fbpx
A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook

Hiába az MTI-s cenzúrát igazoló képernyőképek, a Közmédia szerint ők a BBC elvét követik, és külföldi erők támadják

Az egyik feketelistára került személy, a világhírű fiatal svéd klímaaktivista, Greta Thunberg mellett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is reagált a Politico azon hétfői cikkére, mely bemutatta, milyen módszerekkel tart vissza információkat, illetve tilt le embereket a magyar állami médiavállalat, illetve mit kell csinálni kényes témák esetén. Az MTVA az ügy kapcsán különböző hírportálokat kezdett vadul támadni.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Politico hétfőn cikket írt arról, hogy szerkesztőségük birtokába került több olyan képernyőfelvétel (screenshot), amelyek a magyar Közmédia munkatársainak szóló néhány, 2019-ben írt e-mailt rögzít. Az internetes médium azt írta, hogy a levelek hitelességét a Közmédia több munkatársával ellenőriztette, és nevük nyilvános megemlítése nélkül ugyan, de megerősítették ezek valódiságát.

A Politico birtokába került elektronikus üzenetek azt az évek óta fennálló gyanút igazolják, hogy a közmédiát és azon belül az MTI-t központilag cenzúrázzák, tartalmait időnként visszatartják. (Néhány ügyről a Media1 is írt már korábban, például ITT és ITT.)

Témalista „fentről”, harctéren elesett anyagok

A Politico írása alapján a szerkesztők megkapják a kényesebb témakörök listáját, melyekről nem számolhatnak be szabadon, a listát „fentről” küldik körbe a szerzőknek. Van olyan téma is, amit még elkezdeni sem lehet előzetes engedély nélkül. A cikk szerint Greta Thunberg svéd klímaaktivista is ebbe a kategóriába tartozik.

Ezt igazolja a Politico szerint, hogy a birtokába jutott, Ráthy Sándor szerkesztő által körbeküldött e-mailben ez állt:

„Mielőtt bárki Greta Thunbergről szóló anyagot készítene, kérje ki a főszerkesztő személyes engedélyét!”

Az e-mailt augusztus 14-én küldték ki, aznap, mikor a svéd klímaaktivista elindult New Yorkba, hogy beszédet mondjon az ENSZ-ben. Az MTI a nemzetközi érdeklődére számot tartó eseményen elhangzott beszédről be sem számolt azután – állítja a Politico.

Egy másik ilyen kiszivárgó e-mailben Végh Sándor külpolitikai szerkesztő azt írta az MTI munkatársainak, hogy ha migrációról, az európai terrorról, Brüsszelről, egyházi témákról vagy szomszédos országok választásairól írnának, ahhoz kérjenek előzetes jóváhagyást a szerkesztőtől.

Bizonyos kényesnek minősített témakörökön el lehet kezdeni dolgozni, de a kész cikkek vázlatát a nemzeti hírügynökség munkatársainak be kellett mutatniuk, hogy jóváhagyhassák. Egy név nélkül nyilatkozó közmédiás szerint a szerzők azt sem tudják, hogy ki szerkeszti elsődlegesen az anyagaikat. A cenzúrázott anyagokra a szerkesztőségben „harctéren elesett” kifejezéssel szoktak utalni.

Letiltott jogvédő szervezetek

A Politico cikke igazolja azokat a tavaly ősszel sajtóba került értesüléseket, amelyekről a Media1 is beszámolt. MTI-s külpolitikai szakértők arról panaszkodtak, hogy egy föléjük helyezett szerkesztő néhány héttel az erről szóló cikk előtt letiltotta az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését.

„Bende Balázs (a köztévé Híradójának külpolitikai rovatvezetője) arról tájékoztatott, hogy nem közölhetjük az Amnesty International és a Human Rights Watch anyagait” – írta Pintér Tamás szerkesztő 2019. november 8-án az egyik napvilágra került e-mailben, egy nappal azután, hogy az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tiltakozást szervezett Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyarországi látogatása ellen.

A Human Rights Watch amerikai emberjogi szervezet egyébként órákkal az e-mail kiküldése előtt publikált egy videót, amelyben bemutatták, hogyan menekülnek emberek a horvát-bosnyák határon, illetve szó volt a menekültkérdés kezeléséről is.

A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1
A közmédia gyártóbázisa Budapesten a Kunigunda útján. Fotó: Ladányi András / Media1

Magyarországon részben szabad a sajtó

A Politico cikkében nyilatkozott Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű civil szervezet brüsszeli irodavezetője.

„Ez cenzúra – egyértelműen és egyszerűen. Ez elfogadhatatlan és aggasztó. A közmédia nem a kormány szóvivője; függetlennek és semlegesnek kell lennie!” – jelentette ki Majerczak.

A cikk az anyag végén megemlíti, hogy tavaly a Freedom House Magyarországot csak „részben szabadnak” minősítette.

Közmédia: a BBC szerkesztői és hírszerzési alapelveit követjük, az Azonnali, az Index és a 24.hu fake news oldal!

A Politico cikkére, illetve az azt ismertető hírportálok anyagára reagálva az MTVA sajtóosztálya az alábbi közleményt adta ki az MTI Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül:

„Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek – ezúttal külföldi segítséggel – a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.

Tehát az MTVA érdemben nem tagadta, hogy a Politico által ismertetett, a cenzúra létére utaló levelek valódiak lettek volna. Eközben az MTVA egyszerűen álhír-oldalaknak bélyegez meg három ismert médiumot amiért szemlézték az MTVA számára kínos cikket, valamint kérdéseket küldtek ennek nyomán az MTVA-nak.

Az MTVA egyébként közleményében az M1 február 28-án leadott híradós riportjára utalnak, amelyben a koronavírussal kapcsolatos pánikkeltéssel foglalkozott a csatorna. A tudósításban hangsúlyozták, hogy több portál is pánikkeltően ad hírt a koronavírus-járványról, pedig az még el sem érte Magyarországot, példának az ATV-t, az Indexet, és a Népszavát hozzák fel. Az MTVA szerint tehát az Azonnali, az Index és a 24.hu online portálok emiatt a tudósítás miatt „kicsinyes bosszút” forralva közölték a Politico cikkét, de ennek ellentmond, hogy az Azonnali és 24.hu nem is szerepelt az említett anyagukban.

Greta Thunberg megtiszteltetésnek érzi, hogy a feketelistára került

A Politico cikke egyébként eljutott a világhírű svéd fiatal klímaaktivistához, Greta Thunberghez is, aki Twitter-oldalán reagált is rá. A bejegyzés magyarra fordítva így hangzik:

„Ilyen listáknak nem szabadna létezniük, de ha már vannak, azt hiszem, kitüntetés rajtuk szerepelni. Ez is csak a demokrácia fontosságát erősíti. A sajtószabadság nem képezheti alku tárgyát.”

Frissítés 17:55

Feljelentés lesz az ügyben

Egy mai sajtótájékoztató szerint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a médiahatósághoz és a legfőbb ügyészséghez fordul az ügyben.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: A DK akciója az MTI előtt, cenzorok táblával, 2019. február 16-án. Fotó: DK Facebook
Szóljon hozzá!