fbpx
Dunántúli Napló

Mégsem közölte a fideszes médiaholding pécsi napilapja a díjnyertes zenekarról szóló cikket, miután kiderült, hogy az énekes tiltólistás

Az utolsó pillanatban gondolta meg magát a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó Dunántúli Napló egy cikk közlése kapcsán.

A fideszes kötődésű sajtóholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) egyik napilapja, a Dunántúli Napló az utolsó pillanatban kivett egy cikket a másnapi újságból, miután kiderült, hogy az egyébként pártpolitikával nem foglalkozó zenekar énekese – aki egyébként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistája” – is tüntetett a lap ellen korábban.

Az Országszerte Átlátszó erről szóló tudósítása szerint a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjat adományozott a pécsi Boja zenekarnak tízéves színvonalas kultúraközvetítő, zenei alkotó tevékenységéért január végén a Magyar Kultúra Napján. Ennek apropóján került volna be a Baranya megyei napilapba egy riport az együttesről.

A politikától mentes, magyar népzenét népszerűsítő Boja tagjai szívesen válaszoltak is a kulturális rovat vezetőjének kérdéseire, le is egyeztették a kész cikket, ám az végül mégsem jelenhetett meg. Ennek pedig a jelek szerint az oka, hogy az együttes tagjai között egy olyan zenész is szerepel, aki vélhetően „feketelistás”.

„A Dunántúli Napló megkereste a Boja zenekart, hogy a díjról és a zenekarról írnának. Megkaptak minden adatot, telefonos interjú után e-mailben egyeztettünk. Elkészült az anyag, március 5-re tűzték ki a megjelenést. Másnap reggel telefonon közölték, hogy nem fog menni, nem jön le a cikk. Indoklásuk szerint „a zenekar frontembere részt vett a DN elleni tüntetésen, trágárul üvöltözött és a szerkesztőség előtti járdára festett. Ugye nem gondoljátok, hogy a magunk ellensége vagyunk?” – mesélték az Országszerte Átlátszónak az együttes tagjai.

(A zenész egyébként cáfolja, hogy trágárkodott volna, lásd cikkünk végén!)

A Boja zenekar tagja 2018-ban tiltakozott egy Horthy Miklóst dicsőítő cikk miatt

Az ominózus eset, pontosabban a járdafestés – amiről a videó is készült – még 2018-ban történt, amikor az összes megyei lapban megjelent egy Horthy Miklóst dicsőítő cikk. Ez ellen tiltakozott több ismert pécsi közéleti szereplő, akik első körben június közepén felfestették a lap szerkesztősége elé az útra, hogy „Vitéz Dunántúli Szégyen és Gyalázat”. Amikor ezt a feliratot eltávolították onnan, újabb és újabb üzenetek kerültek a Dunántúli Napló bejárata elé, amelyek szerint a szégyen nem lemosható – idézte fel az Országszerte Átlátszó.

A lap állítása szerint térfigyelő kamera is rögzítette az eseményeket. Így nyilván – a hely- és személyismerettel rendelkező szerkesztőség – hamar beazonosította a résztvevőket, akiknek a nevét ezek szerint gondosan meg is őrizték.

Most ugyanis, amint kiderült, hogy név szerint kik alkotják a zenekart, és ott felbukkant az akcióban részt vevő passzivista is, törölni kellett a teljes anyagot a megjelenés előtt álló lapból.

Az énekes cáfolja, hogy trágárkodott volna

Martos G. Csongor, a Boja zenekar énekese a Media1-nek jelezte, nem igaz, hogy trágárul ordibálva vett részt a tiltakozáson. Elmondása szerint az eseményen készült élő videó (amelyet a Szabadpécs hírportál közvetített) tanúsága szerint ez egyszerűen nem igaz, az eseményen egyetlen trágár szó nem hangzott el.

Az énekes hangsúlyozta, hogy mivel az érintett újságíró valóban kulturális ügyekkel foglalkozik, és ezért a cikk letiltásában ő nem részes, sőt nem is tudott róla, csak mikor vele is közölték.

A Dunántúli Napló főszerkesztője nem reagált

Az Országszerte Átlátszó megkereste Fülöp Zoltánt, a Dunántúli Napló főszerkesztőjét, hogy kommentálja az eseményeket, miért maradt ki a cikk lapból, honnan tudták, hogy az együttes egyik tagja ott volt a tiltakozó akciókon, és hogy miért mosta össze a szerkesztőség a Boja zenekar pártpolitikától mentes tevékenységét egy másik eseménnyel, de a főszerkesztő nem reagált a kérdésekre a cikk közléséig.

További médiahírek találhatók a Media1 hírportálon!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások