mti, magyar távirati iroda

Az MTI egy fideszes EP-képviselő volt asszisztensével váltja le brüsszeli tudósítóját

A tavaly még kitüntetett Bajnok Artúr brüsszeli tudósító helyére kerülő Andits Eszternek újságírói tapasztalata nincsen, viszont ő volt az egyik fideszes európai parlamenti képviselő asszisztense.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A tavaly Junior Prima díjjal jutalmazott Bajnok Artúr brüsszeli MTI-tudósítót váltó Andits Eszter eddig az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense volt, sosem foglalkozott újságírással – írja a Népszava. A nemzeti hírügynökség brüsszeli tudósítói posztján egyébként Bajnok Artúr rövid idő alatt már a harmadik ember volt. Három éve például a 35 éves MTI-s múlttal rendelkező Kárpáti Jánost hívták haza és bocsátották el.

Andits Eszter leendő új tudósító 2010-ben egyébként a kormány által sokat támadott CEU-n szerzett mesterfokú diplomát összehasonlító történelemből, saját LinkedIn-oldala szerint sok helyen tanult, egyebek közt nemzetközi, illetve európai kommunikációs képzésekben is részt vett, korábbi munkahelyein, például az Emberi Erőforrások Minisztériumában nemzetközi kapcsolattartással foglalkozott. Andits Eszter a Népszava szerint újságíróként még nem dolgozott, a LinkedIn-oldalán sem látszik ilyen munka, az viszont kiderül róla, hogy ő volt az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense.

Tabutémák az MTI-nél

A Népszava információi szerint tavasztól a külpolitikai szerkesztők nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel. Egy föléjük helyezett szerkesztő néhány hete letiltotta az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését. A lap úgy tudja, hogy a magyar kormánytagok nevét tartalmazó anyagok is órákig várnak, feltehetőleg külső jóváhagyásra. Egyes cikkek egyáltalán nem érkeznek vissza, mások már eleve a hivatalos reakcióval kezdődnek.

De nemcsak az ilyen jellegű anyagoknak hosszú az átfutási idejük: az utóbbi hetekben például az amerikai Rágalmazásellenes Liga felmérését sem találták említésre méltónak, miszerint Európában, különösen Lengyelországban, Ukrajnában és Magyarországon erősödik az antiszemitizmus. A menekült gyermekek bebörtönzését bíráló ENSZ jelentésről sem nagyon olvashattunk az MTI anyagai között a lap szerint.

Nem a külpolitikai területet érinti, de az MTI-nél lévő cenzúrára jellemző, hogy mint arról a Media1 korábban beszámolt, az MTI-nél márciusban, a Szabad Sajtó Napján az is előfordult, hogy még a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleményét (MÚOSZ) sem engedte ki.

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti