Karc FM

A kormánypárti Karc FM ingyenes rádiós frekvenciákhoz jutott

A Médiatanács e heti ülésén eredményt hirdetett a Debrecen 106,0 MHz és a Sopron 98,4 MHz közösségi jellegű rádiós frekvenciák hasznosításával kapcsolatos pályázaton. Mindkét ingyenesen használható frekvenciát a KESMA rádiója kapta. Nézzük, mi történt még a Médiatanács ülésén.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti ülésén eredményt hirdetett a Debrecen 106,0 MHz körzeti és a Sopron 98,4 MHz helyi rádiós frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon.

Mindkét frekvencia nyertese a mindkét esetben egyedüliként pályázó Karc FM üzemeltetője, a Fidesz-közeli médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó Karc FM Média Kft. lett, mely KARC FM 106,0 és KARC FM 98,4 neveken, budapesti, székesfehérvári, tatabányai, dunaújvárosi, balatonfüredi, győri és kaposvári jogosultságaival hálózatba kapcsolódva sugározza majd adásait. Ezt az NMHH jelentette be ma, szerdán.

Hosszabbítás a Tamási Rádiónak és a Katolikus Rádiónak

A Médiatanács ezenkívül további öt évvel – 2025. augusztus 2-ig, illetve 2025. augusztus 8-áig – megújította a Tamási 101,9 MHz és a Kaposvár 102,6 MHz helyi rádiós frekvenciákon a Tamási Rádió Kft. és a Katolikus Rádió Zrt. médiaszolgáltatási jogosultságait, így előbbi frekvencián továbbra is a kereskedelmi jellegű Tamási Rádió és utóbbin a közösségi jellegű Magyar Katolikus Rádió 102,6 MHz adása szólhat majd – derül ki az NMHH ezzel kapcsolatos összefoglalójából.

A grémium véglegesítette ezenkívül a Körmend 99,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi rádiós hasznosítására vonatkozó pályázatának feltételeit.

Büntetés az ATV-nek, díjvisszatérítés a rádióknak és tévéknek

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Médiatanács e heti ülésén ezenkívül megbírságolta az ATV-t a DK-s VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter szavai miatt, amit A Nap híre című műsor egy januári adásában tett. A bírság megfizetésén túl egy közlemény beolvasására is kötelezik a médiaszolgáltatót. A médiaszolgáltató azonban a Media1 érdeklődésére jelezte, bíróságon támadja meg a grémium döntését, melyet hibásnak, jogsértőnek tart. (Az ATV egyébként épp most nyert Strasbourgban bírósági pert a Magyar Állam ellen a Médiatanács egy 8 évvel ezelőtti jogsértő határozatával összefüggésben.)

A grémium ezenkívül e heti ülésén foglalkozott a koronavírus miatt rádióknak és televízióknak visszajáró médiaszolgáltatási díjak kérdésével is (amiről szintén egy külön hírben számoltunk be), valamint a médiaszolgáltatás akadálymentesítésével kapcsolatos jelentéssel.

Akadálymentesítési jelentés: javítani kell a beszédfelismerő programokkal készült feliratokat

A Médiatanács elfogadta és a honlapján közzétette az NMHH 2019 második félévére vonatkozó vizsgálatát arról, hogy hogyan és milyen arányban teszi befogadhatóvá műsorszámait hallássérült nézőinek a hét országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió.

A több mint 4600 vizsgált műsorórában a kínált műsorok mintegy 83 százalékát akadálymentesítették – ez a közszolgálati televíziók esetében 88 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 68,5 százalék volt.

A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt 99,8 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak tartalmi problémák: például a feliratozás teljes hiánya vagy tartalmi pontatlansága, de gyakoriak voltak a szótévesztések és elírások is – állapította meg a hatóság.

A Médiatanács e heti ülésének további döntéseiről IDE kattintva olvashatja el kapcsolódó híreinket.

Borító: A Karc FM stúdiója. fotó: karcfm.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!