fbpx
Belénessy Csaba

Katonai cenzúrát szorgalmazott, a kormánypárti sajtóholding tartalomfejlesztési tanácsadója lett Belénessy Csaba

Belénessy Csaba segíti július elejétől a fideszes médiaholding, a HírTV-t, az Origót, a Magyar Nemzetet, a Ripostot, a Metropolt, a Retro Rádiót és több más médiumot tulajdonló Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztését. A fejlemény azért is érdekes, hiszen a Mediaworks egyik lapja nemrég még tartalomlopással vádolt egy Belénessy-cég üzemeltette dunaújvárosi lapot.

„Mediaworks Hungary Zrt.
Tartalomfejlesztési tanácsadó
2020. július 1.”

– írta ki Belénessy Csaba péntek este a Facebook-oldalára.

A fideszes médiaholdinghoz (KESMA/Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó Mediaworksnek olyan médiumai vannak mint a HírTV, az Origo, a Magyar Nemzet, a 888.hu, a Ripost és a Lokál, az összes megyei napilap, a Retro Rádió, a Karc FM, a Világgazdaság, a Lakáskultúra, a Nemzeti Sport, a hamarosan újra utcára kerülő Metropol című napilap, illetve nagyjából félezer médiamárka.

Belénessy Csaba 2008-tól az MTI egyik vezető tisztségviselője volt, 2010-től 2012 végéig vezérigazgatója is volt az állami hírügynökségnek. Kinevezésekor a 168 Órának adott interjúban fejtette ki a közszolgálati rádiózással kapcsolatos, nagy vitát kiváltó elvét:

„Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval.”

Mediaworks
A Mediaworks székházának homlokzata a Mediaworks által bezárt Népszabadság egykori Bécsi úti épületében

Belénessy 2012 végén nyugdíjba vonult, aminek hátteréről a HVG akkoriban azt írta, információi szerint a vezérigazgató nem jött ki Böröcz Istvánnal, az MTVA vezérigazgatójával azután, hogy 2011-ben az MTI az MTVA irányítása alatt működött. Belénessy távozásakor bruttó 11,4 millió forintot kapott, majd 2013 júliusában további bruttó 4,8 millió forint jutalomban részesült a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának döntése alapján. Ez az adható prémium 65 százaléka volt, ezért Belénessy a Népszabadság korábbi cikke alapján reklamációt fogalmazott meg az összeg mértéke miatt.

Belénessy az MTI-vezérigazgatóság után tanácsadó volt az MTVA-nál 2018 végéig. Ezt követően vidéki városok médiájában is feltűnt. Volt cége, a Crossborder Film Kft. tulajdonában állt a Dunaújváros 93.1 Rádió 1, de mint a Media1 idén év elején megírta, ettől azóta megvált, csakúgy mint már korábban Velencén is a Rádió 1-től. Dunaújváros korábbi fideszes vezetése a Crossborder Film Kft.-re bízta a Dunaújvárosi Médiaközpont üzemeltetését, amiért 766 millió forintot fizetett a város a cégnek, de a Fidesz vereségével végződő tavalyi önkormányzati választást követően idén már nem indult el újra az üzemeltetésre vonatkozó közbeszerzésen.

Tartalomlopással vádolta a cégét a Mediaworks lapja, most a Mediaworksnek ad tartalomfejlesztési tanácsokat

Érdekesség, hogy pár hónapja többszörös tartalomlopással és plágiummal vádolták meg a Belénessy-cég üzemeltette Dunaújvárosi Médiaközpontot, és az ügyet épp az a Mediaworks robbantotta, ahol most Belénessy tartalomfejlesztési tanácsadó lett. Belénessy a plágiumbotrány idején azt mondta a Media1-nek, ő alvállalkozóval dolgozott már egy ideje, ám Medgyesi Miklós, Dunaújváros szóvivője azt nyilatkozta (és erre fotóval illusztrált példát is mutatott a múltból), hogy a vitatott tartalomátemelési gyakorlat valójában már korábban elkezdődött.
Belénessy egyébként Szegeden is részt vett a helyi médiaviszonyok alakításában, a 2019-es önkormányzati választások előtt a szegedi Egyetem TV  kialakításánál segédkezett.
Belénessy Csaba neve néhány hónapja akkor került be ismét a hírekbe, amikor katonai cenzúra bevezetését szorgalmazta Magyarországon a koronavírus idejére.
„A koronavírussal összefüggő ügyekben, a veszélyhelyzet idejére üdvös lenne elrendelni a cenzúrát”

írta ki Facebook-oldalára március közepén, a COVID-19 krízis kezdetén.

A Mediaworksnek egyébként van tartalomfejlesztési igazgatója is, Pauska Zsolt személyében, míg Csermely Péter, a Magyar Idők egykori főszerkesztője a tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Belénessy Csaba. Fotó: Kanizsa TV YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások