fbpx
5G - ötödik generációs mobilhálózat

A DIGI kihagyásával zajlott le ma az 5G-s frekvencia-árverés, összesen 128 milliárd forintot fizet a három nagy mobilszolgáltató

Három mobilszolgáltató részvételével csütörtökön rendezte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az ötödik generációs mobilhálózati szolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciák árverését. Összesen 128,49 milliárd forint értékben vásárolt 5G-s frekvenciákat a Telekom, a Telenor és a Vodafone. A jogosultságuk 2035-ig szól, de további 5 évvel meghosszabbítható.

A DIGI részvétele nélkül megrendezte ma, csütörtökön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az 5G-s frekvenciák árverését.

Az aukcióban a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. vett részt. (A DIGI N.V-t előzőleg az NMHH kizárta, a cég jogorvoslattal élt, de egyelőre hiába.)

Az NMHH tájékoztatása szerint intenzív verseny bontakozott ki az aukción. A licitáló vállalatok összesen 128.490.000.001 forint értékben vásároltak három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot.

Az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiára és a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokra alkalmas 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávok használati jogosultságainak értékesítési eljárásában leadott ajánlatok március 11-i bontásakor már kiderült, hogy a kínálatnál nagyobb kereslet alakult ki. Az NMHH ezt követően ma, március 26-án – szigorú óvintézkedések mellett – tartotta meg a felkínált blokkok árveréseit.

Az NMHH elégedetten nyilatkozott az árverésen megszerzett frekvenciahasználati jogosultságért a szolgáltatók által összesen felkínált mintegy 128,5 milliárd forintról, ami majd a magyar államháztartást gyarapítja.

Magyarország is elsők között vezetheti be az 5G-t

Az NMHH szerint az aukció sikeressége kiemelt jelentőségű volt a magyar gazdasági életben, hiszen ezzel versenyelőnyt szerezhet Magyarország azokhoz az országokhoz képest, ahol még nem sikerült értékesíteni az 5G-s szolgáltatásokra használható legfontosabb spektrumrészeket. Magyarország az árverés után az elsők közt tudja – többek között – az iparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a közlekedésben vagy akár a logisztikában kihasználni az 5G segítségével alkalmazható innovációkat.

Az NMHH eljárásában részt vevő három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt. Az árverést március 24-én egy próbaárverés előzte meg, ahol a szolgáltatók képviselői – az értékesítési dokumentációban leírtakon felül – az árverési helyszínen ismerkedhettek meg az esemény menetével és az árverési módszertannal.

A koronavírus miatt védőfelszerelésben kellett lebonyolítani a licitálást

Az árverés – a jól ismert járványhelyzet miatt – speciális körülmények között zajlott. Az NMHH a helyszínen gondoskodott a rendezvény általános egészségügyi felügyeletéről, és az árverés valamennyi résztvevője számára a kialakult helyzetben szükséges védőfelszerelésekről.

Az eseményen a hírközlési hatóság tájékoztatása szerint mind a szolgáltatók, mind a hatóság képviselői a veszélyhelyzetben felelős, fegyelmezett magatartást tanúsítottak, messzemenőkig betartva azokat az egészségügyi szabályokat, amelyek ilyen helyzetben elvárhatók.

Részletes eredmények

  • A március 26-i árverésen a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el.
  • A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et szerzett, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel.
  • A Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-et szerzett.
  • A 700 MHz-es frekvenciasávban intenzív verseny bontakozott ki a szolgáltatók között, míg a 2600 MHz-es sávban egyik szolgáltató sem nyújtott be ajánlatot.

Arra a hatóság nem tért ki, hogy az egyes szolgáltatók külön-külön mekkora összeget fizetnek a megszerzett 5G-s sávokért, de a Vodafone erről szóló közleményéből az már tudható, hogy ők 38,65 milliárd forintot fizetnek, míg a Telekom közleményéből az, hogy ők pedig 54,24 milliárd forintot, amiből már könnyűszerrel kiszámíthatjuk, hogy a Telenorra mennyi jut. (Lásd a Vodafone és a Telekom közleményét a hír végén, frissítésként.)

Karas Monika, az NMHH elnöke így nyilatkozott:

„Az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben, sőt, rövid távon már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózatunk működését, a hazai távmunkát és a távoktatást. A járvány utáni időszakban pedig gyorsíthatják a magyar gazdaság felívelését.”

Karas Monika, az NMHH elnöke néhány nappal ezelőtt
Karas Monika, az NMHH elnöke fotó: NMHH (archív)

Az NMHH díjkedvezménnyel ösztönzi a szolgáltatókat arra, hogy olyan helyekre is telepítsék majd az 5G-t, amelyek nemcsak számukra, piaci szempontból, hanem társadalmilag is fontosak – ilyenek például a kórházak, egyetemek területe vagy a főbb közlekedési útvonalak.

A megszerzett jogosultságok 2035-ig szólnak, de a jogosultság 5 évvel meghosszabbítható

A megszerzett frekvenciák használati jogosultságai egységesen 2035-ben járnak le. A 700 MHz-es frekvenciasáv csak azután lesz használható, ha erről a sávról a műsorszórás véglegesen elköltözik, azaz legkorábban 2020. szeptember 6-a után. A jogosultságok időtartama egyszer – változatlan feltételekkel, a frekvenciahasználati jogosultságért újabb egyszeri díj megfizetése nélkül – további öt évvel meghosszabbítható.

Erre jó az 5G

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia megoldásai olyan új alkalmazások elterjedését támogatják, amelyek feltételei a jelenlegi technológiákkal egyszerre nem teljesíthetők. Ilyenek lesznek például a jövőben az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömegeinek használata.

Az Európai Unió jelölte ki a 700 MHz-es és a 3600 MHz-es sávot a legújabb generációs vezeték nélküli hálózatok ún. úttörő sávjainak, amelyeket az elsők között szabályozott 5G bevezetésre alkalmas sávokként. A spektrumszabályozásban az uniós harmonizáció azért elengedhetetlen, hogy minden tagállamban azonos sávokban lehessen mobilozni, bevezetni az 5G-t, és hogy egyszerűen lehessen majd működtetni a különböző elektronikus eszközöket az unión belül.

Frissítés 18:49

Így reagált a Vodafone Magyarország

Közleményt adott ki a Vodafone Magyarország, melyben azt írja, hogy összesen 38,65 milliárd forint értékben szerzett új 5G-s frekvenciákat. A Vodafone jelezte: ezekkel az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal, amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére, a szolgáltató jó helyzetben van ahhoz, hogy folytathassa 5G-s hálózatai kiépítését, valamint Magyarország digitalizálása érdekében kifejtett erőfeszítéseit.

A Vodafone Magyarország emlékeztetett: a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában, valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, a 2016-ban vásárolt 3600MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően.

A Vodafone Magyarország összesen 80 MHz-et szerzett a 2020. március 26-i árverésen:

  • 3,6 GHZ – 8,25 milliárd forintért 50 MHz – lehetővé teszi a Vodafone Magyarország számára, hogy 5G hálózata sebessége elérje akár az 1Gbps letöltési sebességet. A megszerzett frekvencia akár már 2020 áprilisában elérhető lesz.
  • 700 MHz – 26 milliárd forintért 2 x 10 MHz – az 5G lefedettség további kiterjesztését teszi lehetővé. A frekvencia várhatóan 2020. szeptember 6-tól vehető igénybe, addig a földfelszíni digitális televízió műsorszóró állomások üzemelnek rajta.
  • 2100 MHz – 4,4 milliárd forintért 2 x 5 MHz – az ügyfelek megnövekedett adatigényének kielégítésére, a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használható fel.

A Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Amanda Nelson a következőt nyilatkozta:

„A telekommunikációs szektor által nyújtott szolgáltatások szerepe kiemelkedő mind az egyének, mind a vállalkozások és az egész ország számára. Ezt a jelenlegi nehéz helyzet is bizonyítja, de hálózataink megnövekedett igénybevétel mellett is kiválóan teljesítenek, megteremtve ezáltal a lehetőséget ügyfeleink számára az otthoni munkavégzésre, a digitális oktatásra és az otthoni szórakozásra. A magas minőségű, stabil hálózati teljesítmény egyik előfeltétele a folyamatos fejlesztés, ezen belül is kiemelt fontosságúak az 5G fejlesztések, melyek jelentősen hozzájárulnak a nemzetgazdaság versenyképességének és termelékenységének növekedéséhez. Ezen jövőbeli fejlesztések alapjait sikerült most leraknunk a sikeres aukcióval és a megvásárolt frekvenciákkal.”

 Budai J. Gergő, vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes, aki a Vodafone Magyarországot az árverésen képviselte, megjegyezte:

„Az NMHH még a jelenlegi, szélsőséges körülmények között is egy rendkívül professzionális aukciós eljárást folytatott le. Bízunk abban, hogy az eredmények mindenki számára hasznosak lesznek, jelentősen hozzájárulva Magyarország digitális fejlődéséhez és versenyképességéhez.”

A Vodafone Magyarország birtokolt frekvenciái az árverés előtt és után:

 

Korábban birtokolt Megszerzett Jelenlegi
700 MHz 2 x 10 MHz (lejár. 2035) 2 x 10 MHz (lejár. 2035)
800 MHz 2 x 10 MHz (lejár. 2029) 2 x 10 MHz (lejár. 2029)
900 MHz 2 x 10 MHz (lejár. 2022)

2 x 1 MHz (lejár. 2029)

2 x 10 MHz (lejár. 2022)

2 x 1 MHz (lejár. 2029)

1800 MHz 2 x 15 MHz (lejár. 2022) 2 x 15 MHz (lejár. 2022)
2100 MHz 2 x 15 MHz (lejár. 2027) 2 x 5 MHz (lejár. 2035) 2 x 15 MHz (lejár. 2027)

2 x 5 MHz (lejár. 2035)

2600 MHz 2 x 20 + 25 MHz (lejár. 2029) 2 x 20 + 25 MHz (lejár. 2029)
3.6 GHz 60 MHz (lejár. 2034) 50 MHz (lejár. 2035) 60 MHz (lejár. 2034)

50 MHz (lejár. 2035)

Frissítés 20:37

Megszólalt a Telekom is

Közleményt adott ki a Magyar Telekom is. A közleményükben sikeresnek nevezik szereplésüket az 5G-s frekvenciaaukción, illetve azt írják, hogy a frekvenciák felszabadítását és átadását követően rövid időn belül el akarják indítani a kereskedelmi 5G szolgáltatásukat.

 

Sáv

Mennyiség

Ár

 

700 MHz

2x10MHz

26 milliárd Ft

2100 MHz

2x10MHz

8,44 milliárd Ft

3600 MHz

120MHz

19,8 milliárd Ft

A Magyar Telekom az elnyert frekvenciablokkokért 54,24 milliárd forint díjat köteles fizetni, melyet várhatóan 2020. második negyedévben fizetnek ki.  Az elnyert frekvenciasávok jövőbeni éves sávdíjainak jelenértékét, várhatóan nagyságrendileg 33 milliárd forintot aktiválják 2020. második negyedévben.

Frissítés 03.30

Nagyon csalódott a DIGI, folytatják a pereskedést

A DIGI Communications NV vezérigazgatója éles hangú nyilatkozatban bírálja az NMHH-t, amiért a hatóság a bírósági jogorvoslatot ki sem várva lebonyolította és lezárta a frekvenciaaukciót. A DIGI szerint ez most kisebb piaci versenyhez vezet, aminek a magyar fogyasztók látják majd kárát. A DIGI vitatja az eljárás tisztességességét, és folytatja pereskedését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal.

További hírek olvashatók a Media1 hírportálon.

Borító: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások