fbpx
Pikó András, a Klubrádió volt műsorvezetője, Józsefváros leendő polgármestere

Újabb hírmanipuláció a Fidesz-közeli sajtóholdingnál

A Magyar Nemzet cikket közölt a minap azzal a címmel, hogy Pikó András, Józsefváros polgármestere az apjával újíttatná fel a bérlakásokat. Az írás kapcsán azonban pillanatokon belül komoly sajtóetikai aggályok merültek fel: a lap ugyanis egyértelműen hamis információkkal vezette félre olvasóit. Ráadásul a cikk szerzője a VIII. kerület tavaly leváltott polgármesterének ügyintézője volt korábban.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Egy nyilvánvaló álhírről van szó. Annak ugyanis fizikai akadálya is lenne, hogy Pikó András, Józsefváros tavaly megválasztott ellenzéki polgármestere az apja cégével újíttassa a bérlakásokat. Ez az akadály pedig az, hogy mint arról Pikó beszámolt, édesapja sajnálatos módon több évvel ezelőtt meghalt, így pedig aligha tudna részt venni ilyen bérlakás-felújítási projektben, ráadásul kertész volt, és nem rendelkezett építőipari céggel.

Pikó épp azt kifogásolta, ha valaki a rokonnal dolgoztat

Arról nem beszélve, hogy Pikónak nem állna szándékában a rokonát juttatni efféle közpénzes megbízáshoz, hiszen a kerület legutóbbi antikorrupciós ülésén épp hogy határozottan elhatárolódott az efféle összefonódásoktól, például attól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök apukájának bányájából szállítják a köveket az ultradrágán épülő közpénz-finanszírozott M4-es autópályához, vagy hogy Szijjártó Pétert közbeszerzésekben érdekelt milliárdos luxusyachtoztatta.

A képviselő-testületi ülésről, ahol Pikó épp arról beszélt, hogy ha ő apjával dolgoztatna, az aggályos lenne, videófelvételt is közzétett a 8. kerületi polgármester.

Sára Botond ügyintézőjéből újságíró lett a Nemzetnél

További érdekesség a hamis tényállítás mellett, hogy a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA), illetve a Mediaworks Hungary médiaholdinghoz tartozó Magyar Nemzet álhírét arról, hogy Pikó a saját apukája cégét bízná meg, egyébként az a Nagy Orsolya jegyezte, aki Sára Botond tavaly leváltott fideszes polgármester ügyintéző munkatársa volt, ami szintén felvet bizonyos etikai aggályokat.

A cím átírásával fednék el a történteket

A Magyar Nemzet hazugságot tartalmazó írásának címét egyébként a botrány nyomán részben módosították, méghozzá úgy, hogy „Pikó orbitálisat lódított a képviselő testületi ülésen”, de így is lementett képernyőkép igazolja a valótlan információközlést és a cikk eredeti címét, valamint az írás internetes elérhetősége is utal az eredeti címre, ami úgy hangzott, hogy Pikó András az apja cégével újíttatná fel az önkormányzati bérlakásokat.

Az írás internetes címe továbbra is utal a hamis tényközlés megtörténtére: https://magyarnemzet.hu/belfold/piko-andras-az-edesapja-cegevel-ujittatna-fel-az-onkormanyzati-berlakasokat-8769705/

 

A Magyar Nemzet álhírének címe arról, hogy Pikó András az apjával újíttatná fel a lakásokat
A Magyar Nemzet álhírének eredeti címe arról, hogy Pikó András az apjával újíttatná fel a lakásokat

Sorra nyerik Pikóék a bírósági pereket, de hiába

Pikó András és Józsefváros Önkormányzata egyébként sorra nyeri a bírósági pereket a különböző kormányközeli sajtóorgánumokkal szemben, melyek hamis információkat közölnek róla és a kerületről. Épp a napokban írtuk meg például, hogy pert nyert a PestiSrácok ellen is a kerület, amiért a lap álhírt közölt arról, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat úgymond „felfüggesztette” a korábbi fideszes vezetés azon gyakorlatát, miszerint rendőrök járják a józsefvárosi utcákat.

A PestiSrácok meg sem próbált védekezni a bíróságon a lapban leírtak kapcsán, így aztán a Fővárosi Törvényszék a PestiSrácokat helyreigazításra kötelezte elsőfokú ítéletében a valótlan tényközlés miatt. A kerület Facebook-oldala az egyelőre elsőfokú ítélet kihirdetését követően arra figyelmeztette a lakosságot, hogy tájékozódjon hivatalos forrásból, ne üljön fel álhíreknek.

Borító: Pikó András volt rádiós újságíró, Józsefváros 2019-ben megválasztott polgármestere
Szóljon hozzá!