A Magyar Parlament

Strasbourgi bíróság: Kövér László házelnök jogellenesen korlátozta a média működését, megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyhangúlag mondta ki, hogy megsértette a házelnök 6 magyar újságíró jogait, amikor Kövér László hónapokra kizárta őket az Országházból.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Kövér László házelnök a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből – mondta ki ma az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) abban az ügyben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hat újságírót képviselt a strasbourgi székhelyű testület előtt.

Az Index, a 24.hu, a HVG és a Népszabadság (NOL) munkatársait azért tiltották ki hónapokra a Parlamentből 2016 tavaszán, mert megszegték azt a házelnöki rendelkezést, amely lehetetlenül szűkre szabta azt a területet, ahol a Parlamentben forgatni lehet.

A TASZ a beadványában azzal érvelt, hogy ez a rendelkezés már magában is alapjogsértő: az sem derül ki belőle, hogy miért van szükség arra, hogy a hatalom ellenőrzésének egy olyan erős eszközét, mint a mozgóképes tudósítást korlátozza, ráadásul jogorvoslatra sincs lehetőség, így az újságírókat semmi nem védi meg a házelnök önkényétől.

A kitiltott újságírók nem öncélúan szegték meg Kövér László rendeletét: ekkor robbant ki az MNB-botrány, és arról akarták megtudni a törvényhozás tagjainak véleményét, hogy a jegybank az alapítványain keresztül közpénz-milliárdokkal támogatott a Fidesszel kapcsolatba hozható cégeket. A kitiltás indokául megjelölt felvételeken Kövér is látható, ahogy a neki feltett kérdésekre nem válaszolva, némán továbbhalad a parlamenti folyosón – emlékeztet a TASZ.

Kövér László a HírTV Bayer Show című műsorának nyilatkozik otthonából, az őt kérdező Bayer Zsoltnak
Kövér László a HírTV Bayer Show című műsorának nyilatkozik otthonából, az őt kérdező Bayer Zsoltnak néhány héttel ezelőtt

A kormány képviselői a 2016-os kitiltások kapcsán azzal érveltek, hogy szerintük az újságírók zaklatták az országgyűlési képviselőket és a parlament dolgozóit, valamint olyan tudósításokat akartak közölni, amelyekben a képviselők menekülése látszódik. Érvelni próbáltak továbbá azzal, hogy a parlament folyosóin olykor titkos, nemzetbiztonsági iratok is megtalálhatók, és veszélyes lenne, ha a tudósítósokon ez megjelenne.

A bíróság ezt az érvelést a kitiltások indokaként nem fogadta el.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a TASZ tájékoztatása szerint keddi ítéletében kimondta, hogy

a házelnök döntése, amivel kitiltotta az újságírókat, nem tartalmazta a szükséges, a szólásszabadság védelmét szolgáló eljárási garanciákat. A házelnök a kitiltás előtt nem vette figyelembe a döntésének potenciális következményeit, illetve az újságírók tudósításának fontosságát. Ezen felül a kitiltott újságírók semmilyen formában nem vehettek részt a kitiltásukat eredményező eljárásban, hiszen arról csak a főszerkesztőjüknek küldött levélből értesültek, utólag. Az is jogsértő volt, hogy a kitiltott újságírók sem a házelnöki döntésből, sem pedig a szabályozásból nem tudták meg, hogy pontosan meddig nem léphetnek be újra a Parlamentbe, a későbbi regisztrációs kérelmeikre pedig semmilyen választ nem kaptak. Végezetül pedig az újságírók számára semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem biztosított a szabályozás.

Kövér a jogsértés óta tovább szigorított

A TASZ szerint a mai strasbourgi döntés azért is különösen fontos, mert az eset óta még súlyosabb korlátozásnak vetették alá a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban dolgozó újságírókat: tavaly ősz óta például sajtókarámot vezetett be Kövér László, amivel lényegében elzárja a média munkásait a képviselőktől, holott az országgyűlési képviselőknek mindenkor számot kell adniuk arról, hogyan végzik munkájukat, nem csak akkor, ha a számukra kedves médiumoktól kapnak kényelmesen megválaszolható kérdéseket.

A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület
A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos / Media1-archív

„A kutatásaink is azt mutatják, hogy a hatalom változatos eszközökkel korlátozza az újságírók munkáját, ezzel pedig a saját számonkérhetőségét akadályozza. Ezért örülünk annak, hogy az általunk képviselt hat újságíró számára kedvező ítélet született, ami után rendszerszintű változásoknak kell történniük. Vissza kell állítani azt a korábbi gyakorlatot, ami engedte a forgatást a parlamenti folyosókon, az újságírók önkényes kitiltásának pedig véget kell vetni. Ezt figyelemmel fogjuk kísérni”

– mondta Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza.

„Ez két éven belül a harmadik olyan ügye a TASZ-nak, amelyben a munkájukat végző újságírók jogainak védelmét sikerült elérnünk Strasbourgban”

– tette hozzá dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje azokra a korábbi ügyekre utalva, amikor az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta azt, hogy jogellenesen tiltottak ki egy újságírót a menekülttáborokból, illetve azt, hogy egy cikkbe linkelt videó tartalma miatt nem vonhatnak felelősségre egy hírportált.

Az ügyben panaszosok voltak: Bakró-Nagy Ferenc, Fábián Tamás, Fekete Norbert, Kaufmann Balázs, Kovács Klára és Mándli Iván. Az érintetteket dr. Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje képviselte a bíróságon.

17 kitiltás 2011 óta

A témával ugyancsak foglalkozó Index (az ügy egyik érintettje) emlékeztetett: 2011 óta már 17 alkalommal tiltottak ki az Országházból újságírókat, illetve akár teljes szerkesztőségeket. Ezek indoka szinte minden esetben az volt, hogy az érintettek tiltott helyen forgattak.

Az érintettek kifogásolták a gyakorlatot, de Magyarország nem biztosított számukra jogorvoslati lehetőséget, sem a hazai bíróságoknak, sem az Alkotmánybíróságnak nem volt hatásköre az ügyben.

Frissítés

Az MTI-n keresztül reagált az Országgyűlés Sajtóirodája is az ítéletre. A reagálásból kiderül, hogy Kövér Lászlóék nem látják szükségesnek a parlamenti szabályozás újragondolását. További részletek ITT.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!