A DIGI egyik boltja Budapesten

A DIGI kizárásához egy telenoros kérdés vezethetett az NMHH 5G pályázatán

Jegyzőkönyv is készült róla, hogy a Telenor egyik vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző a Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál olyan feltétel hiányáról érdeklődött a pályázati dokumentációban, ami nem sokkal később belekerült és a DIGI Mobil számára az 5G tenderről való kizáráshoz vezetett. Ez a feltétel egy korábbi pályázatban még ott szerepelt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról korábban a Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mai tájékoztatása nyomán már beszámolt – az előre kiszivárgott sajtóhíreknek megfelelően – az új, ötödik generációs (5G) mobilhálózat bevezetését elősegítő frekvenciapályázatból az NMHH kizárta a négy pályázó közül az egyiket, nevezetesen a nyomott fogyasztói árairól ismert, a mobilpiacon idén májusban épp hogy csak megjelenő DIGI Mobilt.

Mindez azt jelenti, hogy csak a három régebb óta piacon lévő cég, a Telekom, a Vodafone és a Telenor számára lesz adott a lehetőség, hogy 5G-s frekvenciához jusson és azon 5G kereskedelmi mobilszolgáltatást biztosítson ügyfeleinek, miközben éppen a DIGI-nek lett volna a legnagyobb szüksége a frekvenciára a bővüléséhez. Emiatt kérdésessé vált a DIGI Mobil jövője is.

Bár az NMHH a tájékoztatóanyagában egyáltalán nem nevezte meg a DIGI-t, előre ismert volt bennfentes körökben, hogy a hatóság a DIGI Mobil kizárására készül. Már a sajtóban is cikk jelent meg róla előzetesen, milyen döntést fog hozni Karas Monika.

Az ügy további furcsasága, hogy az NMHH nem hogy nem indokolta meg egyelőre, miért zárta ki a DIGI Mobilt a pályázatból (csupán annyit mondott, hogy nem felelt meg az egyik pályázó a feltételeknek), de mint említettük, még a cég nevét sem hozta nyilvánosságra.

Jegyzőkönyv árulkodik róla, miről érdeklődött a Telenor vezetője

A döntést előre megneszelő HWSW legújabb, pénteken megjelent cikkében viszont már arról is beszámolt, hogy Drozdy Győző, a Telenor egyik vezérigazgató-helyettesének kérdése nyomán zárhatták ki a DIGI-t az 5G-s aukcióról.

Az informatikai szakportál által megtalált NMHH-s jegyzőkönyv szerint a Telenor vezérhelyettese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvános konzultációján a hatóságtól arról érdeklődött a nyáron, hogy a szervezet az 5G-s aukció jelentkezések elbírálásánál miért nem szankcionálja, ha egy jelentkező korábban versenyjogi szabályokat sértett.

Márpedig a DIGI pályázata épp ezen csúszhatott el, ugyanis korábban a DIGI és az Invitel fúziója során a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 90 millió forint összegű bírságot rótt ki, amiért állítólag megtévesztő tájékoztatást adott a cégcsoport a versenyhatóságnak a fúzióval összefüggésben.

Ez a szabály egyébként az NMHH korábbi frekvenciapályázatában még ott szerepelt, de most eredetileg mégis kihagyta azt az NMHH.

A fogyasztók láthatják kárát a kisebb versenynek

A DIGI Mobil kizárása az 5G pályázatból a fogyasztók szempontjából azért lehet érdekes, mert így kisebb lesz a mobilpiaci verseny, tehát a DIGI nem tudja leszorítani az árakat, ahogyan azt korábban megtette a kábeltévés és internetes piacon, sőt egyelőre kérdésesnek tűnik az is, hogy a DIGI a mobilpiacon hogyan tud terjeszkedni ezután, hiszen az 5G fontos technológia.

A HWSW szerint a DIGI Mobil könnyen akár kormányközeli befektetők prédájává válhat.

Kedvező viszont a fejlemény a Telekom, a Vodafone és a Telenor részvényesei szempontjából, hiszen így nagyobb megtérülési rátával számolhatnak, hiszen magasabban tudják tartani áraikat ahhoz képest, mintha a DIGI-vel kellett volna megküzdeniük, illetve lassulhat, de akár meg is rekedhet a DIGI mobilpiaci terjeszkedése. A hírek hatására a Telekom részvényei máris nagyot emelkedtek a Budapesti Értéktőzsdén pénteken.

A fejlemény vesztese lehet viszont a magyar Állam, mely így jóval kisebb összeghez jut majd a frekvencia használatáért a kevésbé nagy versengés miatt.

Telenor 5G teszt célú mobilhálózat átadása Győrben
Telenor 5G teszthálózat átadása Győrben, korábban. Fotó: Telenor

Ez a szabály került bele a tender kiírásába a versenytárs érdeklődése nyomán

A HWSW az eljárási dokumentációban talált rá a kizárás lehetséges magyarázatára. A hatóság honlapján elérhető végleges kiírási dokumentáció 2.7 -es fejezete rendelkezik a „személyi (részvételi) feltételekről, illetve összeférhetetlenségről”. A fejezet (61) bekezdésének n) pontja kimondja, hogy az árverési eljárásban azok a személyek és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, amelyekkel, illetve akikkel szemben az árverési eljárás megindítását megelőző 24 hónapban véglegessé vált hatósági vagy jogerős bírósági döntés nem állapította meg a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértését.

A DIGI kizárásához vélhetően elvezető passzus az árverési eljárás június 18-án kiadott dokumentációtervezetében még nem szerepelt, azt csak a július 3-án az iparági érdekeltek körében megtartott nyilvános konzultáció után, az ott érkezett javaslatok meghallgatását követően szerkesztették bele a végleges dokumentációba.

Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese éppen ezen a konzultáción szorgalmazta (és ez az, ami az NMHH oldalán szereplő jegyzőkönyvben is szerepel), hogy egészítse ki a hatóság a dokumentációt a tulajdonosváltozás bejelentésének kezelésével és a korábbi versenyjogi szabályok megsértésének szankcionálásával.

A HWSW szerint épp ezért aligha kérdéses, hogy a végleges dokumentáció (61) bekezdésének n) pontja e javaslat, illetve kérdés hatására került be a szövegbe.

Korábbi sajtóhírek szerint egyébként a Telenor épp akkor kerülhet állami tulajdonba, amikor elindul az 5G tender.

Az 5G tender körül már idén tavasszal is kisebb botrány volt. Akkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság állítólagos helyhiányra hivatkozva megpróbálta megakadályozni, hogy a Media1 részt vehessen és tudósíthasson egy, az 5G frekvenciapályázat kapcsán összehívott sajtóbeszélgetésről. A Media1 végül cselhez folyamodva tudott bejutni az egyébként több üres hellyel is rendelkező nagy tanácsteremben tartott sajtóeseményre, hogy megkérdezhesse, Karas Monika hogyan tudja garantálni az 5G pályázat tisztaságát, vagyis hogy ne fordulhasson elő az, ami a rádiós pályázatoknál az NMHH-nál viszont gyakran megtörtént az elmúlt években. Karas ezzel kapcsolatos válasza ide kattintva érhető el.

Frissítés 18:02

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy cikkünk eredeti változatához képest apró finomítást végeztünk a szövegen. A változtatás lényege, hogy kiegészítettük a szöveget azzal, hogy Drozdy Győző azért furcsállotta a konzultáción, hogy ez a szabály nem szerepelt a pályázati dokumentáció eredeti változatában, mert egy korábbi, 2014-es NMHH-s frekvenciapályázatban még ott szerepelt. Drozdy arról érdeklődött, mi oka, hogy ezúttal a pályázat szövegéből kihagyták ezt. Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy kérdése nyomán került a szabály a pályázat új változatába.

Frissítés 21:08

Perre megy a DIGI

Megszólalt az ügyben a DIGI. A cégcsoport a Media1-hez is eljuttatott közleménye szerint az NMHH eljárása tisztességtelen, ezért jogorvoslatért bírósághoz fordul. A DIGI szeretne a magyar mobilpiacon maradni. További részletek ide kattintva érhetők el.

Borító: DIGI-üzlet Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!