fbpx
Vírus

Koronavírus: 120.000 dolgozó maradhat munka nélkül a film- és színházi világban

Becslések szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) 150 ezer tagja közül mintegy 120 ezren maradnak munka nélkül a Magyarországot is érintő koronavírus-járvány miatt. A szakszervezet pénzadománnyal próbál segíteni az érintetteknek.

A Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) vezetői 2,5 millió dollárt (787,9 millió forint) ajánlottak fel a koronavírus-világjárvány miatt állásukat elvesztők megsegítésére – számolt be a Variety.com  alapján az MTI.

Az IATSE igazgatótanácsa kedden három közhasznú szervezet, a Színész Alap, a Film- és Televíziós Alap és a kanadai Színész Alap között osztotta el az adományt.

Matthew D. Loeb, az IATSE elnöke elmondta, hogy a három szervezet régóta segíti és támogatja a szakszervezet tagjait és a szórakoztatóiparban dolgozókat.

Loeb a héten az amerikai kormánnyal is felvette a kapcsolatot, hogy segítséget kérjen a munka nélkül maradt tagság számára. Egyebek mellett olyan mentőcsomagot javasolt, amely lehetővé tenné, hogy a tagok fizetett rendkívüli szabadságra mehessenek.

„A szórakoztatóipar minden szektorában tagjaink ezrei kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe a kormány által elrendelt leállások miatt. Nem kellene, hogy a szórakoztatóipari munkások a koronavírus-járvány járulékos áldozataivá váljanak” – fogalmazott az elnök.

Az IATSE jelentése szerint a szakszervezet 150 ezer tagjából 120 ezren vesztették el munkájukat.

Mint írták, a rendkívüli helyzet hetekig, hónapokig elhúzódhat, és a szakszervezet tagjainak egészsége és biztonsága prioritás számukra. Az alkalmazottak és családjaik biztonsága érdekében a szakszervezet minden helyi irodáját is bezárta vagy minimális létszámmal működteti, és azon dolgoznak, hogy távmunkában tudják irányítani az egész szervezetet.

A koronavírus-járvány miatt magyarországi sorozatforgatásokat is el kellett halasztani. Mint arról a Media1 már beszámolt, leállt a Jóban Rosszban, a Barátok közt, a Mintaapák és a Drága örökösök 4. évadának forgatása. A leállások a sorozatokban szereplő színészeket azért is hátrányosan érinti, mivel a színházakat és mozikat is be kellett zárni a világjárvány következtében. Elmarad idén a Survivor és az Ázsia Expressz is.

Variety, MTI, Media1

További hírek találhatók a Media1 híroldalon!

Borító: pixabay
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások