fbpx
A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

DIGI-kizárása: megszólalt az NMHH az 5G-pályázat botránya kapcsán

A Media1 arról kérdezte a hatóságot, igaz-e, hogy a DIGI Kft. és az Invitel Magyarország fúziója kapcsán kirótt korábbi versenyhatósági bírság miatt zárta ki a holland DIGI Communications N.V.-t az 5G-s frekvenciapályázatból.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A múlt hét egyik kiemelt történése volt, hogy kizárta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a DIGI-t az 5G mobilhálózati technológia bevezetését elősegíteni hivatott frekvenciapályázatból, ahol így a 4 jelentkező, a Telekom, a Vodafone, a Telenor és a DIGI helyett végül csak az előbbi 3 cég tud frekvenciát szerezni az ötödik generációs technológiához Magyarországon, míg a magyar mobilpiacon idén májusban épp hogy csak megjelenő DIGI-nek nem.

Az NMHH döntése kapcsán pénteken ugyan egyáltalán nem nevezte meg a DIGI-t kizárt pályázóként, azonban már előre kiszivárgott, hogy a DIGI-nek izgulnia kell, mert az NMHH a DIGI pályázatát nem találja megfelelőnek, és várhatóan a mobilszolgáltatót minimum hiánypótlásra kötelezik. Így egyértelmű volt, melyik cégről van szó.

A Telenor vezérigazgató-helyettese kérdezett, az NMHH cselekedett

Később kiderült az is, hogy Drozdy Győző, a rivális, és a sajtóinformációk szerint hamarosan állami tulajdonba kerülő Telenor Magyarország egyik vezérigazgató-helyettesének kérdése nyomán kerülhetett be az a szabály a pályázati kiírás újabb változatába, ami alapján sor kerülhetett a DIGI kizárására. Drozdy ugyanis arról érdeklődött az NMHH-nál, mi az oka, hogy a 2014-es frekvenciapályázattal ellentétben ezúttal nem szankcionálják, ha valamelyik pályázónak bírsága volt a múltban, később pedig az NMHH betette a passzust a most zajló tender dokumentációjának új változatába.

A DIGI-Invitel fúzió kapcsán felmerült korábbi szankció miatt büntetik a DIGI-t?

Az első sajtóhírek arról szóltak (a HWSW írt róla), hogy az NMHH a DIGI Kft. és az Invitel fúziója kapcsán korábban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által alkalmazott korábbi szankció, a GVH állítólagos megtévesztése miatt dönthetett a DIGI kizárásáról, de ezt hivatalosan senki sem erősítette meg, hiszen mint említettük, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a múlt héten csak annyit közölt, hogy az egyik pályázó a pályázati feltételeknek nem felelt meg, így nem mondta el, milyen feltétéllel volt gond.

A DIGI Communications N.V. fellebbez

Még pénteken a DIGI Csoport is megszólalt. A DIGI Csoport közölte, hogy minden létező jogorvoslati lehetőséggel élni fog az NMHH döntése ellen, sőt kész akár nemzetközi szintre is vinni az ügyet, az NMHH eljárását ugyanis tisztességtelennek tartja.

Kiderült az is, hogy valójában nem a korábbi bírságban érintett magyar vállalkozás, a DIGI Kft. volt a pályázó, hanem a holland DIGI Communications N.V. Ez azért érdekes, mert így felmerülhet, hogy a holland céget úgy szankcionálta az NMHH kizárással, hogy közben az egy másik jogi entitás, még ha tulajdonosi összefonódások miatt nem is teljesen független egymástól a magyar és a holland cég.

Ezt válaszolta az NMHH a kizárás okait firtató kérdésünkre

A Media1 ilyen előzmények után küldött kérdéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak. Arról érdeklődtünk, igaz-e, hogy a DIGI Kft. korábbi ügye miatt zárták ki a DIGI Communications N.V-t, illetve ha igen, akkor ezt mi alapján tették, hiszen bár nem független egymástól a két cég, de mégis csak eltérő vállalkozásokról van szó. Kértük azt is, mutassák meg a DIGI N.V. kizárásával kapcsolatban született határozatot.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. Fotó: NMHH

A válasz végül kedden délután érkezett a Karas Monika vezette NMHH-tól.

Ebben az NMHH kommunikációs igazgatósága azonban azt írja, hogy az 5G pályázaton a nyilvántartásba vétel megtagadásáról szóló végzés nem nyilvános, ezért annak részleteiről a hatóság nem adhat tájékoztatást.

Arra nem tér ki a válasz, hogy miért nem nyilvános a döntés, holott Magyarország korlátos frekvenciakészletére, azaz hazánk közvagyonára vonatkozott a kérdés, de a hatóságnál mostanra teljesen általános gyakorlattá vált, hogy azzal hárítják el frekvenciapályázatok alkalmával egyes dokumentumok bemutatását és döntések közzétételét, hogy az eljárás még folyamatban van.

A válasz ezután mindenesetre már csak annyit tartalmaz, hogy az NMHH döntése ellen a nyilvántartásba nem vett jelentkező természetesen fellebbezhet.

Az érintett cégnek, 15 nap áll a rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be, közölte az NMHH a Media1 érdeklődésére.

Az NMHH egyébként még most sem nevezte meg a DIGI-t, a cégről nyilvántartásba nem vett jelentkezőként ír.

A DIGI-vel kapcsolatos korábbi írásaink ide kattintva érhetők el. Egyéb, mobilpiaci írások találhatók a Media1 mobil rovatában.

Miért jó az 5G?

Az 5G, vagyis az ötödik generációs megoldások jelentősége abban rejlik, hogy a technológia fejlődésével olyan alkalmazások terjedhetnek el, amelyek nagyon alacsony késleltetéssel, valós idejű adatcserét igényelnek akár sok eszköz között is – mint például az önvezető autóknál, szenzorok távleolvasásánál –, ezen kívül felgyorsulhat a mobilinternetes adatátvitel és számottevően nőhet a hálózatok megbízhatósága is.

 A Media1 Facebook oldalán vasárnap óta bárki szavazhat arról, egyetért-e a DIGI kizárásához vezető NMHH-s döntéssel. A szavazás még 4 napig tart, a végeredményről beszámolunk.

Borító: A DIGI budapesti, Váci úti bejárata. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!