fbpx
Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az Echo TV-ben korábban

A Facebook-profilok tiltása miatt kért törvényt a kormánytól az adatvédelmi biztos

Péterfalvi Attila amellett érvel, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia. Eközben az Egyesült Államok elnöke épp a TikTok nevű közösségi médiás szolgáltatás megregulázására készül.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén.

Az adatvédelmi biztos olyan, a közösségi médiáról szóló jogszabályt kért, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálati jogkört kap – írta meg a Magyar Nemzet.

Igazolvánnyal kell igazolnia a személyazonosságát annak, akit felfüggesztettek

Péterfalvi szerint aggályos, hogy a felfüggesztett Facebook-profilok esetében a felhasználónak személyes okmánnyal kell igazolnia magát, szerinte ez „az adatvédelmi szabályzat elveivel és a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával is ellentétes”.

„Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására”

– mondta el a lapnak Péterfalvi Attila, aki Varga Judit igazságügyi miniszter által létrehozott a Digitális Véleményszabadság munkacsoport ülésén amellett érvelt, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia.

(A Jobbik petícióval tiltakozik a Facebook-törvény ellen és a DK is nemtetszését fejezte ki, mivel szerintük ellenzékieket akarnak elnémíttatni.)

facebook
Fotó: Con Karampelas, Unsplash

Trump rendelete betiltaná a TikTokot

Nem csak Magyarországon próbálkoznak a közösségi média szabályozásával: múlt héten jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy rendelettel tiltaná be a kínai tulajdonban lévő TikTok videómegosztót, amit már régóta nemzetbiztonsági kockázatként emlegetnek. A világszerte csaknem egymilliárd felhasználót elérő TikTok személyes adatokat gyűjt be, az applikáció a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, Indiában emiatt már be is tiltották.

(Erről nemrég a Media1 műsorában is szó esett, ahol Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, a Be Social ügyvezetője beszélt erről.)

A Microsoft megvenné a TikTok amerikai ágát

Korábban több üzleti lap is arról cikkezett, hogy az amerikai Microsoft megvenné a TikTok amerikai ágát, azonban Trump pénteki bejelentése keretében egyértelművé tette, hogy szimpatizál egy olyan megoldással, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne.

A Microsoft new york-i üzlete
Microsoft Store New York City-ben. Fotó: Microsoft sajtószoba

Vasárnap a Microsoft megerősítette a lapok értesüléseit és bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a TikTok videómegosztó közösségi hálózat egy felvásárlásáról a kínai ByteDance-szel. Közlésük szerint Satya Nadella vezérigazgató tárgyalt közvetlenül Donald Trumppal is az ügyről – írja az MTI. A redmondi cég szeptember 15-ig szeretné lezárni a tárgyalásokat, hogy megszerezze a videómegosztó szolgáltatás tulajdon- és üzemeltetési jogát az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan.

A Microsoft jelezte, hogy teljes mértékben tudatában van és érti az adatvédelmi és nemzetbiztonsági aggodalmak jelentőségét. Azt ígérte, hogy ha sikerül megállapodásra jutni a TikTok felvásárlásáról, a felhasználók adatait az Egyesült Államokban fogják őrizni, világszínvonalú biztonsági és adatvédelmi szabályozást vezetnek be.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS csatornánk ITT található.

Kiemelt fotó: Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke az Echo TV-ben korábban
Szóljon hozzá!