Székesfehérvári Vörösmarty Rádió

Lekapcsolják a Vörösmarty Rádió adását, de a médiaszolgáltató reméli, ideiglenes engedéllyel hamarosan visszatérhet

Csütörtökön lejár a fideszes vezetésű székesfehérvári önkormányzat helyi rádiójának médiaszolgáltatási jogosultsága, azt ugyanis nem hosszabbította meg a Médiatanács. A Vörösmarty Rádiót működtető Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezetője azonban ma azt nyilatkozta a Media1-nek, várhatóan nem sokáig lesz néma a 99,2 MHz-en a holnaptól mindenképp több mint egyhetes szünetre kényszerülő rádió.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a Media1 már tavaly szeptemberben beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptemberi ülésén úgy határozott, nem hosszabbítja meg a budapesti Civil Rádió és a székesfehérvári Vörösmarty Rádió lejáró, hét éves médiaszolgáltatási jogosultságát. A kizárólag Fidesz-közeli cimborákból álló, Karas Monika vezette testület arra hivatkozott, hogy az érintett rádiók többször is jogsértést követtek el az elmúlt hét esztendőben, a Médiatörvény pedig ilyen esetben kizárja a hosszabbítás lehetőségét. A Civil Rádió bíróságon támadta meg a döntést, de mivel ítélet még nincs, a rádió tavaly december 22-én már kénytelen volt beszüntetni a sugárzást a Budapest FM 98,0 MHz-en, és mivel az NMHH nem írt ki pályázatot a frekvencia hasznosítására, azóta is csak interneten és mobilapplikációval fogható a Civil Rádió.

Ami a Vörösmarty Rádiót illeti, a fehérvári helyi rádió médiaszolgáltatási jogosultsága holnap, január 30-án, csütörtökön jár le a Székesfehérvár FM 99,2 MHz-en. A Vörösmarty Rádió ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságért folyamodott a Médiatanácshoz, miután a testület közzétette a frekvenciára vonatkozó rádiós pályázatot. Az ideiglenes engedély sajátossága, hogy a rádió csak addig használhatja, amíg a frekvenciapályázat le nem zárul, illetve folyamatosan (30 naponként) hosszabbíttatni kell az engedélyt. A testület azonban még mindig nem döntött a kérelemről.

A Médiatanács egyelőre nem döntött az ideiglenes frekvenciáról

A Media1 információi szerint a Médiatanács Karas Monika elnök hivatalos külföldi útja miatt a múlt héten egyáltalán nem ülésezett, ezen a héten pedig a testület napirendjére sem vette az ideiglenes médiaszolgáltatásra vonatkozó kérelmet, így az amúgy fideszes vezetésű Székesfehérvári Önkormányzat vagyonkezelő cégéhez tartozó Fehérvár Médiacentrum Kft. tulajdonában lévő székesfehérvári rádió január 30-án, a frekvenciajogosultsága lejártával kénytelen lesz vételkörzetében, a Fejér megyei megyeszékhelyen lekapcsolni az adást.

A Media1 megkereste az NMHH-t, ahol a kommunikációs igazgatóságon elismerték, hogy a múlt héten Karas Monika külföldi útja miatt nem ülésezett a testület. Az ideiglenes frekvenciajogosultságra vonatkozó kérelemre vonatkozó kérdésünk kapcsán azonban azt közölték: folyamatban lévő ügyről nem kívánnak nyilatkozni. Mivel az NMHH folyamatban lévő eljárást említett, a hatóság ezzel közvetetten elismerte, hogy még nem zárult le az ideiglenes frekvenciára vonatkozó engedélyeztetés.

A Vörösmarty Rádió reménykedik, hogy csak 9 napig lesz néma

Közlékenyebb volt a hatósághoz képest Hagymásy András, a Vörösmarty Rádió mellett egyébként a Fehérvár TV-t is működtető Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezetője, aki érdeklődésünkre ma, szerdán telefonon megerősítette, hogy a Vörösmarty Rádió engedélye holnap, január 30-án lejár. Szavai alapján január 30-át követően ugyan néhány napon a 99,2 MHz frekvencián nem szól majd az adás, a rádió adásszünetre kényszerül, de a rádió vezetése reméli, hogy

az ideiglenes frekvenciaengedélyre vonatkozó kérelmet hamarosan, várhatóan a jövő heti ülésén a Médiatanács elbírálja. Ha a testület kedvező döntést hoz, amiben persze nagyon bíznak Fehérváron, akkor körülbelül 9 nappal a lekapcsolás után, februártól 10-től mégis folytatódhat a Vörösmarty Rádió működése, igaz, egyelőre csak ideiglenes, 30 naponta újbóli meghosszabbítást igénylő frekvencián.

A Vörösmarty Rádió vezetése eközben gőzerővel készíti az NMHH által a 99,2 MHz-re kiírt frekvenciapályázatra a pályázati ajánlati anyagokat, hogy be tudják azt adni február közepén, a pályázati kiírás szerinti határidőben. A Vörösmarty Rádió tehát megpróbálja visszaszerezni a frekvenciáját.

1956 után volt már néma a Vörösmarty Rádió

A Vörösmarty Rádió egyébként 1999 óta működik folyamatosan, tavaly szeptemberben ünnepelték a 25 éves évfordulót, de a rádió története az előzményekkel együtt valójában egészen 1956-ig nyúlik vissza. A rádió azért ünnepelhette tavaly „csupán” a 25. születésnapját, mert az 1956-os forradalom és szabadságharc során betöltött fontos szerepét követően hosszú éveken át néma volt.

Frissítés 2020.01.31.

Videó örökítette meg a lekapcsolást

Videó is megörökítette a pillanatot, ahogyan elnémult január 30-ról január 31-re virradó éjszaka a Vörösmarty Rádió. A rádió üzemeltetője azonban, mint azt megírtuk, reménykedik, hogy a kényszerszünet nem tart sokáig.

További rádiós hírek és cikkek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A székesfehérvári Vörösmarty Rádió stúdiója és stábja. Forrás: szekesfehervar.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!