fbpx
Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

A Facebookot és a Google-t rövidebb pórázon tartani hivatott munkacsoportot hozott létre az Igazságügyi Minisztérium

Varga Judit igazságügyi miniszter tavaly nyáron már éles kritikával illette a Facebookot. A most felállított munkacsoport például olyan konkrét témákkal is foglalkozik, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a YouTube-csatornáját.

Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 tévécsatornán kedden, erről az MTI tudósított.

„Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket” – mondta a miniszter.

Varga Judit a műsorban közölte:

„A munkacsoport feladata, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa”.

A miniszter hozzátette, miután országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, nemzetközi összefogásban kell gondolkodni, ezért az egyeztetésekbe bevonják a technológiai óriáscégeket.

A tervek szerint idén nemzetközi konferencián összegzik majd a tapasztalatokat.

Ráerőltetik a Facebook tulajdonosának világképét a világra?

Varga Judit tavaly nyáron a Sziget Fesztivál európai uniós pontján már beszélt a munkacsoport létrehozásának terveiről. Akkor kifejtette a Facebookkal szembeni aggodalmait is.

„Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra. Például a Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket” – vádolta meg cenzúrával a Facebookot a miniszter.

A tárcavezető szerint alapvető fontosságú, miként tud az állampolgár eligazodni a digitalizációs térben, hogy tudja, a tech-cégeknél milyen tényezők alapján és kik cenzúrázzák a bejegyzéseiket. Az igazságügyi miniszter megjegyezte, Magyarországon jelenleg 5,4 millió ember használja a Facebookot, 1,9 millióan az Instagramot, tehát az itt élők aktívan vannak jelen a digitalizációs térben.

 „Erős alapjogi kihívásról beszélünk, az embereknek világosan látniuk kell, ki őrzi az őrzőket” – jegyezte meg.

A Digitális Szabadság Munkacsoport weboldalán egyébként egy úgynevezett Fehér Könyvet is közzétettek a témáról.

Borító: Budapest, 2019. augusztus 11. Varga Judit igazságügyi miniszter előadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én. MTI/Mónus Márton
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások