fbpx
Belénessy Csaba

Belénessy Csaba átengedi a terepet Dunaújvárosban másnak

Nem indul a Dunaújvárosi Médiaház üzemeltetéséért nemrég kiírt, folyamatban lévő közbeszerzési tenderen Andy Vajna egykori üzleti partnerének cége, a Crossborder Film Kft., sőt kiderült, hogy az előző közbeszerzés alapján még érvényben lévő, június végén lejáró szerződésben vállalt tartalom-előállítás teljesítését is átadta egy alvállalkozónak, nem sokkal a tavalyi dunaújvárosi politikai fordulat, a Fidesz leváltása után.

Június 30-án teljesen befejeződik Belénessy Csaba (kormányközeli médiavállalkozó, Andy Vajna néhai filmügyi kormánybiztos volt üzleti partnere, a dunaújvárosi Rádió 1 volt üzemeltetője, az MTI egykori vezérigazgatója) tulajdonában lévő Crossborder Film Kft. együttműködése a Dunaújvárosi Médiaház üzemeltetésére. A megbízást még Dunaújváros előző, kormánypárti vezetése idején lezajlott közbeszerzési eljárás során nyerte el a kormányközeli vállalkozó.

A Fejér-megyei város volt fideszes vezetése 766 millió forint + áfa, összesen 972,8 millió forint összegű, 48 hónapra szóló szerződést kötött 2018-ban Belénessy kft.-jével. A cég feladata volt a dunaújvárosi helyi médiumok tevékenységének összehangolása, valamint a kft. készítette a Dunaújváros TV műsorait, illetve üzemeltette a tévét, továbbá ez a cég jelentette meg a nemrég plágiummal megvádolt Dunaújváros Közéleti Hetilapot, valamint szintén Belénessy cége online felületeket üzemeltetett és tartott fenn, például a nemrég ugyancsak tartalomátemelési botrányba keveredett dunaujvaros.com-ot. A szerződés része volt az Infó Dunaújváros print és online, valamint kiterjedt a Rádió 24 (R24)-re is.

A június végén lejáró megbízás miatt Dunaújváros nemrég új közbeszerzést írt ki a Médiarendszer üzemeltetésére, amiért évente 200 millió forint plusz áfa, három és fél év alatt 700 millió forint plusz áfát, bruttó 889 millió forintot fizetne ki a szolgáltatásért. Medgyesi Miklós, Dunaújváros szóvivője a Media1-nek azt mondta, a közbeszerzési eljárás benyújtási határideje június 5. Arról nem adhatott felvilágosítást, érkeztek-e már be pályázatok.

Belénessy cége ezúttal kihagyja a közbeszerzést, sőt már a Fidesz tavalyi veresége után továbbpasszolta a tartalomelőállítási munkákat egy másik kft.-nek

Belénessy Csaba a Media1-el a mai napon tudatta, hogy cége, a Crossborder Film Kft. ugyan a szerződés lejártáig, azaz június végéig még szerződésben marad a Médiaház üzemeltetésére Dunaújváros vagyonkezelő cégével, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-vel, betartva vállalt kötelezettségeit, azonban a tájékoztatásból kiderül az is, hogy valójában a Crossborder már tavaly november elsején (azaz pár héttel a Fidesz októberi dunaújvárosi veresége után) önként átadta a helyi hetilap, az online és a televízió tartalom-előállítását, azaz a szerződésben vállalt feladatok teljesítését egy másik cégnek, a D-S Media Kft.-nek alvállalkozásba.

Belénessy Csaba tudatta azt is a Media1-el, hogy cége

„a Crossborder Kft. örömmel olvasta, hogy az új közbeszerzés kiírásának bevezetőjében az önkormányzat megállapítja, hogy a cég az elmúlt években sikeresen működtette a Dunaújvárosi Médiaházat, de ennek ellenére az új közbeszerzési pályázaton nem kíván elindulni.

Frissítés 10:24

Medgyesi Miklós, Dunaújváros szóvivője nem sokkal Belénessy nyilatkozatának megjelenése után, arra reagálva ugyanakkor azt írja szerkesztőségünknek:

„Sokan szeretnék a sikeres üzemeltetésébe belemagyarázni az újságírói munkát is, szeretném azonban egyértelművé tenni: kizárólag a műszaki üzemeltetést tekintjük sikeresnek, tartalmi szempontból teljesen szakmaiatlan újságírói munka folyt a városi médiában a fideszes vezetés alatt. Október után azonban itt is sikerült helyreállítani a szakmaiságot.”)

Riválisai másolással vádolták meg a Crossborder üzemeltette médiumokat

A folyamatban lévő közbeszerzési eljárás idején vádolta meg a kormánypárti Mediaworks megyei lapja, a Dunaújvárosi Hírlap, majd a DunaOnline nevű helyi oldal a Belénessy cége által üzemeltetett Dunaújvárosi Médiaházat azzal, hogy „idegen” médiumok (például a femina.hu, a Nők Lapja Café, a Joy, a Glamour) által előállított cikkeket közölt le szó szerint a Dunaújváros Közéleti Hetilapban (DKH) és a dunaujvaros.com címen elérhető oldalon anélkül, hogy rendelkezett volna a tartalmak eredeti jogtulajdonosától ehhez engedéllyel.

Dunaújváros szóvivője is elismerte néhány napja a Media1-nek, hogy az internetes lapban és a hetilapban több olyan tartalomra is bukkantak, melyek átvételére a Dunaújvárosi Médiaház nem rendelkezett előzetes engedéllyel, nem papírozták le, de szerinte valótlanok azok az állítások, hogy csak másolt tartalmak jelentek volna meg. Az írások jogi hátterének rendezését azóta megkezdték az eredeti jogtulajdonosokkal, így a városházi szóvivő reményei szerint az ideiglenesen eltávolított tartalmak visszakerülhetnek. A Media1-nek a szóvivő elmondta azt is, hogy a Dunaújvárosi Médiaházat megvádoló Dunaújvárosi Hírlapban a tartalomátvételeket kifogásoló szerző volt korábban a Dunaújvárosi Közéleti Hetilap főszerkesztője, és már az ő főszerkesztésekor is gyakorlat volt cikkek átvétele, amire a szóvivő példákat is mutatott a Media1-nek. (Egyébként mindkét főszerkesztő idején Belénessy cége, a Crossborder Film Kft. ált szerződésben Dunaújvárossal, illetve a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt-vel.)

Feltételezések szerint azért övezte mostanában kiemelt figyelem a Belénessy nevével fémjelezett Dunaújvárosi Médiaház munkásságát, mivel a különböző dunaújvárosi érdekkörök szeretnék hitelteleníteni egymás munkáját a közbeszerzési tenderen.

Belénessy cége azonban a tőle most érkezett tájékoztatás szerint nem vesz részt a közbeszerzésben, sőt már valójában tavaly novemberben átengedték a médiumok tartalom-előállítási munkáit másnak.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Belénessy Csaba, a Crossborder Film Kft. vezetője és tulajdonosa a Kanizsa Tv-ben. Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások