fbpx
kábel, internet

Orbán Viktornál lobbiznak a kis és közepes hazai kábelszolgáltatók, mert a koronavírus miatt ellehetetlenülésüktől tartanak

A kis és közepes hazai netes és televíziós műsorterjesztő kábelcégek már eddig is komoly gondokkal küzdöttek, de a koronavírus további nehézségeket okoz számukra. Erre hivatkozva az érdekképviseleti szervük különböző kormányzati intézkedések bevezetését sürgeti a miniszterelnöknek írt segítségkérő levélben.

„A kevés öröm mellett jelenleg egyre több gondjuk van a hazai hírközlési kkv cégeknek, amire a koronavírus még rátesz egy lapáttal, ezért a szövetségünk lobbizni kezdett a kormánynál annak érdekében, hogy ezek a legfelsőbb szintre tartozó kérdésekben legalább enyhüljenek, vagy szerencsés esetben hosszabb távra is előre vigyenek”

– nyilatkozta a Media1-nek Kéry Ferenc, a Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) elnöke.

A hazai kis és közepes méretű hírközlési szolgáltatókat tömörítő szövetség elnöke portálunknak eljuttatott egy összefoglalót arról, hogy a hazai kis- és közepes méretű hírközlési cégeknek (internetes és televíziós, illetve telefonos szolgáltatóknak) milyen sok (jellemzően fejlesztési, műsorbeszerzési, versenyhátrány jellegű) kihívással kellett eddig is megküzdeniük, és ezt hogyan nehezíti tovább a COVID-19 járvány.

Az MKSZ és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) úgy véli, hogy a felsorolt problémák komolyan akadályozzák a 360 ezer – túlnyomó többségében vidéki kis- és közepes méretű településen élő – háztartás és vállalkozás számára televíziós és internetes, valamint telefonos szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások működését, fejlődését, ezért a miniszterelnöktől különböző kormányzati intézkedések bevezetését kérik.

A járvány miatti extrém adatforgalom terven felüli bővítéseket tett szükségessé

Az Orbán Viktor miniszterelnökhöz eljuttatott segítségkérő levélben kiemelték, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen meghatározó fontosságúak a kábelcégek a helyben élő lakosság és a helyi vállalkozások, közintézmények számára, és az internet iránti igények növekedésével a hálózatok folyamatos fejlesztést és magas szintű fenntartást igényelnek.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszol Jakab Péternek, a Jobbik frakcióvezetőjének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. A második sorban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Azt írták a kormányfőnek, hogy a hírközlési szolgáltatások nyújtásához használt hálózataik állapotának folyamatos fenntartása, korszerűsítése, a versenyképes mennyiségi és minőségi szolgáltatási kínálat megteremtése, valamint a vírushelyzetből eredő kormányzati intézkedések következtében az internetre terelődött extrém méretű adatforgalom okozta terhelés miatti terven felüli bővítések azonnali végrehajtása, az új előfizetőktől érkező tömeges és sürgős hálózatra kapcsolódási igények kielégítése igen jelentős mértékű nem tervezett többletráfordítást igényel a tőkeszűkében levő kkv szolgáltatóktól.

Az 5G átállás is plusz terheket ró a helyi szolgáltatókra

Megemlítik továbbá, hogy a lakossági tömegtájékoztatásban meghatározó jelentőségű a kábeltelevíziós vétel, ám a vidéken még most is népszerű analóg műsorterjesztési szolgáltatás a kormány 5G stratégiája szerinti fejlesztések megindulása következményeként ez év szeptemberétől együttélésre kényszerül a 700 MHz-es frekvenciasávban a digitális mobilhálózatokkal.

kábel, internet
fotó: Unsplash

Ez az MKSZ levele szerint az analóg hálózatok legalább részbeni megszüntetését és digitális átállását követeli meg, ami azonos mennyiségű digitális kapacitás kiépítése esetén is jelentős és igen lassan megtérülő ráfordítást igényelne, amit nem tudnak a kkv-k kigazdálkodni.

Néhány médiaszolgáltató nyomás alatt tartja a kábelszolgáltatókat

Az MKSZ tagjaitól származó információk szerint egyes (különösen a jelentős befolyásoló erejű) médiaszolgáltató vállalkozások folyamatosan nyomás alatt tartják a kis szolgáltató partnereiket és esetleges nemfizetés esetére azonnali kikapcsolással fenyegetik őket, ami a kiszolgált lakosság számára a tájékozódás, információhoz jutás lehetőségének azonnali elvesztésével járhat – írja a szövetség.

tévénézés koronavírus idején
Fotó: 123rf

A médiaszolgáltatók magasabb havidíjat kérnek a műsoraikért a kisebb szolgáltatóktól

Az MKSZ összefoglalója szerint ezen a piacon általános probléma az is, hogy a kisebb vállalkozások számára a médiaszolgáltatók általában jóval magasabb havi műsordíjat állapítanak meg, mint a versenytárs nagy szolgáltatóknak.

Az árkülönbség olyan jelentős, hogy az a szolgáltatás versenyképes fenntartását ez a kkv szolgáltatók számukra veszteségessé teszi, sőt akár ellehetetlenüléssel fenyegeti – vélekedik az MKSZ.

Elmennek a szakemberek, gondot okoz a hálózatkarbantartás és a bővítés

További problémaként említik az összefoglalóban, hogy a helyi hírközlési kkv-k nehezen találnak, illetve nehezen tudnak megtartani helyben élő, megfelelően magas szakképzettségű szakembereket. A kigazdálkodható, a helyi lakosság teherbíró képességéhez igazodó bérek szerényebbek a máshol elérhetőnél, ezért a szakképzett munkaerő fővárosba/nagyvárosba, vagy külföldre történő vándorlása sajnos igen jelentős.

Ezt a tendenciát az MKSZ szerint kívánatos lenne csökkenteni vagy megállítani. Továbbá a jelenlegi vészhelyzetben a hálózat karbantartási és új igényekkel való bővítési feladatai extrém terhelést és egészségi kockázatot okoznak a meglevő kevés számú dolgozónak, amit a vállalkozások sajnos nem tudnak extra jövedelemmel honorálni.

A járvány miatt romlani fog a fizetési hajlandóság, az áfát viszont be kell fizetni

A kábelszolgáltatók tartanak attól is, hogy az országos veszélyhelyzet következtében csökkenni fog az előfizetők egy részének a bevétele és így a határidőre történő fizetési hajlandósága/képessége.

A jelenleg a vidéki kistelepüléseken még igen népszerű postai csekkes illetve készpénzes díjbefizetés is jelentős mértékben kimaradhat amiatt, hogy a lakosság a központi felhívások hatására nem mozdul ki az otthonaiból. Ezt a problémát növeli az, hogy az előzetesen felszámított áfát a vállalkozásoknak az adóhivatal felé még jóval a bevétel tényleges beérkezése előtt, a számla kibocsátását követően kénytelenek befizetni.

Elmaradhat az internetsebesség gyorsítása a finanszírozási gondok miatt

A kkv kábelszolgáltatók érdekvédelmi szervezete úgy véli, hogy a fentiek együttesen az általuk képviselt kkv-k számára igen jelentős finanszírozási és likviditási problémákat okoznak, amelynek eredményeként egyrészt az internetes sebesség egyébként kívánatos bővítése elmaradhat, a lakosságnak és vállalkozóknak nyújtott szolgáltatásaik színvonala csökkenhet (vagy minimum nem növekedhet) az igényelt mértékben, másrészt a forráshiány miatt az új igényeket is késedelmesen vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni.

web
Fotó: Pexels.com

A kormányfőhöz eljuttatott levelükben az imént említett kedvezőtlen hatások részbeni ellensúlyozása érdekében a következőket javasolják a kormánynak.

Legyenek fejlesztési pályázatok!

A vidéki hírközlő hálózatok internet hozzáférési szolgáltatási kapacitásának bővítése, illetve a digitális műsorterjesztési képességének megteremtése (digitális átállása) érdekében kérik, hogy a hírközlési kkv-k számára az illetékes szerv írjon ki egy vagy két hálózatfejlesztési pályázatot az alábbi fejlesztési célok vissza nem térítendő támogatására:

  • internet hálózati betáplálási kapacitások növelése
  • az analóg műsorterjesztési szolgáltatás megszüntetése legalább a 700 MHz-es sávban és kiváltása digitális technológiájú, zavartűrő szolgáltatással

Úgy vélik, a pályázat(ok) forrását az NMHH által lebonyolított 5G frekvenciatenderen befolyó több mint 128 milliárd forint összegű állami bevétel (a frekvenciákért fizetett díj) körülbelül 2-4 százaléka fedezhetné.

Kapjanak járulékkedvezményt a hírközlési kkv-k, javítsanak a szakképzésen!

A vidéki hírközlési kkv-k szakembereinek helyben tartása, munkahelyeinek megtartása, új munkahelyek teremtése érdekében szorgalmazzák, hogy a hírközlési szolgáltatásokat nyújtó kkv-k is kapjanak kedvezményt a dolgozóik munkabére után fizetendő járulékokból (hasonlóan a már eddig más ágazatokra nézve meghozott kormányzati intézkedésekhez), melyet a helyi szakembereik jobb elismerésére fordíthatnak.

Kérik továbbá, hogy a hírközlési szakmák az ágazat munkaerő utánpótlásának biztosítása érdekében kapjanak kiemelt kezelést és támogatást az állami szakképzésben és felnőttképzésben.

Az áfa átütemezése

Kérik továbbá, hogy igazítsák a hírközlési vállalkozások áfa-fizetési kötelezettségét a bevételek beérkezési üteméhez. Javasolják, hogy a kormány rendelje el, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt és annak megszűnését követő 60 napos időtartam alatt a lakosság körében alapvető fontosságú, egymás közötti kommunikációt, az információhoz való hozzáférést és távoktatást lehetővé tevő hozzáférési jellegű hírközlési szolgáltatásokat (internet, műsorelosztás, telefon, TESZOR 61.10, 61.20, 61.30) nyújtó vállalkozások az általuk kibocsátott számlák után a felszámított áfát ne a számlakibocsátáskor előzetesen, hanem a kiszámlázott bevétel tényleges beérkezésének üteme alapján, úgynevezett pénzforgalmi szemlélet szerint fizethessék be a NAV-nak.

A Magyar Kommunikációs Szövetség mintegy 110, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség további 65 hazai tulajdonú hírközlési mikro-, kis- és közepes vállalkozás (a továbbiakban: kkv) több mint 25 illetve 31 éve működő érdekképviseleti egyesülete. Tagjaik együttesen mintegy 360 ezer, túlnyomó többségében vidéki kis- és közepes méretű településen élő magyar háztartásnak és vállalkozásnak nyújtanak vezetékes nagy sebességű internet hozzáférést és kábeltelevíziót (hír-, információs és oktató-szórakoztató csatornákat), illetve vezeték nélküli internetet, továbbá vezetékes telefon és virtuális mobiltelefon szolgáltatást.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások