fbpx
Rádió 1, Balázsék, Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Vadon Jani. Fotó: Rádió 1

Eladja a Rádió 1-et Dunaújvárosban az MTI volt vezetője

Gazdasági okokkal magyarázta a Dunaújváros 93.1 Rádió 1-et működtető rádiós cégének eladását a Media1-nek Belénessy Csaba, az MTI volt vezetője, néhai Andy Vajna kormánybiztos volt üzleti partnere, akinek másik cége üzemelteti a dunaújvárosi helyi médiacentrumot is közel 800 millió forintos megbízási díjért.

A Media1 megerősítést nyert értesülése szerint gazdát cserél a Dunaújváros 93.1 Rádió 1, vagyis új kézbe kerül a Rádió 1 dunaújvárosi frekvenciája.

A frekvenciát Belénessy Csaba, az MTI egykori vezérigazgatójának cége, a Crossborder Film Kft. üzemeltette mostanáig. A Belénessy Csaba tulajdonában lévő kft. az eladás első lépcsőjeként szétválásról határozott.

A szétválás után a médiahatósággal 2017. december 18-án létrejött hatósági szerződés szerint eddig a Crossborder Film Kft.-t megillető Dunaújváros 93,1 MHz frekvenciára szóló médiaszolgáltatási jogosultság a jelenleg még Belénessy Csaba nevén lévő Dunapart Rádió Kft. nevű vállalkozáshoz kerül, a rádióhoz kapcsolódó eszközökkel, követelésekkel, jogokkal együtt.

Ez ténylegesen azt jelenti, hogy a Crossbordernél marad az eddigi vagyon 90 százaléka és a Crossborder egyéb megbízásai, míg a Dunapart Rádió Kft.-hez a vagyon közel 10 százaléka.

rádió
Fotó: Stefan Krilla, freeimages

Nem marad Belénessynél a Rádió 1-et működtető kft.

A változások sora azonban ezzel még nem ér véget, a Crossborder Film Kft. szétválása ugyanis valójában azt a célt szolgálja, hogy a Rádió 1 Dunaújváros teljesen új tulajdonoshoz kerülhessen. Belénessy tehát eladja a 93,1 MHz-et működtető Dunapart Rádió Kft.-t.

Úgy tudjuk, ennek magyarázata az, hogy a Rádió 1 nem tudott Belénessy Csaba irányításával akkora bevételt elérni Dunaújvárosban, hogy az nyereséges legyen, és ennek esélyét tovább rontotta, hogy már nem a Belénessyvel jó kapcsolatokat ápoló Fidesz vezeti a várost.

A Crossborder Film Kft. a június végéig még biztosan dolgozik Dunaújvárosnak

A Media1 megkérdezte Belénessy Csabát is a fejleményekről, aki arra, hogy az önkormányzati választásokon történt politikai változásokkal (a Fidesz dunaújvárosi vereségével) összefügg-e, hogy kiszáll a rádiós vállalatból, illetve mi igaz az eladásra vonatkozó pletykákból, azt nyilatkozta:

„A Crossborder Film Kft. közbeszerzésen nyerte el a Dunaújvárosi Médiaház üzemeltetését, a cég a 2020. június 30-ig tartó megbízást teljes egészében kitölti.”

(A korábban fideszes vezetésű Dunaújváros önkormányzatának cégétől, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-től az akkoriban Andy Vajna filmügyi kormánybiztos üzleti partnereként, illetve országszerte több rádiós frekvencia tulajdonosaként is ismert Belénessy Csaba volt MTI-vezető cége, a Crossborder Film Kft. a Dunaújvárosi Médiaközpont üzemeltetéséért 766 millió forintra volt jogosult.)

Belénessy Csaba hozzátette:

„a Crossborder Film Kft.-t megtartom.”

Ami a Rádió 1 Dunaújvárost illeti, Belénessy erről azt mondta:

„Ennek működtetése kezdetektől fogva gazdaságtalan, és önkormányzati támogatást is csak a Rádió 24 kapott, ezért már régebb óta terveztem, hogy megválok tőle.”

Hogy valóban a már eddig is több városban Rádió 1-et üzemeltető Oxygen Mediához kerül-e a Rádió 1 Dunaújváros, ahogyan azt bennfentes forrásokból a Media1 megtudta, Belénessy azt válaszolta, helytálló az értesülésünk.

Az alkalmazottak nem szóltak semmit, ők ugyanis nincsenek

Arra, hogy a rádiós ügylet hogy halad, Belénessy Csaba azt mondta, egyelőre „folyamatban van” a tranzakció, de 2020 első negyedévében várhatóan befejeződik. Arra a kérdésre, hogy hogyan fogadták a Rádió 1 Dunaújvárosnál dolgozó helyi Rádió 1-es munkatársak a tulajdonosváltást, Belénessy azt válaszolta:

„Nincsenek alkalmazottjai a Rádió 1 Dunaújvárosnak. Bérmunkát vettem igénybe a működtetéshez.”

Belénessy Csabát megkérdeztük arról is, hogy más médiumát is eladja-e, de azt mondta, nincs más médiuma. (Belénessy korábban a Velence térségében üzemelő Rádió 1-et működtető B&T Kft.-t is eladta.)

A médiavállalkozó elmondta: ő maga, ahogy eddig, úgy ezután is médiával és kommunikációval fog foglalkozni.

A Rádió 1 központja is épp most vált tulajdonost

Mint arról a Media1 elsőként beszámolt, maga a Rádió 1 központja is tulajdonost vált. Az új tulajdonos Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti egykori gázszerelő barátjának, Mészáros Lőrincnek az embere. Mészáros Lőrinc közelébe került a Best FM is, de a Retro Rádió műsorgyártó cége, valamint egy reklámértékesítő cég is.

MTI után Rádió 1 és Karc FM

Belénessy Csaba 2008-tól az MTI egyik vezető tisztségviselője volt, 2010-től 2012 végéig vezérigazgatója is volt az állami hírügynökségnek.  Kinevezésekor a 168 Órának adott interjúban fejtette ki a közszolgálati rádiózással kapcsolatos, nagy vitát kiváltó elvét:

„Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (…) Egy közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval.”

Belénessy Csaba
Belénessy Csaba, a Rádió 1 Dunaújváros tulajdonosa, a Karc FM műsorvezetője

Belénessy 2012 végén nyugdíjba vonult, aminek hátteréről a HVG akkoriban azt írta, információi szerint a vezérigazgató nem jött ki Böröcz Istvánnal, az MTVA elnökével azután, hogy 2011-ben az MTI az MTVA irányítása alatt működött. Belénessy távozásakor bruttó 11,4 millió forintot kapott, majd 2013 júliusában további bruttó 4,8 millió forint jutalomban részesült a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának döntése alapján. Ez az adható prémium 65 százaléka volt, ezért Belénessy a Népszabadság korábbi cikke alapján reklamációt fogalmazott meg az összeg mértéke miatt.

Belénessy Csaba egyébként  a Karc FM honlapján  jelenleg is műsorvezetőként szerepel. Tavaly Belénessy Csaba azért szerepelt sokat a sajtóban, mert kiderült, hogy mindössze 92 ezer forintért bérel egy 118 négyzetméteres önkormányzati lakást a budai Várban.

Borító: A Rádió 1 Balázsék című reggeli műsorának műsorvezetői, Rákóczi Ferenc, Sebestyén Balázs és Vadon János. fotó: Rádió 1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások