fbpx
The Guardian

Nem volt elég a bércsökkentés, jelentős elbocsátásba kezd a The Guardian a koronavírus miatt

A The Guardian és a The Observer közös kiadója, a Guardian Media Group 180 fős leépítést jelentett be a héten a koronavírus világjárvány gazdasági következményeként, pedig korábban már bércsökkentést is elrendeltek a cégnél.

A koronavírus járvány gazdasági hatásaként a brit Guardian Media Group megszorító intézkedéseket jelentett be a héten. A vállalat nyilatkozatában, amelyet a The Guardian főszerkesztője, Katherine Viner, és az anyavállalat igazgatója, Anette Thomas jegyeztek, azt írták, hogy a 180 ember elbocsátandó közül 110 dolgozót a kereskedelmi háttérosztályokról (hirdetési, marketing és rendezvényszervezési részlegekről), 70 főt pedig a szerkesztőségből küldenek el.

A két vezető elmondta, az anyavállalat szempontjából fenntarthatatlan éves veszteséggel néznek szembe, ha nem tesznek döntő lépést ezzel szemben.

A cég 25 millió font éves árbevétel-kiesésre, azaz mai árfolyamon számítva közel 10 milliárd forint eltűnésére számít idén a pandémia miatt, de a létszámleépítés révén elért költségcsökkentéssel lehetővé tudják tenni, hogy azok az olvasók, akik nem járulnak hozzá a The Guardian működési költségeihez, továbbra is ingyenesen elérhessék annak tartalmát, vagyis ne kelljen fizetőkapu mögé tenni a tartalmakat, amit sok versenytárs már megtett. Ugyanakkor azt kérik, hogy aki csak teheti, ezután is fizessen a tartalomért.

A Guardian Media Group beszámolója szerint az előző pénzügyi évben 223,5 millió font bevételre tettek szert, a csökkenő reklámbevételeket pedig a növekvő olvasói hozzájárulásokkal tudták kompenzálni.

Lélegeztetőgépen világszerte a média

Mint arról korábban a Media1 is beszámolt, a koronavírus a magyar médiaszektort sem kíméli. A gazdasági visszaesés miatt megcsappanó bevételek miatt több vezető hazai internetes lapnál hajtottak végre bércsökkentést, míg volt, ahol létszámleépítésre került sor. Több rádió (köztük például a Rádió 1, a Best FM, a Rádió M és a Sláger FM) a most esedékes médiaszolgáltatási díj megfizetésénél részletfizetést kért a médiahatóságtól, illetve több rádiónál szintén megszorítóintézkedések léptek életbe. A nyomtatott lapoknál szintén sok fájdalmas lépésre került sor. Tévés fronton egyes produkciók őszre halasztásáról határoztak.

A The Guardian mellett más külföldi lapok is hajtottak már végre megszorításokat az elmúlt hónapokban. Áprilisban mi is beszámoltunk arról, hogy  a The Financial Times, a The Telegraph és a The Guardian is kénytelen volt csökkenteni a béreket, de az összeállításból kiderült, hogy még jó néhány más lapnál is fájdalmas intézkedések voltak.

További hírek a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások