Turizmus.com

Felvásárolt egy médiacéget a SZÉP-kártyás pénzekkel felpumpált Magyar Turisztikai Szövetség

A felvásárolt turizmus.com eddigi tulajdonosa, a lapot több évtizeden át irányító Szebeni Zsolt leköszön a cég éléről, ahová a Széchenyi Pihenőkártyás tranzakciókból a kormány tavaly év végi gáláns lépése miatt idén év eleje óta jelentős jutalékot kapó Magyar Turisztikai Szövetség delegált vezetőket, köztük a korábban Orbán Ráhellel a magyar országmárkán közösen dolgozó Gál Pál Zoltánt és Könnyid Lászlót.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Leköszön Szebeni Zsolt, a turizmus.com internetes szakportált működtető és a Turizmus.com című nyomtatott szaklapot is kiadó Turizmus Idegenforgalmi Kiadói Propaganda és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (Turizmus Kft.) ügyvezető igazgatói posztjáról a kft. eddigi 50 százalékos tulajdonosa és vezetője.

Szebeni Zsolt főszerkesztőként 33, ügyvezetőként 27 éven irányította a turisztika világáról szóló médium szerkesztőségét, illetve a céget.

Szebeni a Media1 értesülése szerint nem csupán lemondott a posztról, de át is adta üzletrészét annak a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak (MTSZA). Az MTSZA-ről épp a turizmus.com egy korábbi híréből ismert, hogy egy tavaly év végén elfogadott kormányrendeletnek köszönhetően idén év eleje óta minden egyes, a SZÉP kártyával (Széchenyi Pihenőkártyával) végzett fizetés után 3,6 százalék + áfa mértékű jutalék felét megkapja a SZÉP-kártya elfogadóhelyektől, például szállodáktól, éttermektől.

Az MTSZA egyébként szövetségek szövetségeként működik, alapítói között találjuk például a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét, a Magyar Fürdőszövetséget, a Magyarországi Rendezvényszervezők és – szolgáltatók Szövetségét, és több más szervezetet.

Új főszerkesztő, szerkesztőbizottsági elnök és ügyvezető

A turizmus.com honlapján az is megtalálható, hogy a szakportál, a turizmus.com és a Turizmus.com nyomtatott lap új tulajdonosa, a Magyar Turisztikai Szövetség új vezetőket nevezett ki az általa megszerzett médiavállalatnál.

Az MTSZA kurátorai állnak a Turizmus Kft. élére. Gál Pál Zoltán ügyvezetőként viszi tovább a vállalkozást. A Trend FM ügyvezetőjeként is ismert Komáromi Balázs társügyvezető marad ezután is.  A szerkesztőbizottság elnöke Könnyid László lett.

Gál Pál Zoltán – a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnökeként – és Könnyid László – a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökeként – korábban Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányával közösen Magyarország országmárkájának kialakításában is részt vett.

A turizmus.com honlapról az is kiderül, hogy Fucskó Hajnalka visszatért a Turizmus Kft.-hez. A Turizmus Panoráma magazin korábbi felelős szerkesztője május 1-jétől a Turizmus.com online főszerkesztői posztját tölti be. Fucskó Hajnalka korábban több mint 16 éven át dolgozott a Turizmus Kft.-nél újságíróként-szerkesztőként, majd innen 2017 szeptemberében távozott egy új szakmai kihívást elfogadva.

„Volt munkatársunk államigazgatási tapasztalattal tér vissza kiadónkhoz, mely piaci pozíciójának erősítését várja az új online főszerkesztő kinevezésétől”

– írják a fejleményről a honlapon, hozzátéve, hogy Szántó Zoltán főszerkesztőként jegyzi ezután is a Turizmus.com print magazint.

Így köszönt el Szebeni Zsolt

Szebeni Zsolt, a szerkesztőbizottság eddigi elnöke Köszönöm című írásában azzal búcsúzott, hogy valójában nem megy messzire, szerkesztőként, újságíróként továbbra is szolgálni fogja a kiadó érdekkörébe tartozó magazinokat, honlapokat, hírleveleket és egyéb kiadványokat.

„Ezen felül, tapasztalataimmal, tanácsaimmal igyekszik támogatni a cég új vezetőit. Jól van ez így. Főszerkesztőként 33, ügyvezetőként 27 éven át tudhattam magaménak a turisztikai szakma bizalmát. Köszönöm!”

Azt is írta:

„Vállalkozások visszavonuló vezetőinek általában az a legnagyobb dilemmája, hogy kire bízhatja a cég jövőjét. Nekem is fontos volt, miként gondoskodjam arról, hogy a Turizmus Kft. továbbra is a turisztikai szakma szövetségese maradjon. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem egy médiavállalat, vagy nem egy pénzügyi befektető érdekeltségébe kerül a vállalkozás, hanem, eddigi stratégiai partnereinknek, a meghatározó szakmai szervezetek vezetőinek kezébe adhatom a stafétabotot.”

A Turizmus Kft. 1993-ban jött létre. Az Opten céginformációs rendszer szerint 2018-ban 157 millió forint nettó értékesítési árbevételük volt, adózás előtt azonban mindössze 640 ezer forint nyereségük volt.

Kiemelt kép: a Turizmus.com újság egy korábbi borítójának részlete

Szóljon hozzá!

koronavírus, maszk, covid-19

Kizökkentette a rutinból a karantén a kommunikációs szakmát

Jól vették a járvány kommunikációs kihívásait a magyar vállalatok a kommunikációs szakma megítélése szerint. A szakemberek úgy látják: a járvány „érdekes és újszerű” feladatokat hozott, hatékonyabb, kreatívabb lett a vállalati kommunikáció ebben az időszakban. Nyilvánvalóvá vált emellett, hogy a belső kommunikációt nem lehet elhanyagolni – derül ki az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Media1 hírportál közös kutatásából.