fbpx
444

Létszámbővítésre készül a 444.hu eddig masszívan veszteséges és nemrég még bércsökkentésre kényszerülő kiadója

Olyannyira sikeresnek bizonyult az Indexnél történt tömeges távozások után elindított 444-es közösségi gyűjtési kampány első hete, hogy a lap kiadója, mely nemrég még jelentős bércsökkentést hajtott végre a szerkesztőségben, máris létszámbővítést helyezett kilátásba.

Egy hét alatt több mint 4444 előfizetőt tudott szerezni a 444.hu –  derül ki egy, az Uj Péter főszerkesztette honlapon vasárnap este megjelent írásból. Az előfizetés-toborzó oldalon az is látszik, hogy jelenleg 4635 előfizetőnél járnak.

Tőlük a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. 10 ezer forintos előfizetési (támogatási) díjat kért. Ezért cserébe exkluzív tartalmakat ígérnek az előfizetőknek, de csak később közölnek a fizetős tartalmakról részleteket.

Uj Péter a Népszavának nyilatkozik
Uj Péter a Népszavának nyilatkozik tavaly februárban arról, hogy az Index done, az már a Fideszé, valamint arról, hogy hamarosan fizetőssé válik a 444.

A 444 idén augusztus 2-án indította el finanszírozási kampányát, amelynek célkitűzése az volt, hogy legalább 4444 előfizetőre tegyenek szert.  (Épp akkor indított kampányt a G7.hu is.)

Most azt írja a 444, hogy sosem volt még ilyen sikeres kampányuk, majd köszönetet mondtak az olvasóknak, amiért biztosítják a lap jövőjét és függetlenségét:

„nélkületek nem létezhetne a 444”

– tették hozzá, majd felidézték, hogy az elmúlt tíz évben a kormány minden erejével azon dolgozott, hogy lebontsa a szabad magyar nyilvánosságot.

A 444.hu egyúttal jelezte, hogy ennek a folyamatnak a megállításához a 4444 embernél nagyságrendekkel többre lesz szükség.

A most összejött pénzből – ez 4635 előfizetővel és 10 ezer forinttal számolva becslésünk szerint körülbelül 46 millió forint bevétel lehet – bővíteni kívánják a 444 stábját, hogy még több riportot, elemzést, interjút, és oknyomozást készíthessenek, és minél több olvasót, illetve minél nagyobb hatást érhessenek el, hogy

„megóvhassuk azt, ami a szabad magyar nyilvánosságból megmaradt”.

Jelentős veszteségek és bércsökkentés után jöhet a létszámbővítés a 444-nél?

A 444.hu-t működtető Magyar Jeti Zrt. alapítása óta még sohasem tudott nyereséget kimutatni. Bár a 2019-es pénzügyi beszámolójukat még nem adták le (a koronavírus miatt a kormány erre haladékot adott a gazdaság szereplőinek), így arról nincs hivatalos adat, de ahogyan arról tavaly beszámoltunk, a vállalat tavaly is igencsak borús pénzügyi beszámolót adott le: 100 millió forintot meghaladó veszteségük volt 2018-ban. Igaz, Kardos Gábor vezérigazgató tavaly optimistán nyilatkozott a Media1-nek a veszteségről.

Hogy nem álltak eddig túl jól idén sem, azt az is jelezte, hogy mint arról ugyancsak a Media1 beszámolt, 20 százalékos bércsökkentést hajtottak végre a koronavírusra hivatkozva, de a cégnél arra is megkérték a dolgozókat, hogy fizessék be adományként a kormány által a járványra tekintettel biztosított járulékkedvezményt.

Cserébe azonban, ha befizetik az adományként a járulékkedvezményként kapott összeget, az informátor szerint megígérték, hogy így nem kell elbocsátani senkit. Informátorunk szerint óraszámot, munkaidőt nem csökkentettek.

Egy nyomtatott magazint is kiadtak, akkor azt mondták, ez a túlélésük záloga lehet.

A most közzétett bejelentés alapján viszont a frissen beérkezett olvasói pénzekből már bővíteni szeretnének – bár arra nem tértek ki, hogy ténylegesen hány fő felvétele jöhet szóba.

Uj Péter, a 444 főszerkesztője a napokban azt mondta, hogy szeretnének együttműködni a távozó indexesekkel, de a 444 egy olyan mentőhajtóként jött létre annak idején, amibe ha sok ember szállna be, a hajó elsüllyedne.

A távozó indexesek a Facebookon eközben azt kommunikálják, egy önálló médiumot terveznek. Ennek elindítására azonban még biztosan várni kell, ugyanis a munkatársakat versenytilalmi korlát köti még az Index.hu Zrt.-hez, és ha versenytársnál kezdenek el dolgozni, vissza kell fizetniük a versenytilalmi korlátozásért kapott juttatásokat.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS csatornánk ITT található, Facebook-oldalunk ITT.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások