A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

Beadta a DIGI az NMHH elleni keresetét

Tegnap óta a bíróságon van a holland DIGI Communications N.V. a távközlési óriást az 5G pályázatból kizáró NMHH-döntés jogszerűtlenségének megállapítására irányuló keresete. A cég az 5G-frekvenciaaukció felfüggesztését kérte a jogvitát lezáró jogerős bírósági ítélet megszületéséig.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A DIGI Távközlési Kft. anyavállalata, a holland DIGI Communications N.V. tegnap, szerdán a törvény által biztosított lehetőségével élve, az előzetes várakozásoknak megfelelően megtámadta a bíróságon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság november végén hozott másodfokú végzését, melyben a szervezet elnöke, Karas Monika immár jogerősen is fenntartotta az általa irányított NMHH korábbi döntését, hogy a DIGI nem vehet részt a hatóság 5G-s frekvenciaaukcióján – értesült a HWSW.

A DIGI az eljárás felfüggesztését kéri

Az informatikai szakportál névtelenséget kérő forrása szerint az elsősorban ötödik generációs mobilhálózati technológia biztosítására kiírt frekvencia-spektrumokért folyó eljárásból való kizárás miatti perben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a DIGI nem csak a kizárására vonatkozó döntésének megsemmisítését kérte, de azt is, hogy a bíróság jogerős döntéséig függesszék fel a frekvenciaaukciót.

Ha a felfüggesztési kérelemnek a bíróság eleget tesz, az NMHH a jogerős ítéletig nem tudná lebonyolítani a frekvenciaaukciókat a másik három, már nyilvántartásba vett jelentkezővel, a Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal. A DIGI ezt azért kérte, hogy a remélt pernyertessége esetén az eredeti állapot helyreállítható legyen, vagyis ne vigyék el addig az orra elől a frekvenciákat, amelyre ő is pályázni szeretne.

A bíróságnak 15 napja van dönteni

A bírónak az eljárás indulásától kezdődően elvben 15 napja van arra, hogy eldöntse, helyt ad-e a felperes kérésének, de a közelgő ünnepek miatt csak kis esélye van annak, hogy a döntés megszülessen idén.

A Telenor felsővezetőjének sugallatára átírták a frekvenciapályázat tervezetét

Bár az NMHH a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva korábban megtagadta, hogy érdemi információt adjon a DIGI az 5G pályázatból való kizárásáról, az ügy lényegéről a Media1 már részletesen beszámolt szeptemberben.

Feltehetőleg a konkurens  (épp állami résztulajdonba kerülő) Telenor Magyarország egyik felsővezetőjének, Drozdy Győző vezérigazgató-helyettesnek a sugallatára az NMHH úgy változtatta meg a frekvenciapályázat szövegének tervezetét, hogy a pályázók nyilvántartásba vételének mégis kizáró feltétele legyen, ha valaki ellen korábban versenyhatósági bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal. (Az elmúlt időszakban volt már, amikor ez kizáró feltétel volt, de olyan NMHH-s frekvenciaaukció is előfordult, hogy ez nem volt probléma.)

Nem a DIGI Kft. pályázott, hanem a holland anyacég

Mivel az Invitel Magyarország és a DIGI Távközlési Kft. fúziójának ügyében a GVH korábban bírságot szabott ki a távközlési cégre, ezért végül nem a DIGI Távközlési Kft. pályázott, hanem egy másik jogalany, a holland DIGI Communications N.V.

A GVH-bírság egyébként még mindig nem vált jogerőssé, azt ugyanis szintén megtámadta a DIGI bíróságon.

Borító: A DIGI budapesti, Váci úti bejárata. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!