A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

Beadta a DIGI az NMHH elleni keresetét

Tegnap óta a bíróságon van a holland DIGI Communications N.V. a távközlési óriást az 5G pályázatból kizáró NMHH-döntés jogszerűtlenségének megállapítására irányuló keresete. A cég az 5G-frekvenciaaukció felfüggesztését kérte a jogvitát lezáró jogerős bírósági ítélet megszületéséig.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A DIGI Távközlési Kft. anyavállalata, a holland DIGI Communications N.V. tegnap, szerdán a törvény által biztosított lehetőségével élve, az előzetes várakozásoknak megfelelően megtámadta a bíróságon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság november végén hozott másodfokú végzését, melyben a szervezet elnöke, Karas Monika immár jogerősen is fenntartotta az általa irányított NMHH korábbi döntését, hogy a DIGI nem vehet részt a hatóság 5G-s frekvenciaaukcióján – értesült a HWSW.

A DIGI az eljárás felfüggesztését kéri

Az informatikai szakportál névtelenséget kérő forrása szerint az elsősorban ötödik generációs mobilhálózati technológia biztosítására kiírt frekvencia-spektrumokért folyó eljárásból való kizárás miatti perben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a DIGI nem csak a kizárására vonatkozó döntésének megsemmisítését kérte, de azt is, hogy a bíróság jogerős döntéséig függesszék fel a frekvenciaaukciót.

Ha a felfüggesztési kérelemnek a bíróság eleget tesz, az NMHH a jogerős ítéletig nem tudná lebonyolítani a frekvenciaaukciókat a másik három, már nyilvántartásba vett jelentkezővel, a Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal. A DIGI ezt azért kérte, hogy a remélt pernyertessége esetén az eredeti állapot helyreállítható legyen, vagyis ne vigyék el addig az orra elől a frekvenciákat, amelyre ő is pályázni szeretne.

A bíróságnak 15 napja van dönteni

A bírónak az eljárás indulásától kezdődően elvben 15 napja van arra, hogy eldöntse, helyt ad-e a felperes kérésének, de a közelgő ünnepek miatt csak kis esélye van annak, hogy a döntés megszülessen idén.

A Telenor felsővezetőjének sugallatára átírták a frekvenciapályázat tervezetét

Bár az NMHH a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva korábban megtagadta, hogy érdemi információt adjon a DIGI az 5G pályázatból való kizárásáról, az ügy lényegéről a Media1 már részletesen beszámolt szeptemberben.

Feltehetőleg a konkurens  (épp állami résztulajdonba kerülő) Telenor Magyarország egyik felsővezetőjének, Drozdy Győző vezérigazgató-helyettesnek a sugallatára az NMHH úgy változtatta meg a frekvenciapályázat szövegének tervezetét, hogy a pályázók nyilvántartásba vételének mégis kizáró feltétele legyen, ha valaki ellen korábban versenyhatósági bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal. (Az elmúlt időszakban volt már, amikor ez kizáró feltétel volt, de olyan NMHH-s frekvenciaaukció is előfordult, hogy ez nem volt probléma.)

Nem a DIGI Kft. pályázott, hanem a holland anyacég

Mivel az Invitel Magyarország és a DIGI Távközlési Kft. fúziójának ügyében a GVH korábban bírságot szabott ki a távközlési cégre, ezért végül nem a DIGI Távközlési Kft. pályázott, hanem egy másik jogalany, a holland DIGI Communications N.V.

A GVH-bírság egyébként még mindig nem vált jogerőssé, azt ugyanis szintén megtámadta a DIGI bíróságon.

Borító: A DIGI budapesti, Váci úti bejárata. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.