fbpx
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Először ül össze az új Médiatanács

Két hét kihagyás után folytatja munkáját a magyar médiarendszer feletti ellenőrzést gyakorló testület. Most lesz az első olyan alkalom, amikor már az új – ezúttal is kizárólag Fidesz-delegálta – 9 évre megválasztott tagok döntenek.

Több olvasónk is kérdezte, miért nem ülésezik mostanában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, hisz általában keddenként ülésezik a testület, azonban sem a múlt héten, sem most kedden nem került sor Médiatanács-ülésre. A legutóbbi ülésre december 3-án került sor.

Mivel a múlt héten éppen kedden volt az új Médiatanács-tagok eskütétele parlamentben, így többen azt gondolták, a megszokottól eltérően esetleg szerdán vagy esetleg csütörtökön sor kerülhet az ülésre. Végül azonban még ezen a héten kedden sem került sor az új összetételű Médiatanács első ülésére.

A Media1 még a múlt héten szerdán érdeklődött arról, mikor lesz a következő ülés, de a médiahatóság akkor nem reagált a megkeresésünkre.

Végül most, néhány perccel ezelőtt mégis válaszolt a Kommunikációs Igazgatóság a kérdésünkre, méghozzá annyit, hogy ma, szerdán a Médiatanács 15 órakor összeül.

A testület napirendjét egyelőre nem tették közzé.

Az Országgyűlés múlt héten az NMHH Médiatanács tagjává választotta 9 évre Budai Lászlót, Hankiss Ágnest, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt. Az elnök változatlanul Karas Monika maradt.

A magyarországi médiarendszer feletti kontrollt gyakorló testület összetételét egységes ellenzéki bírálat érte, mivel az ellenzéket senki sem képviselheti a testületben, így a Fidesz a következő 9 évben is teljes kontrollt gyakorolhat a magyar médianyilvánosság működése felett. A Médiatanácson keresztül a Fidesz befolyásolni tudja, kinek lehet rádiós frekvenciája, kinek nem. Emiatt a Momentum, a MÚOSZ, az Európai Újságíró Szövetség, a Nemzetközi Sajtó Intézet és több más csatlakozó az Európai Bizottsághoz és az Európai Tanács elnökségéhez fordult beadvánnyal.

Érdekesség, hogy az NMHH Médiatanács weboldalára múlt hét kedd óta egyelőre jelen hírünk élesítéséig sem sikerült feltölteni az új Médiatanács-tagok szakmai életútját, életrajzát. A Médiatanács tagjává választott Szadai Károly egyébként a Médiatanács által ellenőrzött közmédia, a Kossuth Rádió csatornaigazgatójának, Mucsányi Mariannának férje. Szadai volt az, akinek a videófelvételek tanúsága szerint meggyűlt a baja a parlamenti eskütételen az új munkahelye, az NMHH Médiatanács hosszú nevével.

Borító: Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én, múlt héten kedden. Fotó:  MTI/Illyés Tibor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások