444

Létszámbővítésre készül a 444.hu eddig masszívan veszteséges és nemrég még bércsökkentésre kényszerülő kiadója

Olyannyira sikeresnek bizonyult az Indexnél történt tömeges távozások után elindított 444-es közösségi gyűjtési kampány első hete, hogy a lap kiadója, mely nemrég még jelentős bércsökkentést hajtott végre a szerkesztőségben, máris létszámbővítést helyezett kilátásba.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egy hét alatt több mint 4444 előfizetőt tudott szerezni a 444.hu –  derül ki egy, az Uj Péter főszerkesztette honlapon vasárnap este megjelent írásból. Az előfizetés-toborzó oldalon az is látszik, hogy jelenleg 4635 előfizetőnél járnak.

Tőlük a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. 10 ezer forintos előfizetési (támogatási) díjat kért. Ezért cserébe exkluzív tartalmakat ígérnek az előfizetőknek, de csak később közölnek a fizetős tartalmakról részleteket.

Uj Péter a Népszavának nyilatkozik
Uj Péter a Népszavának nyilatkozik tavaly februárban arról, hogy az Index done, az már a Fideszé, valamint arról, hogy hamarosan fizetőssé válik a 444.

A 444 idén augusztus 2-án indította el finanszírozási kampányát, amelynek célkitűzése az volt, hogy legalább 4444 előfizetőre tegyenek szert.  (Épp akkor indított kampányt a G7.hu is.)

Most azt írja a 444, hogy sosem volt még ilyen sikeres kampányuk, majd köszönetet mondtak az olvasóknak, amiért biztosítják a lap jövőjét és függetlenségét:

„nélkületek nem létezhetne a 444”

– tették hozzá, majd felidézték, hogy az elmúlt tíz évben a kormány minden erejével azon dolgozott, hogy lebontsa a szabad magyar nyilvánosságot.

A 444.hu egyúttal jelezte, hogy ennek a folyamatnak a megállításához a 4444 embernél nagyságrendekkel többre lesz szükség.

A most összejött pénzből – ez 4635 előfizetővel és 10 ezer forinttal számolva becslésünk szerint körülbelül 46 millió forint bevétel lehet – bővíteni kívánják a 444 stábját, hogy még több riportot, elemzést, interjút, és oknyomozást készíthessenek, és minél több olvasót, illetve minél nagyobb hatást érhessenek el, hogy

„megóvhassuk azt, ami a szabad magyar nyilvánosságból megmaradt”.

Jelentős veszteségek és bércsökkentés után jöhet a létszámbővítés a 444-nél?

A 444.hu-t működtető Magyar Jeti Zrt. alapítása óta még sohasem tudott nyereséget kimutatni. Bár a 2019-es pénzügyi beszámolójukat még nem adták le (a koronavírus miatt a kormány erre haladékot adott a gazdaság szereplőinek), így arról nincs hivatalos adat, de ahogyan arról tavaly beszámoltunk, a vállalat tavaly is igencsak borús pénzügyi beszámolót adott le: 100 millió forintot meghaladó veszteségük volt 2018-ban. Igaz, Kardos Gábor vezérigazgató tavaly optimistán nyilatkozott a Media1-nek a veszteségről.

Hogy nem álltak eddig túl jól idén sem, azt az is jelezte, hogy mint arról ugyancsak a Media1 beszámolt, 20 százalékos bércsökkentést hajtottak végre a koronavírusra hivatkozva, de a cégnél arra is megkérték a dolgozókat, hogy fizessék be adományként a kormány által a járványra tekintettel biztosított járulékkedvezményt.

Cserébe azonban, ha befizetik az adományként a járulékkedvezményként kapott összeget, az informátor szerint megígérték, hogy így nem kell elbocsátani senkit. Informátorunk szerint óraszámot, munkaidőt nem csökkentettek.

Egy nyomtatott magazint is kiadtak, akkor azt mondták, ez a túlélésük záloga lehet.

A most közzétett bejelentés alapján viszont a frissen beérkezett olvasói pénzekből már bővíteni szeretnének – bár arra nem tértek ki, hogy ténylegesen hány fő felvétele jöhet szóba.

Uj Péter, a 444 főszerkesztője a napokban azt mondta, hogy szeretnének együttműködni a távozó indexesekkel, de a 444 egy olyan mentőhajtóként jött létre annak idején, amibe ha sok ember szállna be, a hajó elsüllyedne.

A távozó indexesek a Facebookon eközben azt kommunikálják, egy önálló médiumot terveznek. Ennek elindítására azonban még biztosan várni kell, ugyanis a munkatársakat versenytilalmi korlát köti még az Index.hu Zrt.-hez, és ha versenytársnál kezdenek el dolgozni, vissza kell fizetniük a versenytilalmi korlátozásért kapott juttatásokat.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS csatornánk ITT található, Facebook-oldalunk ITT.

Szóljon hozzá!