Az RTL Klub Való Világ 4. c. reality logója

A Médiatanács negyedszerre próbálja megbüntetni az RTL Klubot a Való Világ 4 miatt

A Médiatanács most épp 12 millió forintra büntetné az RTL Klub médiaszolgáltatóját a VV 2011-ben sugárzott szériája miatt, holott eredetileg még 144 millió forint volt a kiszabott bírság összege. Az ügy már többször megjárta a bíróságokat, mert a grémium mindig jogsértő határozatokat adott ki. A Médiatanács e heti ülésén egyébként újra zöld lámpát kapcsolt a fideszes vezetésű Székesfehérvár helyi rádiójának, de csak ideiglenesen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Új eljárásban, közel 12 millió forintra bírságolta az RTL Klub szolgáltatóját, az RTL Magyarországot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén, mert a csatorna alacsonyabb korhatári kategóriába sorolta és emiatt rossz idősávban tette közzé a Való Világ 4-et és annak előzeteseit még 2011-ben, közölte az NMHH Kommunikációs igazgatósága ma, 2020. február 26-án, szerdán.

Az RTL Magyarországra kirótt büntetést a Médiatanács azzal indokolta, hogy 2011 januárjában – azaz több mint 9 kilenc évvel ezelőtt (!) – a ValóVilág 4 és a hozzá kapcsolódó Neked Való című műsorokat 13 alkalommal, ezek előzeteseit pedig 82 esetben rossz időpontban és helytelen korhatári besorolással tette közzé.

A VV4 és a Neked Való című műsorok az NMHH Médiatanács szerint kizárólag 16-os karikával kerülhettek volna adásba, és azokat, valamint előzeteseiket csak este 21 és hajnali 5 óra között lehetett volna sugározni, mivel a bennük megjelenő, szexualitásra utaló képsorok kedvezőtlenül befolyásolhatták a 16 éven aluli korosztályok személyiségfejlődését.

A VV4 adásának egyik részlete
A VV4 adásának egyik részlete 2011-ből

Az új eljárás lefolytatására azért volt szükség, mert a korábbi döntés bírósági felülvizsgálata során a bíróság kimondta, hogy a jogsértések száma nem egyezik azzal, amit a Médiatanács megállapított. Magyarán a Médiatanács korábbi közigazgatási határozatai jogsértők voltak.

Eredetileg még 144 millió Ft volt a bírság, többször is jogsértő határozatot hozott a Médiatanács

Azt a médiahatóság mostani közleménye már elfelejtette megemlíteni, de mi azért emlékezünk rá, hogy már legalább háromszor próbálkozott bírságolni az RTL-t a Médiatanács a VV4 2011-es, 4-es szériája ügyében, de eddig még sosem sikerült jogszerű határozatot kiadni, az RTL és a Médiatanács ezért a VV4 miatt évek óta bíróságra jár.

A Médiatanács eredetileg még 144 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re évekkel ezelőtt, és eredetileg nem is csak a korhatári besorolással és az időponttal volt problémája, hanem azzal is, hogy a VV4-ben szereplő Olivérnek kivehető volt az üdítőitalának márkajelzése, így a Médiatanács korábban még burkolt reklámozás miatt is büntetést szabott ki az RTL-re.

Hogy a mostani, 12 millió forintos bírságot már elfogadja-e az RTL, vagy újra bíróságon folytatódik az ügy, arról megkeressük az RTL-t, és ha válaszolnak, cikkünk frissítésével beszámolunk. (Frissítés: az RTL-től azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak nyilatkozni a téma kapcsán.)

Ideiglenes engedély a Vörösmarty Rádiónak

A Médiatanács e heti ülésén egyébként 30  napra szóló ideiglenes hatósági szerződés megkötéséről döntött a testület a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.-vel, így a helyi vételkörzetű Székesfehérvár 99,2 MHz-es frekvencián, kereskedelmi jelleggel március 25. és április 23. között is hallható majd a Vörösmarty Rádió adása. A frekvencia új, közösségi jellegű használatra kiírt pályázati eljárása január közepén kezdődött meg, de még nem történt érdemi előrelépés az ügyben.

A székesfehérvári Vörösmarty Rádió frekvenciáján most nem szól semmi
A Vörösmarty Rádió frekvenciáján egy ideig nem szólt semmi

A Médiatanács korábban több mint egy hétre elnémította a rádiót, illetve nem hosszabbította meg a Vörösmarty Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát, ami többeket meglepett, mivel Székesfehérváron fideszes vezetés van és a Médiatanácsban is kizárólag fideszes kötődésű személyek ülnek. A Médiatanács pár nappal később azonban engedélyt adott a rádiónak, hogy ideiglenes frekvenciaengedéllyel visszatérhessen az éterbe. Az ideiglenes jogosultságért a folyamatban lévő pályázati eljárás végéig tud folyamodni a médiaszolgáltató a 30 napos engedélyek lejártát megelőzően.

Frissítés 2020.02.27

A Media1 időközben kiderítette, hogy a Médiatanács e heti ülésén egy másik, az ideiglenes jogosultsághoz képest jelentősebb döntést is hozott a Vörösmarty Rádióról. Mégpedig azt, hogy a tulajdonos kft.-t kizárja a Székesfehérvár 99,2 MHz rádiós pályázatból formai hibákra hivatkozva, és mivel egyedül pályázott a cég, így az egész pályázati eljárás eredménytelen lett. A döntést az NMHH elhallgatta, de a Vörösmarty Rádió vezetője megerősítette a Media1 érdeklődésére.

További médiahírek találhatók a Media1 hírportálon.

Szóljon hozzá!