RTL Híradó

Perre megy az RTL Magyarország a Gazdasági Versenyhivatallal a 20 milliós bírság miatt

Az RTL Magyarország szerint eleve különös, hogy a GVH olyan eljárásban büntetné meg őket, amelynek lefolytatása amúgy az RTL érdeke, és amely eljárásra azért kerül sor, mert a Kúria megalapozottnak találta az RTL bírósági keresetét a Versenyhatóság ellen, amiért az évekkel ezelőtt megakadályozta, hogy az M-RTL Zrt. a Central Digitális Média Kft.-ben (a 24.hu kiadójában) tulajdonrészt vásároljon.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az RTL Magyarország is csak a sajtóból értesült arról, hogy a GVH másodfokon is megállapította a 20 millió forint összegű eljárási bírságot, mivel az M-RTL Zrt. részére a végzést még nem küldték meg.

Az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatósága a Media1 érdeklődésére közölte: a GVH elsőfokon már korábban kiszabta a bírságot, ami ellen fellebbezést nyújtott be a cég,

„tekintettel arra, hogy – többek között – az eljárás elhúzódását állító indokaival nem értettünk egyet, főleg nem egy olyan eljárásban, amelynek lefolytatása a mi érdekünk.”

Az RTL Magyarország közölte: a sajtóban olvasottak alapján a mostani végzést valószínűleg bíróságon fogja megtámadni.

Hozzátették:

„Az ügy egy évek óta húzódó, összetett eljárás, így arról részletesen nem kívánunk nyilatkozni, de hangsúlyozzuk, hogy az azért van folyamatban jelenleg is, mert a Kúria a Versenyhivatal korábbi eljárását jogsértőnek találta. Az RTL Magyarország eddig is minden hatósági eljárásban és megkeresés során a legnagyobb együttműködéssel járt el és a jövőben is így fog eljárni” – húzták alá.

Az RTL megvette volna a Central Médiacsoport digitális üzletágát, de a GVH ezt évekkel ezelőtt megakadályozta

Mint arról a Media1 is beszámolt, az ügy előzménye, hogy az RTL Magyarország 2016-ban szerződést kötött a Central Digitális Média Kft. (a 24.hu, az NLC, a Startlap, a vezess.hu, a hazipatika.com és több más digitális médium akkori kiadójának) 30 százaléknyi tulajdonrészének megvásárlásáról. Az ügyletet azonban a GVH és a Médiatanács megakadályozta a médiapiac védelme érdekére hivatkozva.

(Ugyanez a GVH és a Médiatanács nem lépett fel a félezer médiamárkát, tévécsatornákat, internetes portálokat, napilapokat, magazinokat maga alá gyűrő fideszes médiaholding, a KESMA létrejötte kapcsán – igaz, a miniszterelnök azt nemzetstratégiai jelentőségű ügyletté minősítette egy rendelettel, kiiktatva ezzel a versenytörvény és a médiatörvény érvényesülését.)

A 24.hu koronavírus hírdoboza
A 24.hu nyitóoldalának egy részlete korábban.

A Kúria a GVH-t megismételt eljárásra kötelezte

Az RTL úgy érezte, hogy jogsértően akadályozták meg terjeszkedési szándékát, ezért fordult a vállalat bírósághoz, ahol nemrég a felperes RTL-nek adott igazat a Kúria és kötelezte megismételt eljárásra a versenyhatóságot. A versenyhatóság ezt követően különböző adatokat követelt az M-RTL Zrt.-től. A GVH ezzel az adatigényléssel összefüggéssel rótt ki büntetést a médiavállalatra, mivel a GVH indoklása szerint az RTL nem működött vele együtt a hatóság által elvárt módon.

Az ügy érdekessége, hogy a felvásárolni kívánt Central Digitális Média Kft. – éppen az RTL-es ügylet meghiúsulására is hivatkozva – tavaly beolvadt a Central Médiacsoportba.

Frissítés 2020.06.02 08:57

Újra megszólalt a GVH: állítják, nem ők hiúsították meg az RTL-Central ügyletet

A fentieket követően újból megszólalt a GVH. Különálló cikkünkben részletesen is elolvasható reakciójuk lényege, hogy 1. szerintük nem ők hiúsították meg az RTL-Central ügyletet, hanem a Médiatanács állásfoglalása kényszerhelyzetbe hozta őket (azonban ténylegesen a GVH hozta meg az elutasító határozatot, amit az RTL a Kúrián sikerrel támadott meg.) 2. Közölték, hogy a sajtóhírek előtt az RTL jogi képviselőjének elküldték a 20 milliós bírságról szóló határozatot (de a válaszból az is kibukik, hogy valójában nem sokkal előbb) 3. Szerintük épp azért kell adatot szolgáltatnia az RTL-nek, mert a Central Digitális Média Kft. időközben megszűnt. 4. A Kúria azért marasztalta el a GVH-t, mert a GVH-nak akkor is teljes elemzést kellett volna végeznie a tranzakcióról, ha a Médiatanács állásfoglalása szerint a fúzió nem engedélyezhető. A GVH szóvivőjének részletes reakciója egy különálló cikkben olvasható.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!