fbpx
Az HBO GO felülete

Az HBO-t is újratervezésre kényszerítette a koronavírus

A járvány miatt az HBO-nak teljesen át kellett alakítania a filmek és sorozatok premiernaptárát – nyilatkozta Riczu Tibor, az HBO Europe digitális marketingvezetője egy interjúban, melynek során szólt arról is, hogy milyen jelentős kihívások elé állította őket a vírus az HBO GO kapcsán. Eközben kiderült az is, mikor indul az HBO Max.

Interjút adott a növekedés.hu-nak Riczu Tibor, az HBO Europe digitális marketing területének vezetője arról, hogyan reagált a járványra az HBO. Ez a cég is kénytelen volt átszervezni a mindennapjait, valamint folyamatosan a stratégia újratervezésére is kényszerülnek annak érdekében, hogy a COVID-19 következtében leállított forgatások miatt, később, amikor már minden visszaáll a normális kerékvágásba, ne legyenek premierek nélkül a nézők és ne pártoljanak el.

Arra a kérdésére, hogy járvány idején bizonyára többen nézik az HBO GO-t és a többi videotárat, mint valaha, Riczu Tibor azt mondta, hogy

„valójában ebből a jelenlegi helyzetből senki nem profitál igazán. Vannak, akik rövidtávon éreznek fellendülést, de ennek meglesznek a hosszútávú következményei. Mások most küzdenek a túlélésért és egy gyors fellendülést fognak tapasztalni, ha visszarendeződik az élet egy normálisabb kerékvágásba. Mi az első csoportba tartozunk most, sok más internetes szolgáltatással együtt. Nem titok, hogy az otthoni munkavégzés, iskolai oktatás miatt jelentősen megnőtt a kereslet az otthoni szórakoztatóipari szolgáltatásokra, így a mi lineáris (HBO és Cinemax), de leginkább a SVOD termékünkre (HBO GO). Azonban mivel komplex termékről és jogi-licenc struktúráról beszélünk, így még egy ilyen helyzetben is időre van szükség, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott felhasználói igényekhez”.

A leálló forgatások, az eltolt sorozatpremierek miatt újra kellett tervezni a következő negyedévet

A legtöbbet azért kellett tenni, hogy a szolgáltatás színvonala, minősége igazodjon az extra volumenhez és stabilan hozza a megszokott minőséget. Közösen a programming csapattal teljesen át kellett alakítani a sorozatfilmek második negyedéves premiernaptárát (egyenként letárgyalva a stúdió partnerekkel), és így sok tartalmat már a tervezett premier előtt elérhetővé tettek az HBO GO-n.

Üzleti oldalról sok feladatot jelentett, hogy a leállt forgatások miatt eltolt sorozatpremiereket pótolni tudják és az év második felében se érezzék a régi és új előfizetők, hogy nincs miért nálunk maradni.

Riczu Tibor azt mondta, általánosságban elmondható, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a streaming fogyasztás, és a premier sorozatok és blockbusterek mellett a gyerek és a családi tartalmak nézettsége volt kiugróan magas. (Az interjúban ugyan nem került szóba, de mint arról a Media1 korábban beszámolt, az HBO GO számára még egy kihívást jelentett a koronavírus: a felkerülő tartalmaknál legalább két héttel a premier után érkeztek meg a magyar szinkronhangok.)

Márciusi top 10 filmek listája az HBO GO-n

1. Az oroszlánkirály
2. Pókember: Idegenben
3. Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül
4. Toy Story 4
5. A királynő kutyája
6. Aladdin (2019)
7. A dzsungel könyve
8. A Lego-kaland 2
9. Bosszúállók: Végjáték
10. Aranyhaj és a nagy gubanc

Márciusi top 10 sorozatok listája az HBO GO-n

1. Westworld
2. A kívülálló
3. Bezzegszülők
4. Modern család
5. ZeroZeroZero
6. Az ifjú Sheldon
7. Legacies – A sötétség öröksége
8. Devs
9. Trónok harca
10. Agymenők

Az HBO-nál elsők között álltak át távmunkára, mentális segítséget is kapnak a dolgozók

Riczu Tibor hozzátette, hogy az HBO illetve az anyacége, a WarnerMedia az elsők között tettek lépéseket a dolgozók védelme érdekében. Március 9-én a régióban elsőként törölték a Westworld 3. évadának tervezett nagyszabású díszbemutatóit Európa szerte, így Magyarországon is, amellyel a premier vendégeit és az HBO dolgozóit is védték. Egy nappal később már több levél is érkezett, hogy már március 11-től kezdve az HBO megkezdi az átállást az otthoni munkavégzésre.

„Napi, azóta pedig heti szinten több e-mailt is kapunk a vezetőségtől, amelyben nem csak munkával kapcsolatos hasznos információkkal látják el a dolgozókat világszerte, hanem a mentális egészségünkre is figyelve különféle online kurzusokat (jóga, testedzés, meditáció) illetve gyerekeknek szóló foglalkoztatókat osztottak meg.”

Az HBO GO felülete a jelenlegi héten népszerű filmek egy részével
Az HBO GO felülete a jelenlegi héten népszerű filmek egy részével

Az HBO Europe digital marketing vezetője megemlítette az interjúban, hogy „annak ellenére (vagy épp azért), hogy globálisan működő cég vagyunk, az átállás otthoni munkára zökkenőmentesen zajlott”. Ekkoriban helyi szinten az első időszakban egy-két kollégának az irodából kellett dolgoznia (ezek a feladatkörök nem végezhetők otthonról), de az ő biztonságukról külön gondoskodtak (támogatták a taxis utazást, higiéniai előírások még szigorúbb betartása, még gyakoribb takarítás).

„Április elejére sikerült megoldani, hogy a bent dolgozó technikus kollégák és azok, akik a mindennapi lineáris ügymenetet biztosítják, már otthonról is elvégezhessék a munkájukat, így a helyi iroda teljesen kiürült”.

Ezen felül a médiában dolgozó kulturális újságírók számára ingyenes hozzáférést biztosítottak az HBO GO-hoz, a social media felületeiken pedig az HBO elsőként kezdte el kommunikálni a #maradjotthon üzenetet.

A jövő

A jövőt illetően Riczu Tibor azt nyilatkozta a novekedes.hu-nak, hogy akárcsak az összes vállalat esetén, legyen az kkv vagy multi, újratervezések, trendvizsgálatok, iparági kutatások zajlanak az HBO-nál is.

„Egyrészt még inkább napi szinten gondolkodunk, elemezzük a fogyasztói magatartást, másrészt a második féléves és 2021-es terveket dolgozzuk át újra és újra. Bizakodók vagyunk azzal kapcsolatban, hogy minél hamarabb túl lesz mindenki ezen a helyzeten, de reálisan nézve fel vagyunk készülve, hogy akár hosszú hónapokig a mostani rendszerben dolgozhassunk. ”

Arra, hogy a munkaerőpiacon milyen változásokat hozott a koronavírus miatti mostani krízis, az HBO Europe digitális marketing vezetője azt mondta, hogy kereskedelmi oldalról azt látják, hogy nagyon alacsony a fluktuáció és magas a csapat lojalitása, főleg ebben a helyzetben, amikor gyakorlatilag tényleg videókonferenciák előtt élik az életüket és extrát nyújt mindenki, hogy a megnövekedett felhasználói igényt kezelni tudják, ami a családos kollégák esetén különösen erőn felüli igénybevételt jelent.

Indul az HBO MAX

Május 27-én indítják el az HBO Max streamingszolgáltatást, amelytől azt várják, hogy jelentős szereplője lesz az online szórakoztatóiparnak – jelentette be kedden a WarnerMedia. Már elindulásakor az HBO Max több mint tízezer óra programot kínál előfizetőinek, köztük a zászlóshajójának szánt Jóbarátok vagy az Agymenők című sorozatokat, valamint a Trónok harca előzményszériáját.Riválisaihoz (Netflix, Amazon Prime és Hulu) képest az HBO Max drágábban, havi 14,99 dollárért fogja kínálni szolgáltatását, amit részben azzal magyaráznak, hogy az HBO kábelcsatorna által kínált tartalom is elérhető lesz rajta. Kínálatának érdekessége, hogy a híres japán animációs stúdió, a Ghibli egész estés animációs filmjeit is tartalmazza. Az HBO kábelcsatorna előfizetői többletköltség nélkül férhetnek majd hozzá az HBO Max tartalmához. A WarnerMedia, az amerikai AT&T telekommunikációs vállalat leányvállalata azt reméli, hogy 75-90 millió előfizetője lesz 2025 végére az Egyesült Államokból, Latin-Amerikából és Európából. Azt nem közölték, hogy az Egyesült Államokon kívül mikor indítják el a szolgáltatást. (MTI)

(Növekedés.hu/MTI/Media1)

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Az HBO felületének egy részlete
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások