fbpx
Kunhalmi Ágnes, MSZP-s politikus sajtótájékoztatója

Feljelentik a Közmédiát a cenzúragyanús hírszerkesztési gyakorlat miatt

Az MSZP a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez, valamint a legfőbb ügyészhez fordult a Politico cikkében hétfőn feltárt cenzúragyanús ügyek miatt. A Polt Péternek írott levelet egyúttal feljelentésnek is tartja a levelet író politikus.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ahogyan arról a Media1 is beszámolt, a Politico olyan e-maileket tartalmazó képernyőképek (screenshotok) birtokába jutott, amelyek a lap szerint igazolják, hogy a közmédiánál bizonyos témák és személyek tiltólistán vannak, többek között az MTI-nél nem dolgozhatnak fel bizonyos témákat, illetve különböző előzetes engedélyekhez kötik azokat. A Politico cikke szerint például uniós témákról, zöld ügyekről vagy éppen Greta Thunberg klímaaktivista megjelenéseiről szóló tudósítások megjelenését korlátozták az állami médiavállalatnál, illetve előzetes engedélyhez kötötték, amit különböző e-mailek igazolnak.

Az ügy legfrissebb folyománya, hogy mint az a mai, Facebookon is közvetített sajtótájékoztatón is elhangzott, Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke a pártja, az MSZP nevében Karas Monikához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökéhez, valamint Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult és eljárást szorgalmazott szerdán arra hivatkozva, hogy a Közmédia nem szakmai, hanem politikai szempontok alapján szerkeszti híreit.

Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón – amiről egyébként az MTI is beszámolt – kijelentette, hogy a Médiatanácsnak eljárást kellene indítania annak kiderítése érdekében, hogy korlátozzák-e a közszolgálati médiában a szerkesztői szabadságot, illetve kik és milyen mértékben teszik azt. Kunhalmi ezért megkérdezi Karas Monikától, az NMHH elnökétől, indult-e korábban eljárás annak kivizsgálására, hogy mennyire áll külső kontroll és befolyás alatt a közszolgálati média hírszerkesztési tevékenysége, illetve a napvilágot látott új információk alapján indul-e vizsgálat.

A szocialista politikus rákérdez arra is, hogy milyen következményekkel járhat az, ha bebizonyosodik, hogy illetéktelenek gyakorolnak kontrollt a közszolgálati média felett, és tenne-e ebben az esetben feljelentést az NMHH elnöke.

Az MSZP-s politikus Polt Péter legfőbb ügyésztől írásbeli kérdésben azt kérdezi, megvalósulhatott-e a hivatali visszaélés bűntette, ha a közszolgálati média szervezetén kívüli emberek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztésre. Kunhalmi szerint, ha a Politico cikke valóságon nyugszik, akkor akár hivatali visszaélés is történhetett.

Kunhalmi hozzátette, hogy a legfőbb ügyésznek küldött levelét egyúttal feljelentésnek is tekinti.

Az ügy előzményeiről, az MTVA a cikkel kapcsolatos reakciójáról és Greta Thunberg twitteres bejegyzéséről ITT olvashatók előzmények.

További médiahírek találhatók a Media1 hírportálon!

Borító: Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatója. Fotó: Facebook Live
Szóljon hozzá!