index.hu

Folytatódik a büntetőeljárás az Index egyszer már felmentett újságírója ellen

Hiába mondta ki elsőfokon a bíróság, hogy az újságíró nem követett el bűncselekményt, az ügyészség sikeresen fellebbezett, hogy folytatódhasson a Dezső András elleni eljárás. Az újságíró korábban megírta, hogy a közmédia egy elítélt svéd nőt szólaltatott meg.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Dezső András, az Index újságírója Facebook oldalán írt arról csütörtökön, hogy egy sajtóközlemény alapján kellett azzal szembesülnie, hogy a Fővárosi Főügyészség sikeresen megfellebbezte a II. és III. Kerületi Bíróság tavaly augusztusi elsőfokú végzését, mellyel megszüntette a Dezső András elleni büntetőeljárást. A Fővárosi Törvényszék a bíróságot új eljárásra kötelezte.

Az ügy előzménye, hogy a II. és III. kerületi ügyészség vádat emelt Dezső András ellen, mondván, különleges személyes adattal való visszaélés vétségét követte el az újságíró, amikor arról számolt be 2018-ban megjelent cikkében, hogy a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért Magyarországra visszamenekülő magyar nőt, Natalie Contessa af Sandeberget Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért elítélték.

Az újságíró az eljárás során azt állította, hogy a nőről közölt adatokat egy nyilvános online oldalról szedte, így szerinte nem élt vissza különleges adattal.

Az ügyészség egy év próbára bocsátást javasolt az újságíró ellen, az ügyben eljáró bíró pedig tárgyalás nélkül megrovásban részesítette Dezső Andrást. Az újságíró azonban ragaszkodott hozzá, hogy ügyéről tárgyaláson döntsenek, így a fellebbezett és az ügye egy másik bírósághoz került. Ezután született az a bírósági végzés, mely szerint Dezső András nem követett el bűncselekményt. Az indokolásban a bíró utalt a strasbourgi emberi jogi bíróság egy korábbi döntésére és az adatvédelmi hatóság álláspontjára is. A bíró szerint Dezső fogalmilag sem követhetett el bűncselekményt, mert tette nem veszélyes a társadalomra, cikkében ugyanis egy, a közvéleményt fokozottan érdeklő bűncselekmény terheltjét nevezte meg, és mivel a nő elleni svédországi büntetőeljárás már nem a korai szakaszban tart, újságíróként csak a dolgát végezte, amikor az ügyről beszámolt.

Az ügyben ezután következett a mostani friss fordulat, hogy miután az ügyészség sikerrel fellebbezett,

a Fővárosi Törvényszék az eljárást megszüntető végzést hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint eljárásjogi hiba miatt indokolt ez, mivel a bíróságnak előkészítő ülést kellett volna tartania.

Az újságíró egyébként a fejlemények kapcsán Facebook-oldalán felidézte, hogy csütörtökön délután a következő, az Indexben lezajlott párbeszédből értesült a sikeres fellebbezésről az ügyében:

„- Jött a fővárosi főügyészségtől egy közlemény. Ez nem a te ügyed?
– Fogalmam sincs.
– Hány éves vagy?
– 43.
– Akkor ez a te ügyed.”

A Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész nevével ellátott közleményben az állt, hogy „az ügyészség eredményesen fellebbezett a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatti eljárás megszüntetése ellen”.

Az ügyészség egyébként a közmédia által megszólaltatott, elítélt svéd nő feljelentése nyomán indított nyomozást majd emelt vádat Dezső András ellen. Az újságíró kriminalizációjával kapcsolatos későbbi esetleges újabb fejleményekre még visszatérünk.

Egyébként arról az egyik index újságíróról van szó, akinek a képmását jogosulatlanul tavaly novemberben antiszemita környezetben plakátolták ki Budapesten.

Szóljon hozzá!