fbpx
mti, magyar távirati iroda

Az MTI egy fideszes EP-képviselő volt asszisztensével váltja le brüsszeli tudósítóját

A tavaly még kitüntetett Bajnok Artúr brüsszeli tudósító helyére kerülő Andits Eszternek újságírói tapasztalata nincsen, viszont ő volt az egyik fideszes európai parlamenti képviselő asszisztense.

A tavaly Junior Prima díjjal jutalmazott Bajnok Artúr brüsszeli MTI-tudósítót váltó Andits Eszter eddig az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense volt, sosem foglalkozott újságírással – írja a Népszava. A nemzeti hírügynökség brüsszeli tudósítói posztján egyébként Bajnok Artúr rövid idő alatt már a harmadik ember volt. Három éve például a 35 éves MTI-s múlttal rendelkező Kárpáti Jánost hívták haza és bocsátották el.

Andits Eszter leendő új tudósító 2010-ben egyébként a kormány által sokat támadott CEU-n szerzett mesterfokú diplomát összehasonlító történelemből, saját LinkedIn-oldala szerint sok helyen tanult, egyebek közt nemzetközi, illetve európai kommunikációs képzésekben is részt vett, korábbi munkahelyein, például az Emberi Erőforrások Minisztériumában nemzetközi kapcsolattartással foglalkozott. Andits Eszter a Népszava szerint újságíróként még nem dolgozott, a LinkedIn-oldalán sem látszik ilyen munka, az viszont kiderül róla, hogy ő volt az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense.

Tabutémák az MTI-nél

A Népszava információi szerint tavasztól a külpolitikai szerkesztők nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel. Egy föléjük helyezett szerkesztő néhány hete letiltotta az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését. A lap úgy tudja, hogy a magyar kormánytagok nevét tartalmazó anyagok is órákig várnak, feltehetőleg külső jóváhagyásra. Egyes cikkek egyáltalán nem érkeznek vissza, mások már eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek.

De nemcsak az ilyen jellegű anyagoknak hosszú az átfutási idejük: az utóbbi hetekben például az amerikai Rágalmazásellenes Liga felmérését sem találták említésre méltónak, miszerint Európában, különösen Lengyelországban, Ukrajnában és Magyarországon erősödik az antiszemitizmus. A menekült gyermekek bebörtönzését bíráló ENSZ jelentésről sem nagyon olvashattunk az MTI anyagai között a lap szerint.

Nem a külpolitikai területet érinti, de az MTI-nél lévő cenzúrára jellemző, hogy mint arról a Media1 korábban beszámolt, az MTI-nél márciusban, a Szabad Sajtó Napján az is előfordult, hogy még a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleményét (MÚOSZ) sem engedte ki.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások