fbpx
Székesfehérvári Vörösmarty Rádió

Lekapcsolják a Vörösmarty Rádió adását, de a médiaszolgáltató reméli, ideiglenes engedéllyel hamarosan visszatérhet

Csütörtökön lejár a fideszes vezetésű székesfehérvári önkormányzat helyi rádiójának médiaszolgáltatási jogosultsága, azt ugyanis nem hosszabbította meg a Médiatanács. A Vörösmarty Rádiót működtető Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezetője azonban ma azt nyilatkozta a Media1-nek, várhatóan nem sokáig lesz néma a 99,2 MHz-en a holnaptól mindenképp több mint egyhetes szünetre kényszerülő rádió.

Mint arról a Media1 már tavaly szeptemberben beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptemberi ülésén úgy határozott, nem hosszabbítja meg a budapesti Civil Rádió és a székesfehérvári Vörösmarty Rádió lejáró, hét éves médiaszolgáltatási jogosultságát. A kizárólag Fidesz-közeli cimborákból álló, Karas Monika vezette testület arra hivatkozott, hogy az érintett rádiók többször is jogsértést követtek el az elmúlt hét esztendőben, a Médiatörvény pedig ilyen esetben kizárja a hosszabbítás lehetőségét. A Civil Rádió bíróságon támadta meg a döntést, de mivel ítélet még nincs, a rádió tavaly december 22-én már kénytelen volt beszüntetni a sugárzást a Budapest FM 98,0 MHz-en, és mivel az NMHH nem írt ki pályázatot a frekvencia hasznosítására, azóta is csak interneten és mobilapplikációval fogható a Civil Rádió.

Ami a Vörösmarty Rádiót illeti, a fehérvári helyi rádió médiaszolgáltatási jogosultsága holnap, január 30-án, csütörtökön jár le a Székesfehérvár FM 99,2 MHz-en. A Vörösmarty Rádió ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságért folyamodott a Médiatanácshoz, miután a testület közzétette a frekvenciára vonatkozó rádiós pályázatot. Az ideiglenes engedély sajátossága, hogy a rádió csak addig használhatja, amíg a frekvenciapályázat le nem zárul, illetve folyamatosan (30 naponként) hosszabbíttatni kell az engedélyt. A testület azonban még mindig nem döntött a kérelemről.

A Médiatanács egyelőre nem döntött az ideiglenes frekvenciáról

A Media1 információi szerint a Médiatanács Karas Monika elnök hivatalos külföldi útja miatt a múlt héten egyáltalán nem ülésezett, ezen a héten pedig a testület napirendjére sem vette az ideiglenes médiaszolgáltatásra vonatkozó kérelmet, így az amúgy fideszes vezetésű Székesfehérvári Önkormányzat vagyonkezelő cégéhez tartozó Fehérvár Médiacentrum Kft. tulajdonában lévő székesfehérvári rádió január 30-án, a frekvenciajogosultsága lejártával kénytelen lesz vételkörzetében, a Fejér megyei megyeszékhelyen lekapcsolni az adást.

A Media1 megkereste az NMHH-t, ahol a kommunikációs igazgatóságon elismerték, hogy a múlt héten Karas Monika külföldi útja miatt nem ülésezett a testület. Az ideiglenes frekvenciajogosultságra vonatkozó kérelemre vonatkozó kérdésünk kapcsán azonban azt közölték: folyamatban lévő ügyről nem kívánnak nyilatkozni. Mivel az NMHH folyamatban lévő eljárást említett, a hatóság ezzel közvetetten elismerte, hogy még nem zárult le az ideiglenes frekvenciára vonatkozó engedélyeztetés.

A Vörösmarty Rádió reménykedik, hogy csak 9 napig lesz néma

Közlékenyebb volt a hatósághoz képest Hagymásy András, a Vörösmarty Rádió mellett egyébként a Fehérvár TV-t is működtető Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezetője, aki érdeklődésünkre ma, szerdán telefonon megerősítette, hogy a Vörösmarty Rádió engedélye holnap, január 30-án lejár. Szavai alapján január 30-át követően ugyan néhány napon a 99,2 MHz frekvencián nem szól majd az adás, a rádió adásszünetre kényszerül, de a rádió vezetése reméli, hogy

az ideiglenes frekvenciaengedélyre vonatkozó kérelmet hamarosan, várhatóan a jövő heti ülésén a Médiatanács elbírálja. Ha a testület kedvező döntést hoz, amiben persze nagyon bíznak Fehérváron, akkor körülbelül 9 nappal a lekapcsolás után, februártól 10-től mégis folytatódhat a Vörösmarty Rádió működése, igaz, egyelőre csak ideiglenes, 30 naponta újbóli meghosszabbítást igénylő frekvencián.

A Vörösmarty Rádió vezetése eközben gőzerővel készíti az NMHH által a 99,2 MHz-re kiírt frekvenciapályázatra a pályázati ajánlati anyagokat, hogy be tudják azt adni február közepén, a pályázati kiírás szerinti határidőben. A Vörösmarty Rádió tehát megpróbálja visszaszerezni a frekvenciáját.

1956 után volt már néma a Vörösmarty Rádió

A Vörösmarty Rádió egyébként 1999 óta működik folyamatosan, tavaly szeptemberben ünnepelték a 25 éves évfordulót, de a rádió története az előzményekkel együtt valójában egészen 1956-ig nyúlik vissza. A rádió azért ünnepelhette tavaly „csupán” a 25. születésnapját, mert az 1956-os forradalom és szabadságharc során betöltött fontos szerepét követően hosszú éveken át néma volt.

Frissítés 2020.01.31.

Videó örökítette meg a lekapcsolást

Videó is megörökítette a pillanatot, ahogyan elnémult január 30-ról január 31-re virradó éjszaka a Vörösmarty Rádió. A rádió üzemeltetője azonban, mint azt megírtuk, reménykedik, hogy a kényszerszünet nem tart sokáig.

További rádiós hírek és cikkek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A székesfehérvári Vörösmarty Rádió stúdiója és stábja. Forrás: szekesfehervar.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások