A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook

Hiába az MTI-s cenzúrát igazoló képernyőképek, a Közmédia szerint ők a BBC elvét követik, és külföldi erők támadják

Az egyik feketelistára került személy, a világhírű fiatal svéd klímaaktivista, Greta Thunberg mellett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is reagált a Politico azon hétfői cikkére, mely bemutatta, milyen módszerekkel tart vissza információkat, illetve tilt le embereket a magyar állami médiavállalat, illetve mit kell csinálni kényes témák esetén. Az MTVA az ügy kapcsán különböző hírportálokat kezdett vadul támadni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Politico hétfőn cikket írt arról, hogy szerkesztőségük birtokába került több olyan képernyőfelvétel (screenshot), amelyek a magyar Közmédia munkatársainak szóló néhány, 2019-ben írt e-mailt rögzít. Az internetes médium azt írta, hogy a levelek hitelességét a Közmédia több munkatársával ellenőriztette, és nevük nyilvános megemlítése nélkül ugyan, de megerősítették ezek valódiságát.

A Politico birtokába került elektronikus üzenetek azt az évek óta fennálló gyanút igazolják, hogy a közmédiát és azon belül az MTI-t központilag cenzúrázzák, tartalmait időnként visszatartják. (Néhány ügyről a Media1 is írt már korábban, például ITT és ITT.)

Témalista „fentről”, harctéren elesett anyagok

A Politico írása alapján a szerkesztők megkapják a kényesebb témakörök listáját, melyekről nem számolhatnak be szabadon, a listát „fentről” küldik körbe a szerzőknek. Van olyan téma is, amit még elkezdeni sem lehet előzetes engedély nélkül. A cikk szerint Greta Thunberg svéd klímaaktivista is ebbe a kategóriába tartozik.

Ezt igazolja a Politico szerint, hogy a birtokába jutott, Ráthy Sándor szerkesztő által körbeküldött e-mailben ez állt:

„Mielőtt bárki Greta Thunbergről szóló anyagot készítene, kérje ki a főszerkesztő személyes engedélyét!”

Az e-mailt augusztus 14-én küldték ki, aznap, mikor a svéd klímaaktivista elindult New Yorkba, hogy beszédet mondjon az ENSZ-ben. Az MTI a nemzetközi érdeklődére számot tartó eseményen elhangzott beszédről be sem számolt azután – állítja a Politico.

Egy másik ilyen kiszivárgó e-mailben Végh Sándor külpolitikai szerkesztő azt írta az MTI munkatársainak, hogy ha migrációról, az európai terrorról, Brüsszelről, egyházi témákról vagy szomszédos országok választásairól írnának, ahhoz kérjenek előzetes jóváhagyást a szerkesztőtől.

Bizonyos kényesnek minősített témakörökön el lehet kezdeni dolgozni, de a kész cikkek vázlatát a nemzeti hírügynökség munkatársainak be kellett mutatniuk, hogy jóváhagyhassák. Egy név nélkül nyilatkozó közmédiás szerint a szerzők azt sem tudják, hogy ki szerkeszti elsődlegesen az anyagaikat. A cenzúrázott anyagokra a szerkesztőségben „harctéren elesett” kifejezéssel szoktak utalni.

Letiltott jogvédő szervezetek

A Politico cikke igazolja azokat a tavaly ősszel sajtóba került értesüléseket, amelyekről a Media1 is beszámolt. MTI-s külpolitikai szakértők arról panaszkodtak, hogy egy föléjük helyezett szerkesztő néhány héttel az erről szóló cikk előtt letiltotta az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését.

„Bende Balázs (a köztévé Híradójának külpolitikai rovatvezetője) arról tájékoztatott, hogy nem közölhetjük az Amnesty International és a Human Rights Watch anyagait” – írta Pintér Tamás szerkesztő 2019. november 8-án az egyik napvilágra került e-mailben, egy nappal azután, hogy az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tiltakozást szervezett Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyarországi látogatása ellen.

A Human Rights Watch amerikai emberjogi szervezet egyébként órákkal az e-mail kiküldése előtt publikált egy videót, amelyben bemutatták, hogyan menekülnek emberek a horvát-bosnyák határon, illetve szó volt a menekültkérdés kezeléséről is.

A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Magyarországon részben szabad a sajtó

A Politico cikkében nyilatkozott Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű civil szervezet brüsszeli irodavezetője.

„Ez cenzúra – egyértelműen és egyszerűen. Ez elfogadhatatlan és aggasztó. A közmédia nem a kormány szóvivője; függetlennek és semlegesnek kell lennie!” – jelentette ki Majerczak.

A cikk az anyag végén megemlíti, hogy tavaly a Freedom House Magyarországot csak „részben szabadnak” minősítette.

Közmédia: a BBC szerkesztői és hírszerzési alapelveit követjük, az Azonnali, az Index és a 24.hu fake news oldal!

A Politico cikkére, illetve az azt ismertető hírportálok anyagára reagálva az MTVA sajtóosztálya az alábbi közleményt adta ki az MTI Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül:

„Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek – ezúttal külföldi segítséggel – a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.

Tehát az MTVA érdemben nem tagadta, hogy a Politico által ismertetett, a cenzúra létére utaló levelek valódiak lettek volna. Eközben az MTVA egyszerűen álhír-oldalaknak bélyegez meg három ismert médiumot amiért szemlézték az MTVA számára kínos cikket, valamint kérdéseket küldtek ennek nyomán az MTVA-nak.

Az MTVA egyébként közleményében az M1 február 28-án leadott híradós riportjára utalnak, amelyben a koronavírussal kapcsolatos pánikkeltéssel foglalkozott a csatorna. A tudósításban hangsúlyozták, hogy több portál is pánikkeltően ad hírt a koronavírus-járványról, pedig az még el sem érte Magyarországot, példának az ATV-t, az Indexet, és a Népszavát hozzák fel. Az MTVA szerint tehát az Azonnali, az Index és a 24.hu online portálok emiatt a tudósítás miatt „kicsinyes bosszút” forralva közölték a Politico cikkét, de ennek ellentmond, hogy az Azonnali és 24.hu nem is szerepelt az említett anyagukban.

Greta Thunberg megtiszteltetésnek érzi, hogy a feketelistára került

A Politico cikke egyébként eljutott a világhírű svéd fiatal klímaaktivistához, Greta Thunberghez is, aki Twitter-oldalán reagált is rá. A bejegyzés magyarra fordítva így hangzik:

„Ilyen listáknak nem szabadna létezniük, de ha már vannak, azt hiszem, kitüntetés rajtuk szerepelni. Ez is csak a demokrácia fontosságát erősíti. A sajtószabadság nem képezheti alku tárgyát.”

Frissítés 17:55

Feljelentés lesz az ügyben

Egy mai sajtótájékoztató szerint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a médiahatósághoz és a legfőbb ügyészséghez fordul az ügyben.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook
Szóljon hozzá!