fbpx
Száraz Isván, az Origo és a We Love Budapest volt tulajdonosa

Matolcsy György fiának barátjától, Száraz Istvántól Vitézy Dávid közelébe, egy SZÉP-kártya pénzekkel felpumpált alapítványhoz került a We Love Budapest és a We Love Balaton

A kormány által SZÉP-kártya pénzekkel kitömött Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány lett az új tulajdonosa a We Love Budapest és a We Love Balaton nevű oldalakat üzemeltető médiavállalatnak. A céget megszerző alapítvány egyik kurátora a Media1 értesülése szerint az a Könnyid László, aki korábban Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányával együtt munkálkodott a magyar országmárkán, de kurátor Vitézy Dávid közlekedési szakértő, a BKK volt vezérigazgatója is, akinek féltestvére anyai ágon Orbán Viktor kormányfő unokatestvére.

Az Opten céginfomációs rendszerben lévő adatok szerint a We Love Budapest Kft. felvásárlása még áprilisban történt, akkor került ki a korábban az Origo Mediát is vezető és egy ideig tulajdonló, Száraz István a We Love Budapest Kft. vezetéséből és ekkor lett a cégnek a tulajdonosa a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA).

Az MTSZA – melynek kuratóriumi elnöke Princzinger Péter – most azt közölte egy tavaly óta szintén az MTSZA-hoz tartozó lapnak, a turizmus.com-nak adott interjúban, hogy

„a szövetség a We Love Budapest Kft. akvirálásával a nagyközönség irányába kíván nyitni, és a belföldi, valamint a beutazó turizmus élénkítési folyamatában részt venni.

A cég ügyvezető igazgatói pozíciójára az alapítvány kuratóriuma Erdei Bálintot kérte fel.  Ő nem az az Erdei  Bálint aki Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével közösen volt érdekelt az Eliosban, tehát csak névazonosságról van szó, hanem a turizmus.com által a magyar turizmus egyik legbefolyásosabbjának nevezett szakember, a Cityrama nevű utazási iroda vezetője. Kapcsolat az Orbán-családdal azonban a kuratóriumban akad kettő is. A We Love Budapest Kft. új tulajdonosa, a birosag.hu közhiteles nyilvántartása szerint az MTSZA kuratóriumában találjuk Vitézy Dávid közlekedési és város-mobilitási szakértőt, a miniszterelnök unokatestvérének féltestvérét, a BKK egykori vezérigazgatóját.

Vitézy Dávid
Vitézy Dávid kurátor. fotó: Wikipedia

A kuratóriumban találjuk továbbá azt a Könnyid Lászlót is, aki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökeként korábban Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányával közösen Magyarország országmárkájának kialakításában is részt vett.

Könnyid László
Könnyid László
fotó: mtu.gov.hu

A felvásárolt internetes oldalak együttesen havi 600 ezer körüli egyedi látogatóval és 1,2 milliós oldalmegtekintéssel rendelkeznek a DKT/Gemius adatai alapján, továbbá összesen közel 239 ezres Facebook- és 132 ezres Instagram-követői bázissal rendelkeznek a platformok. A felvásárlás során a We Love Budapest és a We Love Balaton oldalak, továbbá a domének, a védjegyek, és a 20 fős szerkesztőség is az alapítvány tulajdonába került a We Love Budapest Kft. részeként.

A We Love Budapest és Balaton oldalainak hirdetései felületeit egyébként a Salesworks, a fideszes médiaholding reklámértékesítő háza értékesíti.

SZÉP-kártya pénzekből újságokat

Ahogyan már említettük, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tavaly már felvásárolta a turizmus.com-ot is. Ez azért érdekes, mert éppen a turizmus.com számolt be arról (még a saját felvásárlása előtt), hogy egy gáláns kormányrendeletnek köszönhetően  minden egyes, a SZÉP kártyával (Széchenyi Pihenőkártyával) végzett fizetés után 3,6 százalék + áfa mértékű jutalék felét megkapja a SZÉP-kártya elfogadóhelyektől, például szállodáktól, éttermektől.

Az MTSZA egyébként szövetségek szövetségeként működik, alapítói között találjuk például a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét, a Magyar Fürdőszövetséget, a Magyarországi Rendezvényszervezők és – szolgáltatók Szövetségét, és több más szervezetet.

Frissítés 08.18 16:41

Hírünk eredeti változatában Vitézy Dávidot pontatlanul mint Orbán Viktor unokatestvérét szerepeltettük. Ezt korrigáltuk oly módon, hogy Vitézy Dávid Orbán Viktor unokatestvérének a féltestvére.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Száraz Isván, az Origo és a We Love Budapest volt tulajdonosa, Matolcsy György fiának barátja a köztévében korábban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások