Belénessy Csaba

Katonai cenzúrát szorgalmazott, a kormánypárti sajtóholding tartalomfejlesztési tanácsadója lett Belénessy Csaba

Belénessy Csaba segíti július elejétől a fideszes médiaholding, a HírTV-t, az Origót, a Magyar Nemzetet, a Ripostot, a Metropolt, a Retro Rádiót és több más médiumot tulajdonló Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztését. A fejlemény azért is érdekes, hiszen a Mediaworks egyik lapja nemrég még tartalomlopással vádolt egy Belénessy-cég üzemeltette dunaújvárosi lapot.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Mediaworks Hungary Zrt.
Tartalomfejlesztési tanácsadó
2020. július 1.”

– írta ki Belénessy Csaba péntek este a Facebook-oldalára.

A fideszes médiaholdinghoz (KESMA/Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó Mediaworksnek olyan médiumai vannak mint a HírTV, az Origo, a Magyar Nemzet, a 888.hu, a Ripost és a Lokál, az összes megyei napilap, a Retro Rádió, a Karc FM, a Világgazdaság, a Lakáskultúra, a Nemzeti Sport, a hamarosan újra utcára kerülő Metropol című napilap, illetve nagyjából félezer médiamárka.

Belénessy Csaba 2008-tól az MTI egyik vezető tisztségviselője volt, 2010-től 2012 végéig vezérigazgatója is volt az állami hírügynökségnek. Kinevezésekor a 168 Órának adott interjúban fejtette ki a közszolgálati rádiózással kapcsolatos, nagy vitát kiváltó elvét:

„Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval.”

Mediaworks
A Mediaworks székházának homlokzata a Mediaworks által bezárt Népszabadság egykori Bécsi úti épületében

Belénessy 2012 végén nyugdíjba vonult, aminek hátteréről a HVG akkoriban azt írta, információi szerint a vezérigazgató nem jött ki Böröcz Istvánnal, az MTVA vezérigazgatójával azután, hogy 2011-ben az MTI az MTVA irányítása alatt működött. Belénessy távozásakor bruttó 11,4 millió forintot kapott, majd 2013 júliusában további bruttó 4,8 millió forint jutalomban részesült a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának döntése alapján. Ez az adható prémium 65 százaléka volt, ezért Belénessy a Népszabadság korábbi cikke alapján reklamációt fogalmazott meg az összeg mértéke miatt.

Belénessy az MTI-vezérigazgatóság után tanácsadó volt az MTVA-nál 2018 végéig. Ezt követően vidéki városok médiájában is feltűnt. Volt cége, a Crossborder Film Kft. tulajdonában állt a Dunaújváros 93.1 Rádió 1, de mint a Media1 idén év elején megírta, ettől azóta megvált, csakúgy mint már korábban Velencén is a Rádió 1-től. Dunaújváros korábbi fideszes vezetése a Crossborder Film Kft.-re bízta a Dunaújvárosi Médiaközpont üzemeltetését, amiért 766 millió forintot fizetett a város a cégnek, de a Fidesz vereségével végződő tavalyi önkormányzati választást követően idén már nem indult el újra az üzemeltetésre vonatkozó közbeszerzésen.

Tartalomlopással vádolta a cégét a Mediaworks lapja, most a Mediaworksnek ad tartalomfejlesztési tanácsokat

Érdekesség, hogy pár hónapja többszörös tartalomlopással és plágiummal vádolták meg a Belénessy-cég üzemeltette Dunaújvárosi Médiaközpontot, és az ügyet épp az a Mediaworks robbantotta, ahol most Belénessy tartalomfejlesztési tanácsadó lett. Belénessy a plágiumbotrány idején azt mondta a Media1-nek, ő alvállalkozóval dolgozott már egy ideje, ám Medgyesi Miklós, Dunaújváros szóvivője azt nyilatkozta (és erre fotóval illusztrált példát is mutatott a múltból), hogy a vitatott tartalomátemelési gyakorlat valójában már korábban elkezdődött.
Belénessy egyébként Szegeden is részt vett a helyi médiaviszonyok alakításában, a 2019-es önkormányzati választások előtt a szegedi Egyetem TV  kialakításánál segédkezett.
Belénessy Csaba neve néhány hónapja akkor került be ismét a hírekbe, amikor katonai cenzúra bevezetését szorgalmazta Magyarországon a koronavírus idejére.
„A koronavírussal összefüggő ügyekben, a veszélyhelyzet idejére üdvös lenne elrendelni a cenzúrát”

írta ki Facebook-oldalára március közepén, a COVID-19 krízis kezdetén.

A Mediaworksnek egyébként van tartalomfejlesztési igazgatója is, Pauska Zsolt személyében, míg Csermely Péter, a Magyar Idők egykori főszerkesztője a tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Belénessy Csaba. Fotó: Kanizsa TV YouTube

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!