fbpx
A Rádió 1 honlapja

Megbüntették a Rádió 1-et Balázsék miatt, frekvenciát kapott a Karc FM – ez történt a Médiatanács ülésén

A grémium a HírTV Kocsis-Cake Olivió származásával is foglalkozó Sajtóklub adását is megvizsgálta, de azt rendben találta. A Médiatanács elindította a kecskeméti, a siklósi és a szigetvári rádiós pályázatokat.

Egy hét kihagyás után ezen a héten újból ülésezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület a sajtónak kiadott összefoglalója alapján a grémium 350 ezer forintra megbüntette a Rádió 1 szolgáltatóját, az épp tulajdonosváltás alatt álló, Mészáros Lőrinc közelébe kerülő Radio Plus Kft.-t egy korábbi jogsértés miatt.

Kedvezőnek tűnt a tanár elleni bosszú

A médiaszolgáltató azért kapott büntetést, mivel a hatóság panaszbejelentés alapján eljárva megállapította, hogy a Balázsék című, 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban egy augusztusi reggelen egy hallgatói levelet beolvasva úgy beszélgettek egy tanár elleni, egykori ízléstelen bosszúállásról, hogy azt kedvező színben tüntették fel, és azt a műsorvezetők nem ellenpontozták, nem fogalmaztak meg ellentétes véleményt.

A 12 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszámok kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetnek adásba, 16-os korhatár-jelzéssel, tette hozzá az NMHH közleménye.

Nem jogsértő, hogy Huth Gergely a Sajtóklubban megkérdőjelezte egy országgyűlési képviselő származását

A Médiatanács megvizsgálta azt az állampolgári bejelentést is, amelyet a HírTv-n futó Sajtóklub 2019. november 25-i adása miatt tettek, amelyben a műsorvezetők Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselőről, a Párbeszéd elnökségi tagjáról beszélgettek.

A testület megállapítása szerint a műsorszám elsősorban nem a politikus származásával, hanem közszereplőként tett nyilatkozatával kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot, amely egyéni érzékenységet sérthetett ugyan, de arra az NMHH szerint nem volt alkalmas, hogy az emberi méltóság alapjogát sértse, ezért a testület nem indít eljárást az ügyben. A hivatal azt is megvizsgálta, hogy megjelent-e olyan vélemény a műsorban, amely gyűlöletkeltésre alkalmas vagy kirekesztésre buzdít, de azt állapította meg, hogy ilyen hatást, értelmezést a műsor nem válthatott ki.

A 444 az adásról szóló tavaly novemberi cikke szerint Huth Gergely, a Pestisrácok műsorvezetője azt mondta:

„itt a bizonyíték arra, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar”.

Bayer Zsolt jobboldali publicista és műsorvezető azzal viccelődött, hogy a Cake nevet úgy ejtette, mint az angol sütemény szót, illetve azt mondta, a politikus egyik nyilvánosan elhangzó ötlete körülbelül olyan, mint amikor egy mesében „a rókával egyeztetnének a nyúlgyerekek abból az alkalomból, hogy a mamájukat elfogyasztották”.

Figyelmeztetés a Mozi+ szolgáltatójának

A román társhatóság a médiahatóság által továbbított bejelentés alapján figyelmeztette a jogilag alá tartozó Mozi+ szolgáltatóját (a csatorna a TV2 Média Csoport portfóliójába tartozik).

A figyelmeztetés oka, hogy a médiaszolgáltató a Logan – Farkas című filmet nem megfelelő korhatár-besorolással és nem jó időpontban sugározta októberben: este hétkor adta a filmet, pedig a hatóság szerint 16-os karikával, kizárólag 21 órától kerülhetett volna műsorba.

Három városban indul rádiós pályázat

A grémium ezenkívül véglegesítette és honlapján pénteken közzétette a Siklós 88,6 MHz és a Szigetvár 98,9 MHz helyi, valamint a Kecskemét 97,7 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra. Az ajánlatokat március 5-én, március 6-án, illetve március 11-én lehet majd benyújtani. (A  siklósi rádiós pályázat ITT, a szigetvári pályázat ITT, a kecskeméti ITT található.)

A Karc FM nyerte a kaposvári frekvenciát

A testület döntése szerint a Kaposvár 97,5 MHz helyi frekvencia közösségi használatára kiírt pályázati eljárás nyertese a KESMA érdekeltségébe tartozó Karc FM Média Kft., vételkörzet-bővítéssel közvetítve budapesti, székesfehérvári, tatabányai, dunaújvárosi, balatonfüredi és győri Karc FM jogosultságok adásait.

A frekvencián 2020. március 20-ig még a Lánchíd Rádió Kft. Karc FM Pécs műsora hallható.

Hiánypótlás Körmenden

A Körmend 99,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat alaki vizsgálatában a Médiatanács hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázó Rádió 8 Körmend Kft.-t.

rádió, mikrofon, stúdió
Fotó: Alexey Ruban, Unsplash

Részletfizetési kedvezmény a Retro Rádiónak

A grémium engedélyezte az országos Retro Rádiót működtető, KESMA-érdekeltségű Hold Reklám Kft.-nek, hogy – a szolgáltató kérelmére – esedékes médiaszolgáltatási díját részletfizetésben teljesítse.

A Médiatanács jelezte: olyan médiaszolgáltatók részesülhetnek részletfizetési kedvezményben, amelyek fizetési készsége és képessége megalapozott, és még nem részesültek korábban olyan részletfizetési kedvezményben, amelynek ne tettek volna eleget.

További rádiós hírek, cikkek találhatók a Media1-en. Rádiós témákkal foglalkozik a Media1 rádióműsor következő, február 3-i adása is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások