fbpx
Az Ecommerce Hungary tisztújító közgyűlése 2017. december 1-jén

Minek kell még egy e-kereskedelmi szövetség? Nagy Sándorral, az Ecommerce Hungary leköszönő elnökével és a tervezett új szakmai szervezet alapítójával beszélgettünk

Mint a napokban beszámoltunk róla, Nagy Sándor, a Groby internetes áruház alapítójának vezetésével – aki az elmúlt három évben az Ecommerce Hungary elnöki posztját is betöltötte, illetve néhány napig még be is tölti – új online szakmai szövetség előkészítését kezdte meg a hazai e-kereskedelem támogatására több, nagy forgalmat bonyolító, internetes kereskedelemben érdekelt vállalkozás, mint például az Euronics, a Groby, a GLS, az Adevinta, a Shoprenter. De mi szükség egy újabb internetes szövetségre? A Media1 erről kérdezte Nagy Sándort, még az előtt, hogy a fejlemények hatására az Ecommerce Hungary bejelentette, hogy elhalasztja tisztújítását és párbeszédet kezdeményez az eddigi elnöke által tervezett új szervezettel.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

–  Csütörtökön az ön közreműködésével bejelentették, hogy egy új internetes e-kereskedelmi szövetséget hoznak létre. Mindez a hasonlóval 2005 óta foglalkozó, néhány éve még SZEK.org Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért nevet viselő Ecommerce Hungary e-kereskedelmi szakmai szervezet november 30-ra kitűzött tisztújító közgyűlése előtt három-négy nappal történt. Miért kell egy új szakmai szervezet, miért nem az Ecommerce Hungaryban látja a szakmai munka folytatásának lehetőségét, hiszen még jelen pillanatban is az Ecommerce Hungary elnöke?

– Az Ecommerce Hungary elnöki tisztségét 2017 november végén vettem át, három év megbízatási idővel. A jelenleg érvényes alapszabály szerint a tisztújításon már nem indulhattam volna jelöltként, azonban a szakmából többen is jelezték, hogy nagyon elégedettek azzal a munkával, amit az elmúlt években végeztem, és szeretnék, ha továbbra is az elnökségben maradnék. Ebben az ügyben egy tagi beadvány is született, amit azonban meglepő módon az elnökség tagjai (rajtam kívül a többi tag) elutasítottak.

A szerkesztő megjegyzése: Szigetvári József, az Ecommere Hungary elnökségi tagja egy jegyzőkönyv megküldésével jelezte utóbb: ez nem egészen így van, a szavazati arányok mást mutatnak, hiszen valójában szavazategyenlőség alakult ki a szavazáskor ez ügyben. Lásd részletesen itt.

Mivel a szakma elismert szereplői felől érkező kérés és igény egyértelmű és jogos volt, így sajnos ez az egyetlen út maradt ahhoz, hogy a tagságba tartozó cégek felől érkező igény megvalósulhasson.

Nagy Sándor, a Groby internetes áruház alapítója, az Ecommerce Hungary eddigi elnöke és a tervezett új szakmai szövetség egyik vezetője
Nagy Sándor, a Groby internetes áruház alapítója, az Ecommerce Hungary eddigi elnöke és a tervezett új szakmai szövetség egyik vezetője

– A „másik oldal” szerint várhatott volna legalább a bejelentéssel, tehát a tisztújítás utánra. Mit gondol erről?

– Nagyon rossz olvasni azt, hogy „másik oldal”, hiszen én három éve az Ecommerce Hungary-vel fekszem és kelek, az elnöki ciklusomban végig felelősséget érezve, lelkiismeretesen végeztem a munkám annak érdekében, hogy a megválasztásomkor tett vállalásaim teljesítsem, és hogy a szakma, a tagság felől érkező igényekre meg tudjak felelni.

A döntésemet, hogy (örömmel) eleget téve a szakma kérésének részt veszek ennek az új Szövetségnek a létrehozásában és működtetésében, tiszta lelkiismerettel hoztam meg, hiszen az előző válaszban is említett okok alapján egészen biztosan nem lenne lehetőségem az Ecommerce Hungary vezető testületében maradni, semmilyen tisztségben.

A mostani bejelentés mögött sem ártó szándék, sem bármilyen taktika nincs. Ugyanúgy támadási felületet adhattunk volna, ha tisztújítás utánra hagyjuk a bejelentést: akkor más indokkal érkezhettek volna a szemrehányások vagy a rosszalló vélemények.

–  Mi lesz az új szervezet neve? Erről a közleményben még nem esett szó, nehéz így beszélni róla.

–  Igen, ezt a pici hiányosságot mi is érezzük. De annyira kevés idő telt el a gondolat kényszerű megszületésétől, és annyira gyorsan történt minden, hogy fontosabbnak tartottuk az elképzelésünk validálását, illetve már most a konkrét operatív lépések megtételét az alapítással kapcsolatban, hogy a névválasztást picit hátrébb soroltuk. Bízom benne, hogy nagyon rövid idő múlva már nevén nevezhetjük a megszületni készülő új szervezetet.

– Mennyiben lesz más az új szövetség mint az eddigi Ecommerce Hungary, amelynek mostanáig az elnöke volt?

– Az én vízióm az, hogy a két Szövetség egymás mellett dolgozva tudja majd segíteni a hazai kereskedelmet. A mi küldetésünk inkább a piacon jelentős tömeggel bíró szereplők összefogása, egy kisebb létszámú tagsággal és leginkább a kereskedelmi szakma fejlődéséhez szükséges teendőkre koncentrálva való működés.

– Eddig hány csatlakozóról van szó? A közleményben említett nagy iparági szereplők, a GLS, az Adevinta, a Groby, az Euronics, a Shoprenter mellett kikről van még szó?

– Igen, valóban több a csatlakozási szándékukat már most jelzők száma, mint akiket a sajtóközleményben felsoroltunk, de azt gondolom, hogy a szándék fontosságát a már megjelent nevek is egyértelműen jelzik. Nagyon jóleső érzés az is, hogy a csütörtöki napon a megjelent cikkek hatására több megkeresést is kaptam, amelyben szakmai szervezetek és cégek egyaránt jelezték érdeklődésüket. Elképzelésünk szerint nagyon rövid időn belül friss hírekkel tudunk szolgálni, a nevünk mellett a végleges alapítói és induló tagsági státuszt vállaló partnereink nevét is nyilvánosságra hozva.

Elhalasztja tisztújítását az Ecommerce Hungary – tárgyalni szeretne a vele szemben bejelentett új e-kereskedelmi szövetséggel | Media1

A korábbi internetes e-kereskedelmi szövetség jövő hét hétfőn tartotta volna tisztújítását, de a napokban több iparági nagyágyú, köztük az Ecommerce Hungary eddigi elnöke bejelentette, hogy egy új e-kereskedelmi szövetséget alapítanak januártól. A „régiek” most párbeszédet kezdeményeznek a tervezett új szakmai szervezet képviselőivel, és elhalasztják a tisztújítást.

Új online szakmai szövetség indul a hazai e-kereskedelem támogatására | Media1

Nagy Sándor, a Groby internetes áruház alapítójának vezetésével, aki az elmúlt 3 évben az Ecommerce Hungary elnöki posztját is betöltötte, új digitális/online szakmai szövetség létrehozását tűzte ki célul több, nagy forgalmat bonyolító, internetes kereskedelemben érdekelt cég mint az Euronics, a Groby, a GLS, az Adevinta, a Shoprenter.

(Az interjút a COVID-19 helyzetre tekintettel e-mailen keresztül bonyolítottuk le.)

További hírek találhatók a Media1-en! Követhet bennünket Facebookon, napi hírlevéllel és RSS segítségével is.

Borító: Az Ecommerce Hungary újonnan megválasztott tisztségviselői 2017 decemberében. A képen balról jobbra: Nagy Sándor elnök, Zabari István elnökségi tag, Matócza Szabina alelnök, Csányi Zoltán alelnök, Kis Bernadette elnökségi tag, Ormós Zoltán elnökségi tag. Fotó: Kurucz Árpád
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!