Netflix logo

A koronavírus-járvány miatti netes csúcsforgalom tompítására az EU kérésére korlátozást vezet be a Netflix

A streamingszolgáltató tartalmai az Európai Bizottság kérésének eleget téve egyes felhasználóknál mostantól 30 napon át valamelyest gyengébb minőségben lesznek elérhetők Európában, hogy sávszélesség szabaduljon fel a koronavírus miatti internetes csúcsban. Az NMHH, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete és az Európai Bizottság a felhasználókat is önmérsékletre kéri.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Európában 51 millió felhasználóval rendelkező Netflix bejelentette, hogy  25 százalékkal lelassítja a videós szolgáltatását az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén, hogy ezzel sávszélességet szabadítson fel az interneten az otthon dolgozók számára. A Netflix által életbe léptetett intézkedés miatt  egyes felhasználók minőségromlást érzékelhetnek majd a tartalmak képminőségben az elkövetkező 30 napban – írja a The Guardian.

A Netflix szerint ugyanakkor a minőségbeli romlást csak azok a felhasználók fogják észrevenni, akik a legdrágább, 4K-s minőségű kép sugárzására is képes csomagra fizettek elő. A korlátozások a felhasználók többségénél valójában nem, illetve nem számottevően lesznek érezhetők.

Európai Bizottság: aki teheti, HD helyett nézzen inkább SD minőségű videót

Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa szerdán arra kérte a Netflix és a YouTube vezetőit, hogy korlátozzák a szolgáltatásaik adatforgalmát az internet leterheltségének enyhítése érdekében, így például hívják fel a felhasználóik figyelmét az egyéni felelősségükre, valamint alapértelmezetten ne HD (nagy felbontású), hanem csak SD (normál felbontású) minőségben kínálják filmjeiket, sorozataikat és videóikat.

Netflix Caspar Camille, Unsplash
A Netflix felülete Fotó: Caspar Camille, Unsplash

A magyar hírközlési hatóság is önmérsékletre intette a felhasználókat

A koronavírus-járvány miatt Európában most emberek milliói otthonról kényszerülnek dolgozni és tanulni, vagy kerültek karanténba, emiatt már több mint 50 százalékkal megnőtt a globális internetforgalom a szokásoshoz képest. Magyarországon is jelentős növekedés történt az adatforgalomban, emiatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményben hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy hogyan használjanak minél kisebb adatforgalmat, ehhez különböző tanácsokat is adott a hírközlési hatóság.

Az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös nyilatkozata

Az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) (melynek a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is tagja, sőt alelnöke Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke) az alábbi linken elérhető közös nyilatkozatot adta ki tegnap a Covid-19 világjárvány okozta megnövekedett hálózati csatlakozási igények kezeléséről, kérve a szolgáltatókat, hogy

szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal, nyújtsanak tájékoztatást az alkalmazandó intézkedéseikről, illetve kéri a tartalom- és alkalmazásszolgáltatókat, dolgozzanak együtt a távközlési szolgáltatókkal.

A közös álláspont szerint az európai szolgáltatók által jelzett jelentős forgalomnövekedés eddig nem vezetett a hálózat túlterheléséhez, és számításba véve az esetleges kapacitásbeli problémákat a Bizottság és a BEREC közösen keresi a legjobb megoldásokat. Mind a Bizottság, mind a BEREC továbbra is elkötelezett abban, hogy érvényesítse az EU nyílt internet hozzáférésre vonatkozó rendelkezéseit (EU 2015/2120).

A rendelet nem teszi lehetővé a hálózat forgalmának lassítását, korlátozását vagy priorizálását, de engedélyezhet a szolgáltatók számára átmeneti forgalomirányítási intézkedéseket a hálózat túlterhelésének megelőzésére vagy ideiglenes hálózati torlódások következményeinek enyhítésére azzal a feltétellel, hogy az azonos forgalomkategóriákat azonosan kezelik.

A Covid-19 okozta megváltozott élethelyzet előidézhet olyan szituációkat, amelyek következtében a szolgáltatók élnek bizonyos forgalomkezelési intézkedésekkel a hálózatok megfelelő működésének érdekében, de szigorúan csak a szükséges időtartamban – olvasható az állásfoglalásban.

internet

Speciális jelentési mechanizmust hoznak létre, hogy időben reagálni lehessen a kapacitásbeli problémákra

A Bizottság és a BEREC üdvözli az egyének és a gazdasági szereplők felelősségvállalását ebben a nehéz helyzetben, és ezen erőfeszítések támogatása érdekében a nemzeti szabályozó hatóságok támogatásával létrehoz egy speciális jelentési mechanizmust az internetes forgalom helyzetének rendszeres nyomon követéséhez, hogy a tagállamok időben reagálhassanak az esetleges kapacitásbeli problémákra.

Az NMHH is jelezte: folyamatosan nyomon követi a hazai helyzet alakulását és a szolgáltatókkal együtt azon dolgozik, hogy a hazai felhasználók továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a hírközlési szolgáltatásokat. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarországon a megnövekedett igényeket is ki tudják elégíteni a hazai hírközlési hálózatok.

A BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications, azaz Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete) egy nemzetközi szabályozói testület, amely a 28 európai nemzeti szabályozó hatóság – köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – vezetőiből áll.

A BEREC tanácsokkal segíti az Európai Bizottságot és a BEREC tagságát képező nemzeti szabályozó hatóságokat, valamint segítséget nyújt az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az elektronikus hírközlés uniós szabályozási keretrendszerének alkalmazásával kapcsolatos kérdésekben. A BEREC célja az, hogy az európai fogyasztók érdekében biztosítsa a tisztességes versenyt és a szabályozás egységességét az elektronikus hírközlés belső piacán.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: pexels.com
Szóljon hozzá!