fbpx
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke

Pert nyert Szabó Tímea a Magyar Nemzet és a Mediaworks ellen

A kormányközeli médiaholdingot 1,3 millió forint kártérítés megfizetésére és az emberi méltóságon átgázoló cikk eltávolítására, valamint egy közlemény publikálására kötelezte a Fővárosi Törvényszék.

Facebook-oldalán jelentette be kedden Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője, hogy pert nyert a Magyar Nemzet című lappal és az azt kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-vel szemben.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében azt állapította meg, hogy a Magyar Nemzet, illetve az azt tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette Szabó Tímea emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogait.

A bíróság kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegye közzé az online és a nyomtatott verzióban is, hogy megsértették Szabó személyiségi jogait, továbbá kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Ezen felül 1,3 millió forint kártérítést is meg kell fizetnie a Mediaworksnek.

Az ügy előzménye, hogy tavasszal a Zummer Fülöp álnevet használó szerzőtől a kormánypárti napilapban „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése”  címmel jelent meg írás.

Zummer Fülöp – aki nem először ír ilyen néven – azt írta:

„Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere. Közvetlenül a lélekre hat. Elpusztít minden értéket. Még arra is képes, hogy néhány ezer védőmaszk miatt a határon túli magyarok ellen uszítson.”

Szabó Tímea szerint az írás a legsötétebb náci időket idéző anyag volt, „amelyben a gyáva, álnéven gyűlölködő propagandamunkatárs igyekezett az általa szórakoztató hangneműnek vélt cikkben minden emberi mivoltomtól megfosztani, és olyan állatokhoz hasonlítani, amelyeket az 1940-es években Hitler «ismeretterjesztő» kiadványaiban használtak előszeretettel a kiirtandó faj leírására.”

A Párbeszéd társelnöke hozzátette, közszereplőként tisztában van vele, hogy többet kell elviselnie, a munkáját lehet kritizálni, de emberi mivoltában a másikat megsemmisíteni tilos, és az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén.

A Párbeszéd politikusáról azután jelent meg a Magyar Nemzetben az utóbb jogsértőnek talált írás, hogy Szabó az Országgyűlésben kérdést kívánt feltenni a kormánynak arról, hogy ha tavasszal a határon túlra jutott a COVID-19 védőfelszerelésekből, akkor miként lehet, hogy a hazai kórházakba nem. Felszólalását a kormánypárti képviselők tappsal szakították meg, így végül kérdését nem mondhatta végig, és beszéde lényegéről a kormánysajtó kiforgatva számolt be, majd ezt követően jelent meg a bíróság által jogsértőnek talált, DNS-esező írás a Nemzetben Zummer Fülöp szerzői névvel.

 

Az ügy előzményeiről idén áprilisban részletesen is beszámoltunk.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások