fbpx
szófelhő

A magyar újságírók háromnegyede veszélyben érzi a munkahelyét, sokaknak máris csökkent a fizetése a koronavírus miatt

Ez egy újságírók körében végzett felmérésből derül ki, ami alapján az újságírói szakma évek óta megfigyelhető változása, alakulása felgyorsult a koronavírus-járvány következtében. A felmérés szerint a magyar újságírók több mint ötödének máris csökkent a fizetése a járvány hatására.

A Próbakő Kommunikáció felméréséből kiderül, hogy a koronavírus felgyorsította a szakmában már korábban amúgy is elkezdődött folyamatokat.

A kommunikációs cég 155 fős, névtelenséget biztosító online felmérésben kérdezte meg a velük kapcsolatban álló újságírókat arról, hogyan élik meg a koronavírus okozta járványhelyzet kihívásait, milyen hatással van életükre, mindennapi munkájukra a megváltozott világ.

Kiderült például, hogy nagyon sokan vannak azok, akiknek máris csökkent a fizetésük a járvány miatt.

Az újságírók 80 százaléka home office-ban van, 21 százalékának csökkent a fizetése

A válaszadók körülbelül harmada korábban is otthonról dolgozott, közel fele pedig az eddig szerkesztőségből végzett teendőit most home office-ból látja el. Az újságírók közel harmada érzi úgy, hogy a munka-magánélet egyensúlya az előbbi irányába mozdult el. Ezzel szemben minden ötödik kitöltőnek kevesebb lett a munkája, ami sajnos a fizetésük csökkenését is jelenti.

Az újságírók több mint háromnegyede érzi valamilyen szinten veszélyben a munkáját a járványhelyzetben kialakult gazdasági megszorítások miatt.

Összességében borúsan látják a szakma jelenlegi helyzetét és kilátásait az újságírók. Ezt alátámasztja az is, hogy amikor a felmérés arra kérdezett rá, hogy milyen szavak jutnak eszükbe az újságírással kapcsolatban, akkor döntő többségük negatív, esetleg semleges szavakat említett: bizonytalanság, túlélés, kiszolgáltatottság, alulfizetett, függőség.

Akadt azért néhány előremutató kifejezés is a válaszok között: tanulás, minőség, fejlődés, pontos, remény.

Merre tovább újságírás?

„Kutatásunk eredménye azt jelzi, hogy az újságírói szakma évek óta megfigyelhető változása, alakulása felgyorsult a koronavírus járvány és a korlátozó intézkedések miatt. Ezeket a folyamatokat a sajtókapcsolati munka stratégiai tervezése és a napi szintű megvalósítás során egyaránt figyelembe kell venni”

– mondta R. Nagy András, a Próbakő Kommunikáció ügyvezetője, a Worldcom PR Group EMEA igazgatótanácsi tagja. A print sajtó jövőjét illetően a két szélsőséges véleményhez tartozók tábora így alakul: a nyomtatott termékeknek egyértelműen van jövőjük az újságírók negyede szerint, ezzel szemben 5 százalékuk a print sajtó végét vizionálja.

Az online média, a videó és a podcastok jelentősége tovább nőhet

Abban viszont a válaszadók 90 százaléka egyetért, hogy az online sajtó, az online videós tartalmak és a podcastok jelentősége tovább nő. Az újságírók közel harmada látja úgy, hogy új tudásra kell szert tennie (pl. videógyártás, hanganyagok készítése), hogy alkalmazkodni tudjon a változóban lévő igényekhez.

„A kommunikációs cégeknek a digitális pr-munkát kell tovább erősíteniük, és olyan tartalmakat is gyártaniuk kell, amelyek az online sajtót, a videós és podcast tartalmakat segítik, szolgálják ki”– szűrte le a saját iparága, a pr szempontjából a tanulságokat R. Nagy András.

Koronavírus: lankadó érdeklődés

Az újságírók közel 60 százaléka úgy látja, hogy a pandémiával kapcsolatos kezdeti nagyon nagy érdeklődés mostanra kicsit alábbhagyott. A márkák is kezdenek másról beszélni: az újságírók 44 százaléka az utóbbi napokban újra kap vállalatoktól/intézményektől/márkáktól olyan anyagokat is, amelyekben nem szerepel a koronavírus.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások