fbpx
Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1

Uj Péter: A 444 csak egy új projektben tudna felvenni 40 távozó indexest

A 444 főszerkesztője is hallható lesz a Media1 következő, hétfőn adásba kerülő műsorában. Előzetes összefoglaló.

A Media1 következő, csaknem egyórás műsorában Baka Zoltánnal, az Mfor-Privátbankár lapcsoport főszerkesztőjével, Pásztor Andrással, az Mfor ügyvezetőjével és Uj Péterrel, a 444.hu alapító-főszerkesztőjével beszélgetünk az Index körül kirobbant botrányról, illetve az oldal jelenéről, jövőjéről, de hosszan beszélgettünk az előfizetéses alapú tartalomszolgáltatás, a paywallok jövőjéről is.

Egy hónappal ezelőtt zajlottak ezek a forradalmi változások az Indexnél, arra számítottam, hogy ha tényleg olyan komolyan gondolták, hogy szakítani kell azzal a vezetéssel, akkor mostanra valamit látni fogunk abból, hogy mi a koncepció – mondta el a beszélgetésben Baka Zoltán, akit aggodalommal tölt el, hogy az új Index főnixmadárszerű újjáalakulása hosszú ideig tart.

Pásztor András szerint ebből az aspektusból nézve az idő egy kényszerítő tényező, mert ilyen esetekben – például a Népszabadság vagy a régi Origo esetében is – van egy olyan felfutó közhangulat, amit meg kell lovagolni.

„Ez a közhangulat egy idő után elapad vagy megváltozik. Vagy az olvasók kezdenek más témák iránt fogékonyak lenni, más kezdi el őket foglalkoztatni. Ilyen értelemben minden egyes hét egy elvesztegetett hét”

– mondta Pásztor András, aki ugyanakkor megértően hozzátette: tudja, hogy ilyenkor nem könnyű újraszerveződni és egy új projektbe belefogni. Baka Zoltán a korrektség kedvéért elismételte, hogy sok indexes még a felmondási idejét tölti, ami nagyban megnehezíti, hogy rögtön belevágjanak az új oldal létrehozásába. Szeptemberben azonban mindenképpen történnie kell valaminek, ha át akarják menteni a tudást – tette hozzá.

Uj Péter, a 444 főszerkesztője a műsor vendégeként megerősítette azt a pénteki hírt, hogy több a blog.hu-n publikáló szerző, szervezet is náluk folytatja. (A blog.hu az Indamediához tartozik, mely fele részben Vaszily Miklós kormányközeli médiavállalkozóé.) Mint Uj Péter elmondta: többen is megkeresték őket, de technikailag nincsenek felkészülve nagyon sok blog átvételére, egyelőre 3-4 blog landol náluk. A Helsinki Bizottság blogja pénteken már élesedett is.

Az utóbbi időben szóba került, hogy a 444 valamiféle együttműködést ajánlott fel az egykori indexeseknek. Uj Péter a mentőhajó méretével – azaz azzal kapcsolatban, hogy hány újságírót tudnának felvenni – elmondta: egyelőre nincsenek ilyen keretek, igyekeznek tojáshéjon járva kommunikálni, nehogy valaki túl offenzívnak érezze a kommunikációjukat. Együtt kellene kigyúrniuk a kereteket, de az egykori indexeseknek kell eldönteniük, merre szeretnének tartani – mondta a 444 főszerkesztője a Media1 műsorának kérdésére. Uj Péter szavai szerint ha van elvi nyitottság, akkor lehet azon elgondolkodni, milyen keretek között lehet elindítani egy új projektet. 

„Egy ilyen projektet nem úgy kell felépíteni, hogy a most létező 444-be berakunk öt indexest vagy tízet vagy tizenötöt, mert ez nem bírna el nagyon sok embert a mai formájában. Akkor össze kell rakni egy nagyobb projektet, ami akár negyven embert is elbír. Annál nagyobbat szerintem nagyon nehéz lenne vagy szinte lehetetlen”

– fogalmazott Uj Péter, aki korábban hosszú éveken át volt az Index főszerkesztője. Hozzátette: egyelőre szigorúan elvi felvetésről van szó.

A Media1 eggyel korábbi adásában Bodolai Lászlóval, az Index.hu Zrt. és a céget tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) elnökével beszélgettünk, aki a rendhagyó, több mint másfél órás műsorban válaszolt a lappal kapcsolatos kérdésekre, ismertetve saját narratíváját a lappal történtek kapcsán. Dull Szabolcsot, az Index.hu elbocsátott főszerkesztőjét akkor és most is többször is kerestük interjú miatt, de egyelőre nem vállalta a beszélgetést, arra hivatkozva, hogy ennek még nincs itt az ideje. Azt ígérte, később, ha lesz mondanivalója, akkor áll a rendelkezésünkre.

Immáron elérhető a Media1 MŰSOR HANGFELVÉTELE, meghallgatható ITT!

További hírek találhatók a Media1-en.

Kiemelt kép: Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások