tartaniuk a kormányzati korlátozó intézkedéseket (például be kell-e zárniuk a boltjukat, le kell-e fújniuk a rendezvényüket, a lagzijukat, ott kell-e maradniuk, vagy hogy akár elkerüljenek egy nagy közös baráti összejövetelt).

A sajtóosztály azonban ezekre a kérdésekre nem válaszolt, ahogyan a show megtartásával kapcsolatos jogi háttérrel kapcsolatban sem adtak bővebb felvilágosítást annál, mint amit pár sorral feljebb idéztünk.

A Dancing with the Stars (DWTS) tegnapi adásának egyik részlete
A Dancing with the Stars (DWTS) tegnapi adásának egyik részlete.
Fotó: TV2 sajtószoba

Pár hete még jegyeket árultak a Dancing with the Starsba

A Media1 más forrásból egyébként megtudta, hogy a TV2 az adásokat megelőzően az Eventim rendezvényiroda weboldalán és a tv2.hu-n is pénzért értékesített jegyeket a Dancing with the Stars show műsoraira. Később azonban megjelent a rendezvényiroda oldalán egy közlemény, melyben azt írták, hogy a kormányzati tilalom miatt az előre megváltott jegyeket későbbi időpontra átfoglalják, illetve ha decemberben sem oldják fel a kormányzati korlátozásokat, akkor az összegeket visszafizetik.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a közönségben feltehetőleg végül nem valódi, civil nézők ültek, hanem statiszták vagy a gyártócég, a Paprika Studios munkatársai, akik tehát „munkavégzés” céljából lehettek jelen. A TV2 vélhetően azzal próbált kívül maradni a jogszabályi korlátozásból, a rendezvénytilalomból, hogy mivel jegyesek nincsenek a közönségben, így a laikus szemmel nézve rendezvénynek tűnő show valójában értelmezése szerint tévéforgatásnak és ezáltal munkavégzésnek minősül, így a show résztvevői még igazolást is kaphatnak, ha a rendőr megállítaná őket, kijárási tilalom idején miért nem tartózkodnak otthonaikban úton hazafelé a TV2 showjáról.

Október végén a TV2 Dancing with the Stars című műsorának több szereplőjéről is kiderült már, hogy elkapta a COVID-19 fertőzést. Fertőzést mutattak ki például Marsi Anikónál és Osvárt Andreánál is.

Marsi Anikó a TV2 Dancing with the Stars szereplőjeként
Marsi Anikó a TV2 Dancing with the Stars szereplőjeként
Fotó: Tv2 sajtószoba

A másik két képernyőn lévő nagyobb showműsor, az RTL Klubon látható Álarcos énekes és a TV2 által sugárzott Nicsak ki vagyok – A rejtélyek színpada egyébként a Dancing with the Starssal ellentétben felvételről megy, azokat még a legújabb (november 11-i) korlátozások, a rendezvénytilalom életbe léptetése előtt rögzítették.

Frissítés – Az RTLII is érintett?

Időközben viszont megtudtuk, hogy az RTLII-n lévő Való Világ10 műsorhoz kapcsolódó élő párbaj kapcsán is hasonló kérdések merülnek fel, úgyhogy erre rákérdezünk még az az RTL Magyarországnál is, és ha reagálnak, visszatérünk a témára.

Frissítés 20:03 – Itt az RTL válasza

Az RTL Magyarország is reagált megkeresésünkre. Válaszukban azt írják:

„A VV10pbBB műsorainak készítése az érvényben lévő szabályok betartásával folyik.”

Egyébként a TV2 showját és a VV10 powered by Big Brothert is a Paprika Studios gyártja.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n! Követhet bennünket Facebookon, napi hírlevéllel és RSS segítségével is.

Borító: Dancing with the Stars, 2020.11.28. Fotó: TV2 sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */