fbpx
Netflix logo

A koronavírus-járvány miatti netes csúcsforgalom tompítására az EU kérésére korlátozást vezet be a Netflix

A streamingszolgáltató tartalmai az Európai Bizottság kérésének eleget téve egyes felhasználóknál mostantól 30 napon át valamelyest gyengébb minőségben lesznek elérhetők Európában, hogy sávszélesség szabaduljon fel a koronavírus miatti internetes csúcsban. Az NMHH, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete és az Európai Bizottság a felhasználókat is önmérsékletre kéri.

Az Európában 51 millió felhasználóval rendelkező Netflix bejelentette, hogy  25 százalékkal lelassítja a videós szolgáltatását az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén, hogy ezzel sávszélességet szabadítson fel az interneten az otthon dolgozók számára. A Netflix által életbe léptetett intézkedés miatt  egyes felhasználók minőségromlást érzékelhetnek majd a tartalmak képminőségben az elkövetkező 30 napban – írja a The Guardian.

A Netflix szerint ugyanakkor a minőségbeli romlást csak azok a felhasználók fogják észrevenni, akik a legdrágább, 4K-s minőségű kép sugárzására is képes csomagra fizettek elő. A korlátozások a felhasználók többségénél valójában nem, illetve nem számottevően lesznek érezhetők.

Európai Bizottság: aki teheti, HD helyett nézzen inkább SD minőségű videót

Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa szerdán arra kérte a Netflix és a YouTube vezetőit, hogy korlátozzák a szolgáltatásaik adatforgalmát az internet leterheltségének enyhítése érdekében, így például hívják fel a felhasználóik figyelmét az egyéni felelősségükre, valamint alapértelmezetten ne HD (nagy felbontású), hanem csak SD (normál felbontású) minőségben kínálják filmjeiket, sorozataikat és videóikat.

Netflix Caspar Camille, Unsplash
A Netflix felülete Fotó: Caspar Camille, Unsplash

A magyar hírközlési hatóság is önmérsékletre intette a felhasználókat

A koronavírus-járvány miatt Európában most emberek milliói otthonról kényszerülnek dolgozni és tanulni, vagy kerültek karanténba, emiatt már több mint 50 százalékkal megnőtt a globális internetforgalom a szokásoshoz képest. Magyarországon is jelentős növekedés történt az adatforgalomban, emiatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményben hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy hogyan használjanak minél kisebb adatforgalmat, ehhez különböző tanácsokat is adott a hírközlési hatóság.

Az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös nyilatkozata

Az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) (melynek a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is tagja, sőt alelnöke Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke) az alábbi linken elérhető közös nyilatkozatot adta ki tegnap a Covid-19 világjárvány okozta megnövekedett hálózati csatlakozási igények kezeléséről, kérve a szolgáltatókat, hogy

szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal, nyújtsanak tájékoztatást az alkalmazandó intézkedéseikről, illetve kéri a tartalom- és alkalmazásszolgáltatókat, dolgozzanak együtt a távközlési szolgáltatókkal.

A közös álláspont szerint az európai szolgáltatók által jelzett jelentős forgalomnövekedés eddig nem vezetett a hálózat túlterheléséhez, és számításba véve az esetleges kapacitásbeli problémákat a Bizottság és a BEREC közösen keresi a legjobb megoldásokat. Mind a Bizottság, mind a BEREC továbbra is elkötelezett abban, hogy érvényesítse az EU nyílt internet hozzáférésre vonatkozó rendelkezéseit (EU 2015/2120).

A rendelet nem teszi lehetővé a hálózat forgalmának lassítását, korlátozását vagy priorizálását, de engedélyezhet a szolgáltatók számára átmeneti forgalomirányítási intézkedéseket a hálózat túlterhelésének megelőzésére vagy ideiglenes hálózati torlódások következményeinek enyhítésére azzal a feltétellel, hogy az azonos forgalomkategóriákat azonosan kezelik.

A Covid-19 okozta megváltozott élethelyzet előidézhet olyan szituációkat, amelyek következtében a szolgáltatók élnek bizonyos forgalomkezelési intézkedésekkel a hálózatok megfelelő működésének érdekében, de szigorúan csak a szükséges időtartamban – olvasható az állásfoglalásban.

internet

Speciális jelentési mechanizmust hoznak létre, hogy időben reagálni lehessen a kapacitásbeli problémákra

A Bizottság és a BEREC üdvözli az egyének és a gazdasági szereplők felelősségvállalását ebben a nehéz helyzetben, és ezen erőfeszítések támogatása érdekében a nemzeti szabályozó hatóságok támogatásával létrehoz egy speciális jelentési mechanizmust az internetes forgalom helyzetének rendszeres nyomon követéséhez, hogy a tagállamok időben reagálhassanak az esetleges kapacitásbeli problémákra.

Az NMHH is jelezte: folyamatosan nyomon követi a hazai helyzet alakulását és a szolgáltatókkal együtt azon dolgozik, hogy a hazai felhasználók továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a hírközlési szolgáltatásokat. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarországon a megnövekedett igényeket is ki tudják elégíteni a hazai hírközlési hálózatok.

A BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications, azaz Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete) egy nemzetközi szabályozói testület, amely a 28 európai nemzeti szabályozó hatóság – köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – vezetőiből áll.

A BEREC tanácsokkal segíti az Európai Bizottságot és a BEREC tagságát képező nemzeti szabályozó hatóságokat, valamint segítséget nyújt az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az elektronikus hírközlés uniós szabályozási keretrendszerének alkalmazásával kapcsolatos kérdésekben. A BEREC célja az, hogy az európai fogyasztók érdekében biztosítsa a tisztességes versenyt és a szabályozás egységességét az elektronikus hírközlés belső piacán.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: pexels.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások