fbpx
Karas Monika, az NMHH elnöke néhány nappal ezelőtt

Másfélszeresére növeli a médiahatóság a kormánykedvenc reklámguru közpénz-százmillióját

Az eddigi 250 millió forinthoz képest mintegy másfélszer ekkora összegért végezheti el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatervezését és médiavásárlását a Soros-ellenes kormányplakátok kapcsán is ismertté vált Balásy Gyula érdekeltségében lévő Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. alkotta konzorcium.

Két szerződésmódosítással összesen csaknem 145 millió forinttal emelkedik a kék óriásplakátok „koronázatlan királya”, Balásy Gyula cégeinek közpénzbevétele – írja az Alfahír az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmények alapján.

Az egyik közbeszerzési hirdetmény szerint az eddigi 250 millió helyett százezer forint híján annak másfélszereséért, 374 millió 900 ezer forintért végzi el a jövőben a Karas Monika vezette NMHH médiatervezését és médiavásárlását az ismert kormánykedvenc vállalkozó két cége, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. alkotta konzorcium, amely korábban a kormány közpénzből megvalósuló Soros György-ellenes kampányai kapcsán is jelentős összegekkel gazdagodott.

Mivel indokolja a hatóság az eredeti összeg másfélszeresére növelését?

A kormánykedvenc vállalkozóhoz kerülő NMHH-s közpénz ekkora mértékű, 49,96 százalékos emelkedése kapcsán a hirdetményben azt tüntették fel, hogy a két éve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kötött szerződést közös megegyezéssel módosítják, és az ellenérték növekedése nem haladja meg az 50 százalékot. (Épp egy hajszállal marad alatta.) A módosítást indokló mondat így szól:

„A 2020-ban előre nem látott, a 3G kivitelezés kapcsán felmerült, fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt fontosságú kommunikációs feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében vált szükségessé a Szerződés keretösszegének megemelése.“

Nem csak az NMHH növeli Balásy Gyuláék pénzét

Az Alfahír arról is beszámolt, hogy Balásyék tervezték meg az Alapjogokért Központ nevű kormányzatilag létrehozott civil szervezetet (gongo) „üzemeltető” Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. augusztusban indult kampányát, melyre a közbeszerzést a Rogán Antal propagandaminiszter alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal írta ki. Az eredeti szerződéses összeg egész pontosan 196 millió 850 ezer 394 forint volt, mely az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint most 216 millió 535 ezer 400 forintra emelkedett.

Az elköltött közpénz 19,6 milliós megemelkedésének indoklása a lap szerint itt még rejtélyesebb, mint az NMHH esetében, mivel a hirdetmény így fogalmaz:

„(…) annak érdekében, hogy Megrendelő a Keretszerződés Műszaki leírásában szereplő kampánya maradéktalanul és teljeskörűen megvalósulhasson, a tervezettnél magasabb számú médiafelület (televíziós szpot) megvásárlása, és ennek következtében a Keretszerződés alapján felhasználható keretösszeg módosítása vált szükségessé, (…)”

A lap hozzátette, a Fidesz-közeli szervezet közbeiktatásával opcióként lehívható 30 százalékos közpénzösszeg is 59 millióról 65 millióra duzzadt.

További hírek találhatók a Media1-en. Követhet bennünket Facebookon és RSS csatornánkon is.

Borító: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke korábban. Fotó: NMHH / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások