fbpx
Az RTL Híradó Szellő István és Erős Antónia műsorvezetésével

Folytatódik az RTL Magyarország és a Gazdasági Versenyhivatal csatája a 24.hu-t működtető Central Digitális Média Kft. kapcsán

A Media1 információi szerint a GVH nemrég végzéssel tette nyilvánvalóvá, hogy ismételten sem vizsgálja érdemben az RTL Magyarország és a 24.hu-t is tulajdonló Centrál Digitális Média összefonódására vonatkozóan évekkel ezelőtt benyújtott kérelmet – annak ellenére, hogy a vizsgálat lefolytatására kötelezte nemrég a Kúria a versenyhatóságot. Az ügy megint bíróságra kerül.

Sokan emlékeznek még arra, hogy az RTL Magyarország és a Centrál Médiacsoport 2016-ban megállapodást kötött arról, hogy a Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL) befolyást szerez a Central Digitális Média Kft.-ben (CDM).

A két médiacsoport több évig közösen fejlesztette volna a CDM-hez tartozó olyan digitális termékeket mint a 24.hu, az NLcafé (mai nevén NLC) és Startlap, amelyeket végül végérvényesen az RTL Magyarország üzemeltethetett volna.

A GVH azonban az összefonódást nem engedélyezte, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának az összefonódást nem támogató szakhatósági állásfoglalása alapján. Az M-RTL ezután keresettel támadta meg a GVH az összefonódás engedélyezését elutasító határozatát és az NMHH szakhatósági állásfoglalását. (Erről Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója egy 2017-es interjúban beszélt.)

Az RTL nyerte a pert a GVH ellen, de hiába

A Kúria végül közel három év után tett pontot a pereskedés végére, amikor is nemrég kimondta, hogy a GVH az összefonódást elutasító határozata jogszabálysértő, ezért a Kúria azt megsemmisítette és a GVH-t (és ezáltal az NMHH Médiatanácsát is) új eljárás lefolytatására, az M-RTL kérelmének elbírálására kötelezte.

A Kúria felrótta, hogy a GVH az érdemi versenyjogi minősítést nem végezte el.

A GVH az ítéletet követően az új eljárást ugyan megindította 2020 márciusában, azonban a Gazdasági Versenyhivatal most az újbóli eljárást megszüntette arra hivatkozva, hogy a felek a tranzakciót már nem akarják megvalósítani.

Újabb RTL-GVH per várható

A Media1 információi szerint az újbóli eljárás megszüntetése miatt most az RTL Magyarország ismételten jogorvoslattal él a Gazdasági Versenyhivatal döntésével szemben. A tévétársaság Marketing és Kommunikációs Osztályán is megerősítették értesülésünket. Az RTL Magyarország a Media1 megkeresésére közölte:

„Az RTL Magyarország álláspontja szerint a GVH megszüntető végzésével ismételten jogszabálysértést követett el, hiszen a Kúria döntésének megfelelően az érdemi eljárást le kellett volna folytatnia és a 2016-ban megvalósítani tervezett összefonódás versenyjogi minősítését kellett volna elvégeznie. Emiatt a végzéssel szemben az M-RTL fellebbezést fog benyújtani, és szükség esetén ismételten bírósághoz fog fordulni.”

Vagyis a médiavállalat és a hatóság csatája még közel sem ért véget.

A Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft. bejárata
A Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft. bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1

Gombhoz varrt kabát a Médiatanácsnál

További érdekesség, hogy a Media1 által nemrég megszerzett többoldalnyi irat szerint az NMHH-ban 2016 decemberében készült egy olyan dokumentum is, mely épp hogy az összefonódás engedélyezését javasolta arra hivatkozva, hogy az ügylet nem lenne aggályos a médiapiac sokszínűsége szempontjából.

Érdeklődésünkre az NMHH-nál nem tagadták a dokumentum létezését, és csupán annyival próbálták hárítani a kérdést, hogy a médiahatóság döntés-előkészítési folyamata nem nyilvános. A dokumentum mindenesetre arra utal, hogy a médiahatóságnál a „gombhoz varrhatták a kabátot”, ugyanis az NMHH Médiatanács elutasító állásfoglalásában olyan adatok, ábrák, szófordulatok is szerepeltek, melyek az RTL-Central összefonódás elfogadására vonatkozó javaslatban is szerepeltek.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS-hírfolyamunk itt található, napi hírlevelünkre itt lehet feliratkozni. Érdemes követni a Media1 Facebook-oldalát is, hiszen időnként exkluzív, csak ott elérhető tartalmakat is közzéteszünk. Kérjük járuljon hozzá Ön is a Media1 működési költségeihez tetszőleges összeggel, amit ITT tud megtenni a legegyszerűbben.

Borító: Az RTL Híradó és két műsorvezetője, Szellő István és Erős Antónia. Fotó: RTL-sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások