fbpx
Székesfehérvári Vörösmarty Rádió

Huszonöt éves a Vörösmarty Rádió

A fehérvári tanrádióból számos, később országosan is ismertté vált személyiség került ki. A rádió története valójában az 1956-os évekre nyúlik vissza.

A feol.hu ünnepi beszámolójából megtudhatjuk, hogy először 1956-ban szólalt meg a Vörösmarty Rádió elődje, de akkor csak rövid időre, mert a szovjet és ávós lövedékek belefojtották a szót. A forradalom alatt viszont az egyik legfontosabb információs fórumként működött az Új Fehérvár újság mellett. A rádió akkori munkatársainak jelentős részét meghurcolták, a szocialista népbíróságok és pribékek vegzálását kellett elviselniük.

A 38 év hallgatás miatt nem lehetett a forradalmi rádió jogutódjának nevezni az 1994-ben, a Kodolányi János Főiskola (ma: Egyetem) által elindított Vörösmarty Rádiót. Közszolgálati és oktató rádióként kezdte működését, ahol a műsorokat a szakemberek által irányított hallgatók készítették, szerkesztették.

Vannak olyanok is, akik az indulás óta dolgoznak a szerkesztőségben.

A rádióból került ki Pető György, a MALÉV egykori szóvivője, Kádár Tamás, a Sziget Fesztivált szervező Sziget Zrt. vezetője, Fiers Gábor, a néhai Radiocafe 98.6 főszerkesztője, de dolgozott itt például Cserhalmi Kinga és Edvi László is.

„Nehéz egy médiumnak ilyen hosszú ideig fennmaradnia, de a Vörösmarty Rádió erre képes volt, és bízom benne, hogy legalább még egy emberöltő ideig meglesz a lehetősége, amit idén öt évre biztosíthat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság” – mondta a Vörösmarty Rádió 25 évfordulóján Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója.

A születésnap kapcsán a Feol riportjában további érdekességek olvashatók, ahol a rádió első főszerkesztője, Nagy Judit idézte fel a kezdeteket.

A Media1 rádió rovatában további hírek olvashatók a rádiózás világból.

Borítókép: A székesfehérvári Vörösmarty Rádió stúdiója és stábja. Forrás: szekesfehervar.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások